Startlaphoz Csatlakozz!

A VDSZ kiáll a magyar turbinaszerelőkért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 04. csütörtök, 09:58
Világméretű szolidaritási mozgalmat indít a magyar turbinaszerelőkért a vegyipari szakszervezet. A VDSZ a General Electric –hez tartozó Granite Hungary munkavállalóiért kéri a mintegy 23 millió tagot képviselő IndustriAll segítségét a mozgósításhoz. A hazai szerelőknek ugyanis kevesebb bért ad, átveri, hitegeti, és rosszabb feltételekkel dolgoztatja a nemzetközi cég szerte a világban, mint más országok munkavállalóit. Precedens értékű akció indulhat a magyarokért, a nemzetközi egyenlő bánásmód kiharcolásáért.

  Súlyosan hátrányos megkülönböztetés miatt világméretű mozgósításba kezd a General Electric-hez tartozó Granite Hungary dolgozói érdekében a vegyipari szakszervezet. A VDSZ az átfogó akcióhoz a nemzetköz érdekvédelmi szervezet, a világban összesen 23 millió tagot tömörítő IndistriAll segítségét kéri –tudatta Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a mintegy 250 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.  A General Electric floridai székhelyű leányvállalata, a Granite ugyanis felháborítóan nagy bérkülönbséggel és sokkal rosszabb feltételekkel foglalkoztatja magyar szerelőit, mint a külföldieket. Az erőművek turbináinak karbantartásával, szerelésével foglalkozó cég 100 országban, két és félezer telephelyen, összesen 6 ezer dolgozót alkalmaz, köztük a magyar Granite Hungary szerelőit is. Székely úgy tudja, a Granite-nál elismerik, hogy a magyarok végzik a legmegbízhatóbban és a legprecízebben a munkájukat, mégsem kapnak annyi bért mint más országok szerelői. A hazai munkavállalóknak az itthon töltött, készenléti időre óránként bruttó ezer forintot fizet a floridai székhelyű Granite –a General Elektric leányvállalata –, s hívásra indulnak a világ bármely országába, ahol éppen szerelni kell a turbinákat. Az útiköltséget, a szállás- és a napidíjat a munkáltató fizeti, az étkezést –még a szállásdíjban lévő reggelit is –azonban az alacsony napidíjukból kell állniuk a magyaroknak. A napidíj-elszámolás azonban utólagos, így gyakorlatilag a dolgozó hitelez a munkaadónak. A magyar szerelők felháborítónak tartják a külön rájuk szabott rendszert és hátrányos feltételeket, ezért mielőbbi rendezést szorgalmaznak.
 
  A munkavállalói érdekképviselet az ügyben már áprilisban egyeztett a régió vezetésével, de a megállapodást a munkaadó nem tartotta be, a dolgozók többszöri sürgetés ellenére sem kaptákPrevedens g meg a juttatásaikat. A magyar szerelők sztrájkra készülnek, mert úgy érzik, hitegeti, átveri őket a munkaadó. A vita mostanra csúnyán eldurvult, ezért a magyar szerelők a vegyipari szakszervezet segítségét kérték, hogy képviselje őket a nemzetközi ügyben, s tegye meg a szükséges lépéseket.
 
  A VDSZ elnöke ma levélben kéri a nemzetközi szervezet segítségét a világméretű szolidaritási akcióhoz, hogy ezzel kényszerítse az anyacéget a vita és a bérek rendezésére. Székely a napokban személyesen is találkozik a cég tulajdonosával, hogy közbejárjon a magyarok jogaiért.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A VDSZ kiáll a magyar turbinaszerelőkért.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector