Startlaphoz Csatlakozz!

A BDDSZ a bölcsődei csoportlétszám emelésről szóló javaslat visszavonását szorgalmazza

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. máj. 30. szerda, 20:47
A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) levélben fordult Lázár Jánoshoz, hogy vonja vissza „bújtatott” bölcsődei csoportlétszám emelésről szóló javaslatát, továbbá felkértük, hogy biztosítva az önkormányzatok bölcsőde fenntartási képességét, a normatív finanszírozás rendezésére tegyen javaslatot.

    Lázár János T/7287 sz. javaslata nem fogja meghozni a tőle remélt normatíva rendező hatást, csak újabb „toldozás” lesz, a kisgyermekek és a dolgozók rovására. A magas csoportlétszám, gyakoribb gyermekkori megbetegedésekhez vezet, mely a bölcsődéből hiányzott napok számát növeli, ez a szülők munkából való kiesését vonzza maga után, ami legvégül a TB kiadások növekedését is fogja eredményezni.

    A bölcsődei fenntartási bajokra nem az a megoldás, hogy a 2010-ben már lezajlott minimum 20 százalékos csoportlétszám emelés után (melyet az akkor ellenzékben levő FIDESZ erőteljesen kifogásolt!), újabb +10 százalékos túltöltöttséget engedjen meg a jogszabály, hanem a rossz logikájú normatíva lehívást kell rendezni!

    Alapprobléma: a bölcsődék a költségvetési törvényben meghatározott számítási módszerrel nem a férőhely, nem a felvett, hanem a naponta jelenlévő gyermekek után kapják a normatívát, ez közel 30 százalékos normatíva vesztést jelent. Emiatt a bölcsődék fenntartási terheinek jelentős része hárul az önkormányzatokra - mint azt korábban jeleztük - az esetenként bevezetett, apolitikus döntéssel meghozott gondozási díj sem segít!


    A jelenlegi 12, illetve a kétévesek körében: 14-es maximum csoport-létszámokra megengedhetetlen további gyermekek felvétele. A javaslat szerint országosan 35 450 férőhelyre fel lehet majd venni 38 995 gyermeket. A KSH adatok alapján 2011-ben 36 685 volt a felvett gyermekek száma.

    Tehát, az újabb +10 százalékos „feltölthetőség miatt", a 2011-ben felvettekhez képest több mint 2300-al több gyermeket látnának el országosan a bölcsődékben (s mindezt változatlan dolgozói létszám mellett)!!!

A közleményt kiadta: Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, Szűcs Viktória elnök

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A BDDSZ a bölcsődei csoportlétszám emelésről szóló javaslat visszavonását szorgalmazza.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector