Startlaphoz Csatlakozz!

A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete küldöttértekezletének állásfoglalása

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. máj. 05. szombat, 15:29
A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (TUDOSZ) X. Küldöttértekezlete  az alábbi állásfoglalást fogadta el:
 
    A TUDOSZ alapszabályban is lefektetett feladata a kutatóintézetekben dolgozók élet-, és munkakörülményeinek védelme, vagyis minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a kollegáink a kutatómunkához szükséges feltételek között végezhessék munkájukat, és a munkájukért kapott bérükből értelmiségi létet biztosító életkörülményeket tudjanak teremteni maguk, és családjuk számára.

    A munkakörülmények területén a Széll Kálmán –terv 2.0 célkitűzése szerint:

    „Magyarország az Európa 2020 Stratégia kutatás-fejlesztési célkitűzéséhez kap-csolódva a kutatásfejlesztési ráfordítások szintjének a bruttó hazai termék 1,8 százalékára történő növelését vállalja 2020-ig.

    Az elmúlt évek adataiból összességében pozitív tendenciák látszanak kirajzolódni: a kutatásfejlesztési ráfordítások szintje 2004 óta enyhén növekvő trendet követ. A rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint 2010-ben a kutatás-fejlesztési ráfordítások teljes szintje a GDP 1,16 százalékát érte el”.

    „Ez oly módon történt, hogy a K+F ráfordításokon belül a vállalati ráfordítások részaránya 60%-ra nőtt”.

    Ebből az következik, hogy a K+F ráfordításokon belül a költségvetési támogatás aránya csökkent, és ez a csökkenés a költségvetési kutatóintézetek lehetőségeinek szűkülésével járt.

    Ráadásul a Széll Kálmán-terv 2.0 a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap részére nyújtott központi költségvetési támogatás 2013. évi megszűntetésével 25,2 milliárd megtakarítást tervez, vagyis a költségvetési kutatóintézetek további elvonásra számíthatnak.

    A bérek területén közalkalmazottként a közalkalmazotti bérrendszer, kutatóként az oktatói-kutatói bérrendszer alapján állapítható meg a bér. Tudjuk, hogy elméletben a munkahelyek forrásai magasabb bér fizetését is lehetővé tennék, de a szerződéses lehetőségek beszűkülésével több intézetek az alapbér is veszélybe került.

    Az elmúlt évek intézeti átlagait tekintve elkeseredve kell megállapítanunk, hogy ismét a költségvetés kutatóintézeteiben dolgozók keresete csökkent a legnagyobb mértékben. Az MTA intézetek átlagkeresete reálértékben az 1990-es szintre csökkent és tendenciájában tovább csökken. Ezt a szintet 2003-ban úgy haladtuk meg, hogy reméltük, soha többé nem tér vissza. Csalódtunk.

    A fentiek miatt aggódva látjuk, hogy a kutatás 20 évvel ezelőtt elkezdődött sorvadása - melynek során a nemzeti jövedelem K+F-re fordított hányada több mint 2 százalékról tartósan 1 százalék alá csökkent - nem szűnik, ami a sanyarú bérekkel együtt a kutatók elszegényedését és a fiatalok elvándorlását eredményezi.

Túllépve a szűkebben vett érdekvédelmen, célkitűzéseink:

    - ami a legfontosabb: kiállunk az európai egység, a szociális Európa mellett!

    - kiállunk a modernizáció mellett, felismerve hogy az lényegét tekintve nem csak termelési, de társadalmi is!

    - kiállunk a munkavállalók érdekei mellett, - nem engedjük semmibe venni az esélyegyenlőség elvét!

                                           Elfogadta a TUDOSZ X. küldöttértekezlete 2012. május 5-én

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete küldöttértekezletének állásfoglalása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector