Startlaphoz Csatlakozz!

A Független Egészségügyi Szakszervezet bérkövetelése az ágazatban dolgozó, méltatlan bérhelyzetben levő munkavállalói számára

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 09. szombat, 09:19
Ma az egészségügyi és szociális ágazat a közszféra legmostohább gyermeke. A szociális ágazatban dolgozók idei bérrendezésére és 2016-ban   életpálya modell  bevezetésére születtek már államtitkári szintű nyilvános ígéretek, bízunk benne, hogy ezek nem csak ígéretek maradnak. Ugyanakkor úgy tűnik az egészségügyi területen dolgozók életpálya modelljének bevezetése , az ágazatban dolgozók méltatlan bérhelyzetének javítása semmilyen ismert tervben nem szerepel.

Egyes dolgozói csoportokat érintő intézkedéseken kívül teljes körű és a lemaradásokat megszüntető bérrendezésre nem került sor. A 2013.évi felemás, részleges bérintézkedés a dolgozók egy része számára jelenthetett kisebb helyzetjavulást, de lényegében nem szüntette meg a rangsort, ma is az utolsó előtti helyezést éri el az ágazat a szociális szférát követően a közszféra rangsorában. Az egészségügyben dolgozó mintegy 100 000 dolgozó 90%-ának helyzete tarthatatlan, amit az ágazatot leginkább érintő tömeges elvándorlás is mutat. Leszámítva azt a szűk kört, akit az egyébként méltatlan és megalázó hálapénz anyagilag kedvezően érint, az itt dolgozók többsége – különösen az egészségügyi szakdolgozók, és a nem vezető állású orvosokgyakran a napi megélhetésükért  és nem csak a betegek életéért küzdenek.
Az egészségügy a közszféra egyedüli azon területe, ahol a dolgozók több mint 80%-a folyamatos munkarendben, éjszakai és ünnepnapokon is folyamatosan helytáll, viselve a lelki és gyakran fizikai terhelést, felelősséget, a gyakran nem megfelelő munkakörülményeket. Ez az a terület, ahol leghosszabb a képzési idő, és gyakran a törvényest meghaladó a munkaidő, és ehhez képest a szociális ágazathoz hasonlóan alacsonyak a bruttó és nettó keresetek, az egy órára jutó keresetek tekintetében pedig a szociális ágazattal vetekszik az utolsó helyért.

Az ágazatban igen magas a magasan képzett szakemberek aránya, ezért még inkább szánalmas, hogy a közpénzen képzett szakembereket hagyjuk elmenni, ahelyett hogy méltányosan megfizetnénk őket.
Az egyre erősödő mozgalmakat érzékelve elhangzott a tárca vezetőjének ígérete, egy 15,8 milliárdos keretről, amely 61 ezer embert érintene az ágazatban dolgozók mintegy 61%-át, ami átlagosan mintegy nettó 10 000Ft-os emelést jelentene azoknak, akik egyáltalán részesülnek benne /18 000 orvos és 43 000 ápoló a sajtóhírek szerint./

Követeljük, hogy az egészségügyi ágazatban dolgozó, 200 000 Ft nettó keresetet el nem érő dolgozók/ők az ágazatban dolgozók 90%-át teszik ki / legalább 50%-os alap béremelésben részesüljenek.Az eddig méltánytalanul kimaradt gazdasági-műszaki területeken dolgozók is tartozzanak ebbe a körbe.
A bérrendezésnek ki kell terjednie minden egészségügyi szakfeladatot ellátó munkavállalóra, azokra is, kik más ágazatokban folytatják ezt a tevékenységet (mentés, szociális területek, oktatási intézmények, vasút és foglalkozás egészségügy)

Ehhez az ígért 15,8 milliárd Ft helyett a pótlékokkal együtt mintegy 100 milliárd keretösszegre lenne szükség. Úgy látjuk az ország gazdasági helyzete ma már lehetővé teszi ennek a forrásnak a megteremtését. Javasoljuk az 1%-os személyi jövedelemadó csökkentés helyett-, mely leginkább a magasabb jövedelmű emberek számára jelent érzékelhető mértékű jövedelem növekedést,- az egészségügyben dolgozó alacsonyabb jövedelmű dolgozó felzárkóztatása történjen meg, mintegy 50%-os alapbéremeléssel./ Azon ágazatokban, ahol életpályamodell indult 50%-os fejlesztések történtek, pedig ezek az ágazatok az egészségügyi és szociális ágazattól kedvezőbb bérhelyzetről  indultak./
 
Hisszük, hogy az egészséghez, a gyógyításhoz mindenkinek joga van, ez azonban csak úgy valósulhat meg, ha lesznek szakemberek a betegágyak mellett, akiknek megéri a hazájukban maradni, mert elfogadható szinten meg tudnak élni a tisztes jövedelmükből,és  érzékelik, hogy a társadalom,illetve a kormányzat elismeri a munkájukat.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Független Egészségügyi Szakszervezet bérkövetelése az ágazatban dolgozó, méltatlan bérhelyzetben levő munkavállalói számára .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector