Startlaphoz Csatlakozz!

Liga szakszervezetek: A Magyar Villamos Művek Zrt-nél fontos a kollektív szerződés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 17. kedd, 09:38
A LIGA Szakszervezetek által az Új Széchenyi terv keretében megvalósuló „A munkáért!” című projekt egyik pillére a kollektív szerződés (KSZ) pillér, melynek feladata az ágazati és egyéb kollektív szerződések megkötésének támogatása, lefedettségük növelése, valamint a KSZ megfelelő alkalmazásának elősegítése.

A LIGA Szakszervezetek „Legjobb példa” sorozatának e részében egy speciális munkahely, a Magyar Villamos Művek kollektív szerződését mutatjuk be. A „Legjobb példa” sorozat célja bemutatni, hogy szakszervezet alapítással - vagy abba való belépéssel - kollektív szerződések köthetők bármely vállalatnál, amely a példákban bemutatott, speciális előnyöket biztosíthat bármely munkahelynek. A Magyar Villamos Művek Zártkörű Részvénytársaságnál a munkavállalói jogok szempontjából meghatározó a kollektív szerződés. A kollektív szerződés az interneten is megtalálható.
 
Az alábbi interjú Horváth János a MVM Zrt. Humán Erőforrás Osztály osztályvezetőjével, valamint Gál Rezsővel, a Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete elnökével készült.
 
– Munkáltatóként miért tartja fontosnak a kollektív szerződést, mi sarkallta a céget arra, hogy kollektív szerződést kössön?
 
Horváth János: A munkáltatót képviselő vezetőként fontos a kollektív szerződés a kiegyensúlyozott munkaügyi kapcsolat fenntartása érdekében, a KSZ nagyon jó eszköz arra, hogy a megfelelő munkatársakat válasszuk ki (javadalmazási rendszer), képezzük és hosszú távon is megtartsuk.
 
–Az aktuális kollektív szerződésből kérem, soroljon fel legalább három olyan pontot, amely a munkáltató kérésére került rögzítésre, illetve az kifejezetten a munkáltató számára előnyös.
 
A KSZ-ben a munkáltatói oldal által kért elvek, szabályozások között nagyon fontos a további jogviszonyok, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok szabályozása, a munkaidő és pihenő idő szabályozása, a szabadság kiadásának és a munkavállalók besorolásának és díjazásának, illetve a bérfizetés módjának szabályozása. De ugyanilyen előny a premizálás, a egészségügyi alapellátás és a munkáltatói lakástámogatás és önkéntes pénztári támogatási rendszer szabályozása is.
- Más vállalatok vezetőinek, HR-eseinek mit tanácsolna, hogyan álljanak neki a kollektív tárgyalásoknak?
 
A munkavállalói oldal és a szakszervezetek olyan partnerek, akikkel együtt kell működni a mindenkori közös társasági célok megvalósítása érdekében. A közös érdekeken és kompromisszumokon nyugvó együttműködés formáit kell megtalálni, és rögzíteni a kollektív szerződésben.
 
- Szakszervezeti vezetőként miért tartja fontosnak a kollektív szerződést?
 
Gál Rezső:Szakszervezeti vezetőként fontos a kollektív szerződés a munkáltatóval a kiegyensúlyozott munkaügyi kapcsolat létrehozása és fenntartása érdekében. A KSZ eszköz arra, hogy a munkáltató a munkavállalói oldalt és a szakszervezetet partnerként kezelje, fontos döntései előtt kikérje a munkavállalói oldal véleményét, a munkavállalók juttatási rendszerének meghatározásban partnerként vegyen részt. A munkavállalói érdekek megjelenítésének alapvető eszköze.
 
- Az aktuális kollektív szerződésből kérem, soroljon fel legalább három olyan pontot, amely a szakszervezet kérésére került rögzítésre, illetve az kifejezetten a munkavállaló számára előnyös.
 
Nagyon fontos, hogy pontosabban és jobban tudtuk szabályozni a felmondási idő és a végkielégítés mértékét, a kedvezményes idegen nyelvi képzés biztosítását, a betegszabadság és a távolléti díj szabályozását. De bekerült a szerződésbe a túlóra pótlékok szabályozása, az elismerések és a tizenharmadik havi fizetés, vagy éppen az intézményesített segélyezési rendszer (házasságkötési, szülési, temetési) szabályozása. Külön pontban említeném ezeken felül a előnyugdíjazási rendszert.
- Más szakszervezeti vezetőinek mit tanácsolna, hogyan álljanak neki a kollektív tárgyalásoknak?
 
A kölcsönös előnyökre épülő együttműködés lehetőségét keressék. Azt támogassák, amely a munkavállalók részére ténylegesen fontos. Folyamatosan informálják a szakszervezeti tagokat a KSZ aktuális ügyeiről, hogy azt saját ügyüknek, ne pedig egy tőlük független szabályozásnak tekintsék.


HÁTTÉR
LIGA SZAKSZERVEZETEK

 
„A munkáért!” című projekt 1,6 milliárd forint támogatással valósul meg az Új Széchenyi terv keretében. A projekt négy pillérre épül: az új Munka törvénykönyve munkaadói és munkavállalói hatásvizsgálata, a kollektív szerződések kötésének elősegítése tanácsadással, a vállalkozók képzése, illetve a munka világát érintő témákban a fiatalok felkészítése tananyaggal.
 
A projekt célja a szociális párbeszédben és konzultációban résztvevő szervezetek kapacitásának megerősítése és együttműködésének elősegítése annak érdekében, hogy hatékonyan és felkészülten tudják képviselni a munkavállalók és munkáltatók érdekeit, valamint képesek legyenek eredményesen becsatornázni véleményüket, javaslataikat a munkaügyi és szakpolitika alkotás folyamatába, illetve a döntéshozatalba.
 
A pályázat további célja a munkavállalók, munkáltatók és vállalkozók alkalmazkodóképességének növelése az új munkajogi szabályozás alkalmazásának vizsgálatán, munkavállalói ismeretek oktatásán, valamint naprakész vállalkozói ismeretek elérhetővé tételén és vállalkozói konzultációk megszervezésén keresztül.
 
A projekt konzorciumban valósul meg, a konzorcium vezetője a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a konzorciumi partnerek pedig a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).
 
A kollektív szerződés pillér
 
A kollektív szerződés (KSZ) pillér feladata az ágazati és egyéb kollektív szerződések megkötésének támogatása, lefedettségük növelése, valamint a KSZ megfelelő alkalmazásának elősegítése. Ennek érdekében 26 főből álló országos érdekvédelmi tanácsadói hálózatot alakítottunk ki. Tanácsadóink segítségével a projekt eljut a jelenleg nem szervezett munkavállalókhoz, a kollektív szerződéssel nem rendelkező munkahelyeken dolgozó munkavállalók, munkáltatók széles köréhez egyaránt.
 
Megyei érdekvédelmi tanácsadóink fő tevékenysége a kollektív szerződések megkötésének támogatása és kiterjesztésük elősegítése. Szakembereink felkeresik a területükön működő kis- és középvállalkozásokat a helyi munkáltatók és munkavállalók megismerése érdekében. A KSZ-szel már rendelkező munkahelyeken tanácsokat adnak a meglévő szerződés modernizálására, a többi munkáltatót pedig megismertetik a kollektív szerződés előnyeivel, annak érdekében, hogy minél több helyen szülessen új KSZ.
 
Ágazati tanácsadóink feladata a létező Ágazati Párbeszéd Bizottságok munkájának megismerése, az eddig elért eredmények feltárása, az ágazati kollektív szerződések tanulmányozása. A cél minél több ágazati kollektív szerződés megkötése. Tanácsadóink a feldolgozott anyagok eredményei alapján széleskörű tanácsadást tudnak nyújtani azon ágazatok együttműködő szervezeteinek, amelyek nem rendelkeznek még ágazati kollektív szerződéssel. Ezenfelül a LIGA szakemberei összehangolt fejlesztő munkával megalkotják a kollektív szerződések közös alapját, amely mintegy sablonként szolgál minden konkrét szerződéshez.
 
A kollektív szerződések – azon túl, hogy a foglalkoztatás részletes szabályait lefektetik – segítenek abban, hogy a munkaerőpiacot uraló egyenlőtlenségek elsimuljanak. Elősegítik a rendezett munkaügyi kapcsolatokat, hozzájárulnak a munkabékéhez, lehetővé teszik a munkafeltételek rugalmas, az egyes munkáltatók szükségleteihez alkalmazkodó szabályozását, valamint tehermentesítik a jogalkotást.
 
Liga Szakszervezetek

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Liga szakszervezetek: A Magyar Villamos Művek Zrt-nél fontos a kollektív szerződés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector