Startlaphoz Csatlakozz!

Magyar Szolidaritás Mozgalom: RENDEZZÜK KÖZÖS DOLGAINKAT!

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. március 04. vasárnap, 19:43
Magyarország történelmének egyik legsúlyosabb fordulópontjához érkeztünk.
 
Veszélybe került a magyar demokrácia. Haladunk az autokrácia felé. A köztársaság jogállamát az illegitim alkotmány, a szabadságjogokat a megfélemlítés, a szabad versenyre épülő szabályozott piacgazdaságot egy államkapitalista rendszer váltja föl. A gazdaság zuhanórepülésben van. Nő a mélyszegénység, emberek milliói kerültek reménytelen helyzetbe. A társadalmi és politikai élet légköre tele van bizonytalansággal, és gyanakvással.  
 
Mi, akik ezt a nyilatkozatot tesszük, különböző szervezetekhez, politikai és civil mozgalmakhoz, pártokhoz, egyesületekhez tartozunk – vagy egyikhez sem. Itt  nem szervezeteket képviselünk, csak saját magunkat. Nem kívánunk új szervezetet alapítani, vezetőket választani, tisztségekre jelölni. Állásfoglalásunkkal azt jelképezzük, hogy az alapvető elvekben megegyezünk. Cáfoljuk azt – amire a nemzeti ruhába öltöztetett autokrácia hívei építenek – hogy a demokrácia hívei nem tudnak összefogni.
 
Ebben a helyzetben legfontosabb feladatunk az, hogy pártállástól, világnézettől függetlenül megtaláljuk a közös pontot: a demokrácia, a szabadságjogok, a társadalmi és gazdasági felemelkedés melletti elkötelezettséget. Összefogásra, a demokraták együttműködésére van szükség. Közös munkára, hogy megvalósítsuk a felzárkózáshoz szükséges reformokat, és megteremtsük a modern Magyarországot. József Attila szavával, hogy
 

NYILAKOZAT
 
 „RENDEZZÜK VÉGRE KÖZÖS DOLGAINKAT”.

 
1. Magyarország ma. Az 1990 óta eltelt évek befejezetlen fordulatot hoztak történelmünkben. Megnyílt az esélye, hogy kitörjünk az évszázados zsákutcából. A megvalósításban mégis kevesebbet léptünk előre, mint akartunk és szerettük volna. A magyar gazdaság és társadalom egyre távolodik az európai centrumtól. A kormány csak a saját „centrális erőterét” kívánja erősíteni, a társadalom többségével nem törekszik konszenzusra. Az állampolgárt alattvalónak tekinti, nem a hatalom legfőbb forrásának. Horthy Miklós és Kádár János kegyeskedő király nélküli királyságát akarja folytatni.  
 
2. Szembenézés a múlttal.  Múltunk örök küzdelemben telt el, hogy kikerüljünk a fél-perifériáról, amelybe a történelem beleszorított. Ezt nevezte Ady magyar ugarnak, Bibó zsákutcának. Európában ma is vannak gyorsabban és vannak lassabban, ellentmondásosan fejlődő országok. Mi az utóbbiba tartozunk. Ebből kell kitörnünk.  
 
3. Alapelvünk a nemzet – demokrácia – modernitás - jólét összetartozása
Megvalósításuk csak együtt lehetséges. A nemzetnek érdeke az, hogy a modern társadalom és a demokrácia együtt fejlődjék. Együtt adják meg a társadalom többsége számára azt a 21. századi jólétet, amelyben kiteljesednek nemzeti értékeink. A modernizáció nem csak veszélyeket hoz, hanem lehetőségeket is kínál. A globális kihívásokra csak másokkal együttműködve lehet válaszolni, anélkül, hogy feladnánk nemzeti azonosságunkat. Nem kevesebb, hanem több szabadságra, nem szűkebb, hanem teljesebb demokráciára van szükség. A magyar történelem értékei csak a nyugati demokráciákkal való mind szorosabb szövetségben őrizhetőek meg és gazdagíthatóak. Átfogó és mélyreható reformokra van szükség, amelyek kivezetnek a válságból, és amelyekkel életünk minőségében is felzárkózhatunk Európába. Ezzel teljesül Szent István álma.
 
4/ A közös értékek
Felismerjük a különböző értékrendek közös hátterét, amelynek alapján az egyetértés és a közös cselekvés létrejöhet. A közös magot, amelyet a hagyományos, vallásos, polgári, modern, sőt posztmodern gondolkodás egyaránt elfogad és vall. Ilyenek a szeretet és a szolidaritás, a társadalmi- és az Isten előtt való egyenlőség, az emberi méltóság feltétlen tisztelete, a jólét és az életminőség mindenki számára való hozzáférhetősége. Együtt érvényesek, együtt alapozzák meg az a különbözőségeket is magába foglaló nemzeti összetartozást.   
 
Nemzetünk legjobbjai példát mutattak arra, miként kell kijutni a zsákutcából. Nagy királyaink, államférfiaink, íróink, költőink, tudósaink hosszú sorát lehetne idézni. Példát mutattak arra, hogy a haza és a haladás, és a demokrácia ügye elválaszthatatlan egységbe kapcsolódik.
 
5/ A demokratikus politika közös értékei: Szabadság, egyenlőség, testvériség – rend, biztonság, jólét . A demokrácia értékrendjének alapja a szabadság, egyenlőség (igazságosság), testvériség (szolidaritás), valamint a rend, biztonság jólét közösen vállalt triádjai. Az hiteles középhez tartozó három nagy politikai mozgalom: a konzervatívok (kereszténydemokraták), liberálisok és szociáldemokraták értékrendszere egyaránt ezeken az elveken nyugszik. És ugyanezt vallják a civil mozgalmak, szakszervezetek is.
 
Van tehát közös értékrendünk, közös feladataink, vállalhatjuk egymást. A demokrácia védelme és fejlesztése, a válság megoldása, a reformok megvalósítása, és a társadalom felemelése érdekében. a társadalom minden demokratikus erejének össze kell fognia
*
Bayer József, Csepeli György,Donáth Ferenc, Hábetler Helga, Kamarás István, Kende Péter, Kerék-Bárczy Szabolcs, Kónya Péter, Kulka János, Molnár Kati, Pusztai Erzsébet, P. Szűcs Julianna, Radnóti Sándor. Székely Tamás, Székely Sándor, Vitányi Iván.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Magyar Szolidaritás Mozgalom: RENDEZZÜK KÖZÖS DOLGAINKAT!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector