Startlaphoz Csatlakozz!

Megalakult az első hazai, iparági párbeszéd bizottság

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 29. csütörtök, 17:01
Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Vasas Szakszervezeti Szövetség 2012. március 19.-én megalakította az Információtechnológia, Kommunikáció Párbeszéd Bizottságot. Az Információtechnológia, Kommunikáció Párbeszéd Bizottság (IKPB) feladatai, a szociális partnerek – vagyis a munkavállalók és a munkaadók érdekeit képviselő szervezetek – együttműködésével a következők:

  • az információtechnológia, kommunikáció iparág nemzetgazdaságban betöltött szerepének, elismertségének növelése;
  • az iparágat érintő jogszabály-tervezetek tekintetében egyeztetett álláspont kialakítása és képviselete;
  • ajánlások készítése a foglalkoztatásra-, bér- és jövedelempolitikára, az oktatásra, képzésre, a környezetvédelemre, a munkahelyi egészségre és biztonságra, a munkavédelemre, a munkaidőre és annak beosztására;
  • a létszámleépítés miatt elbocsátott munkavállalók elhelyezkedésének segítése;
  • ágazati/álágazati/szakágazati kollektív szerződések kötésének előkészítése;
  • az EU-ban működő ágazati párbeszéd bizottságokban való részvétel;
  • a szociális béke fenntartása érdekében az iparágban alkalmazható konfliktuskezelési és megoldási módszerek kidolgozása, alkalmazása;
  • a kormányzati oldal által átadott jogosultságok keretei között szakmai szinten önálló szabályozási javaslatok kidolgozása.

    1986-ban, az Egységes Európai Okmány elfogadásával a szociális párbeszéd elősegítése, támogatása az Európai Bizottság feladatává, alapszerződésben rögzített kötelezettségévé vált (Római Szerződés, 138. cikk (1) bekezdés). A szociális partnerek olyan kulcsfontosságú EU döntésekbe is beleszólhattak, mint a belső piac fejlesztése vagy a Gazdasági és Monetáris Unió kiépítése. Napjainkban pedig nem kisebb feladatok megoldásának részesei, alakítói, mint az Európai Unió intézmény-rendszerének átalakítása, illetve az unió keleti és déli bővítése. Egy idén márciusban publikált uniós jelentés szerint ott, ahol a szociális partnereket bevonták az egyeztetésekbe és konzultációkba, segítettek a vállalatoknak és a munkavállalóknak abban, hogy alkalmazkodni tudjanak a változásokhoz. Jelenleg azok a tagállamok küzdöttek sikeresen a válsággal, ahol a szociális párbeszéd a legerősebb volt.

    Magyarország EU csatlakozáskor vállalta a szociális párbeszéd bevezetését. Az első hazai teljes iparágat lefedő Információtechnológia, Kommunikáció Párbeszéd Bizottság megalakulását 2011. évi CV törvény elfogadása biztosította.

    Az IKPB elődje, a Hírközlési Ágazati Párbeszéd Bizottság (HÁPB) 2003. évi megalakulása óta a munkavédelem, a munkabéren kívüli juttatások, a kollektív szerződés ajánlások kidolgozása, az atipikus foglalkoztatás, a rugalmas biztonság/flexicurity, a válságkezelés, szakképzés területein 19 tanulmányt, 28 konferenciát, 15 tanulmányutat szervezett. A HAPB a gazdasági válság következményeként jelentkező elbocsátások megelőzésére, a felszabaduló munkaidőben képzések indítását javasolta, így több ezer munkavállaló továbbfoglalkoztatását sikerült biztosítani.

    Az Információtechnológia, Kommunikáció Párbeszéd Bizottság várja az infó-kommunikáció, az elektronikai eszközgyártás és a média területén dolgozó munkavállalói és munkaadói érdekképviseleti szervezetek csatlakozását.

Budapest, 2012. március 27.

Bővebb információ:
dr. Albert Judit
titkár
Információtechnológia, Kommunikáció Párbeszéd Bizottság

Forrás: Vasasok.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megalakult az első hazai, iparági párbeszéd bizottság.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector