Startlaphoz Csatlakozz!

A költséges érettségi vizsgarendszer felülvizsgálata szülői nézőpontból

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. máj. 07. hétfő, 15:26
Az érettségi vizsgák költséghatékonyabb szervezése és a vizsgateljesítmény ösztönzése érdekében a javasoljuk a kötelező érettségi vizsgatárgyak számának csökkentését (ötről, háromra).

   Az érettségi vizsga célja annak megállapítása, hogy „a vizsgázó felkészült-e a felsőoktatási intézményekben folyó tanulmányok megkezdésére", de jelenleg nincs elég idő a vizsgakövetelményekben előírt „túlcsorduló" tananyag átadására. Százharmincnyolc óra alatt nem lehet felkészíteni a tanulókat középszintű érettségi vizsgára, ezért a szülőknek magántanárt kell fogadni gyermekük mellé, vagy érettségre felkészítő pénzes tanfolyamokra kell járatni gyermeküket (árnyékoktatás).

   1.    Javasoljuk az érettségi vizsgakövetelmények jelentős csökkentését. A tanulóknak a felsőoktatásból éveken keresztül leszivárgott ismeretanyagot kell elsajátítani feleslegesen, mivel azok megtanítása a főiskolák, egyetemek feladata. Vissza kell tolni a tudományos, vagy áltudományos ismeretanyagot a felsőoktatásba!
 
   2.    Javasoljuk, hogy a kötelező érettségi vizsgatárgyak száma csak három legyen. A javaslat értelmében a tanuló döntésén múlik, hogy melyik érettségi vizsgatárgyból, milyen szinten akar vizsgát tenni, hiszen a felsőoktatási intézmény döntése, hogy melyik – egy vagy két - vizsgatárgyat írja elő felvételi követelményként.  Minek kell előírni a magyar nyelv és irodalom, matematika vagy történelem érettségit, ha a legtöbb főiskolai vagy egyetemi szakon nem is veszik figyelembe ezeknek a tantárgyaknak a vizsgaeredményét.
 
   3.    Javasoljuk az osztályzatokkal való minősítés megszűntetését. A vizsgázó teljesítményét a pontszámok százalékban és osztályzatban történő kifejezésével kell minősíteni. A tanuló megkülönböztetését jelenti, ha az egyik tanuló 65 %-os ötös a másik 85 %-os ötös, vagy az egyik 33%-os hármas, a másik 40 %-os hármas.
 
   4.    Javasoljuk az „előrehozott" érettségi vizsga intézményének megerősítését (szerzett jog védelme). Ha a tanuló a 9. 10. 11. évfolyamokon felkészült egy adott érettségi tárgyból, akkor a tudása csúcsán letett előrehozott vizsga csökkenti a rendes érettségin a terhelését. Ha a tanuló 12. évfolyam végén megbukik egy érettségi tárgyból, akkor három tárgyból előrehozott érettségi vizsgát tehet, és a javító vizsga után leteheti a hiányzó vizsgát. Ha a tanuló egy adott tárgyból középszinten előrehozott érettségit tett, akkor rendes érettségin kockázat nélkül szintemelő vizsgát tehet.   Az érettségi vizsgakövetelmények, a vizsga szabályzat és a felsőoktatás felvételi követelmények módosítását a hatálybalépés előtt „négy évvel korábban" nyilvánosságra kell hozni. A tanulónak már az általános iskola befejezése előtt tudnia kell az érettségi vizsga szabályait és azt, hogy melyik középiskola készíti fel megfelelő szinten az érdeklődésének és képességének megfelelő felsőoktatási intézmény felvételi követelményeire. (OS)

Bővebb információ: www.mszoe.hu

Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A költséges érettségi vizsgarendszer felülvizsgálata szülői nézőpontból.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector