Startlaphoz Csatlakozz!

Nem ért egyet a MBE és a BDDSZ az oktatási oktatási államtitkársággal a korai fejlesztéssel kapcsolatban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. július 06. péntek, 13:18
A Magyar Bölcsődék Egyesülete és a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárság „A Korai fejlesztés továbbra is zavartalanul folyik a bölcsődékben is.” közleményében megfogalmazottakkal nem ért egyet!
 
   A 2012. július 2. napján kelt nyílt levelünkben jelzett valamennyi aggályunkat fenntartjuk! Annak minden szava és mondata igaz! Továbbra is törvénymódosítást és azt megelőzően szervezeteinkkel való egyeztetést kezdeményezünk!
 
   A Nemzeti köznevelésről szóló (2011. évi CXC.) törvényben (továbbiakban: törvény) egyáltalán nem kapott hangsúlyos szerepet a fogyatékos gyermekek korai fejlesztése. Holott minden szakember számára, de még a laikusoknak is egyértelmű az a tény, hogy a minél koraibb életszakaszban elkezdett fejlesztés hozhatja meg a legjobb eredményt, ami az adott gyermek esetében a legteljesebb élethez való esélyt adja meg számára.
 
   A törvény, az eddigi bölcsődei és egyéb intézményekben végzett korai fejlesztési feladatokat a Pedagógiai Szakszolgálatokra bízza. A pedagógiai szakszolgálatok nem ismerik a korai fejlesztés gondozásnak bölcsődei gyakorlatát, melyet már évek óta módszertani levél alapján - a korai fejlesztést megalapozó terápiákhoz szükséges eszközök segítségével – végzik.
 
   A törvény csak a fejlesztő nevelésről-oktatásról szól, amely csak a gyermek ötödik életévének betöltésétől kötelező (15.§ (2.) bek.) 2014. szeptember 1-jétől (97.§ 5.) bek). A 15. § (3) bekezdése alapján a súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermek a hatodik életévének betöltése után, fejlesztő nevelés-oktatás keretében teljesíti tankötelezettségét.

   Mi történik addig? Hogyan? Milyen formában valósul meg a korai fejlesztés? Mindezek keretei, elképzelései még csak körvonalakban sem jelennek meg! Köztudott, hogy végrehajtási utasítás nem adhat olyan feladatra felhatalmazást, ami a törvényben nincs említés szintjén sem szabályozva.
 
   A szülők, és a feladatot végzők megnyugtatására kiadott közleményükben, még nem ismert jogszabályokra alapuló, majdani a gyakorlatban még nem kipróbált tényeket állítanak (nem változik a feladat ellátási hely, nem változik a szakember, ugyanazok az intézmények látják el a feladatot). Véleményünk szerint a korai fejlesztés terén teljes a bizonytalanság 2013. január 1-jétől! Számunkra a bölcsődékben továbbra is megkérdőjeleződik a korai fejlesztés biztonsága! Milyen érdeke fűződne a települési önkormányzatoknak ahhoz, hogy ezt a bölcsődei feladatot biztosítsák finanszírozási háttér nélkül?
 
   Megerősítve megfogalmazott igényünket, kérjük, hogy az 1993. évi Közoktatási Törvény 30.§-ában megfogalmazott korai különleges gondozáshoz, és a rehabilitációs célú foglalkoztatáshoz való jog az új, Nemzeti köznevelésről szóló törvényben is jelenjen meg. A továbbiakban is kérjük az oktatási szaktárcával történő egyeztetés mihamarabbi, megvalósulását.
 
Budapest, 2012. július 6.
 
Acsainé Végvári Katalin
Magyar Bölcsődék Egyesülete
 
Szűcs Viktória
Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem ért egyet a MBE és a BDDSZ az oktatási oktatási államtitkársággal a korai fejlesztéssel kapcsolatban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector