Startlaphoz Csatlakozz!

Megváltozott munkaképességűek: megszűnő vállalkozások, csökkenő foglalkoztatás

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. augusztus 12. vasárnap, 10:35
A kormány ellehetetleníti a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci jelenlétét. A rossz szabályozás miatt az ellátásban részesülőknek nincs, vagy alig van lehetőségük munkát vállalni, vagy jövedelemkiegészítő vállalkozási tevékenységet folytatni, hogy kipótolják a mélyen létminimum alatti megélhetést nyújtó ellátásukat. Az LMP az igazságtalan és ésszerűtlen rendszer mielőbbi felülvizsgálatát szorgalmazza.

   A kormány hivatalba lépése óta sorozatosan hoz olyan intézkedéseket, amelyekkel nehezíti, sőt, ellehetetleníti a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiacra való belépését. Az ellátás melletti munkavégzés szabályai miatt az érintetteknek nem érdeke a munkavállalás: rehabilitációs ellátás mellett nem lehet, rokkantsági ellátás mellett pedig csak jelentősen korlátozott feltételek között tudnak munkát vállalni. Ha ugyanis a rehabilitációs ellátásban részesülőt felveszik próbaidőre részmunkaidős állásba, azonnal megszűnik az ellátása. Ha pedig egy rokkantsági ellátásban részesülő keres legalább három hónapon keresztül bruttó 139 500 forintot, a következő hónapban megszűnik az ellátásra való jogosultsága.
 
    Nincsenek jobb helyzetben a megváltozott munkaképességűek akkor sem, ha fenn akarják tartani az eddig rokkantnyugdíjasként folytatott, jövedelemkiegészítő vállalkozási tevékenységüket. Nyugdíjas státuszuk megszűnésével ugyanis az ezzel járó járulékkedvezményre sem jogosultak, így a korábbi 11-12 ezer forintos közteher helyett minimum 57 ezer forintot kell fizetniük az államnak az átlagosan 40-50 ezer forintos bevételük mellett. Becslések szerint ez a változás eddig 17 ezer vállalkozás megszűnéséhez vezetett, mivel a korábbi rokkantnyugdíjasok nagy része kénytelen volt felszámolni vállalkozását.  

    Magyarországon rendkívül alacsony a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci aktivitása, az ép munkavállalók 70 százalékához képest mindössze 28 százalék az arány. Az okok között meghatározó tényező a rossz állami szabályozás és a nem megfelelő támogatáspolitika, amely miatt tízezrek élnek létminimum alatt. Lassan két éve késik a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához nyújtott támogatások átalakítása, miközben az állam több mint egymilliárd forinttal tartozik a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatóknak, így egyre nagyobb méreteket ölt a dolgozók elbocsátása. A rendszer igazságtalan és ésszerűtlen, ezért az LMP azt kéri a kormánytól, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a megváltozott munkaképességűek munkavállalását nehezítő szabályozást.
 
 
Szél Bernadett
országgyűlési képviselő,
a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottság Rehabilitációs albizottságának elnöke

    Kiadó: LMP Parlamenti Frakciója

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megváltozott munkaképességűek: megszűnő vállalkozások, csökkenő foglalkoztatás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector