Startlaphoz Csatlakozz!

ÉDSZ Dohánytermék Értékesítők Alapszervezetének közleménye

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. február 28. kedd, 15:59
Mi, az ÉDSZ Dohánytermék Értékesítők Alapszervezetének tagjai, a dohányiparban dolgozó adófizető munkavállalók, aggodalmunkat fejezzük ki a „Trafik törvényként” elhíresült, de a „Fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről” néven megszületett törvényjavaslat körül kialakult anomáliák miatt.

   Számunkra megdöbbentő és érthetetlen, hogy a törvény beterjesztői teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a szakma, azaz a dohányiparban tevékenykedő munkáltatók és munkavállalók egymástól független, mégis több ponton azonos javaslatait, amelyek nemzetgazdasági szempontból megalapozottak, harmonizálnak az Európai Unión belüli joggyakorlattal és nem utolsó sorban biztosítják a törvényjavaslat eredeti szellemiségét.

    Számos alkalommal, így most is le kívánjuk szögezni, hogy támogatunk minden olyan ésszerű és szakmailag megalapozott javaslatot, amelynek célja a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása. Ennek egyik hatékony módja azon üzletek számának csökkentése, amelyben a dohánytermékek elérhetőek. Erre számos példát találunk a mi gazdaságunknál lényegesen fejlettebb EU tagállamok körében, de olyan drasztikus piac átalakítást, amelyre a beterjesztők készülnek, még csak nyomokban sem látni.

   Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a törvényjavaslat megfogalmazói részéről az elmúlt időszakban számos olyan nyilatkozat jelent meg a médiában, amely súlyos tárgyi tévedést és szakmai hiányosságot tartalmaz. Ez azért különösen aggasztó, mivel azt feltételezi, hogy a törvényalkotók hibás információk alapján készítették el a törvényjavaslatot, amely így nem érheti el eredeti célját.

    Nem igaz, hogy Magyarországon 42.000 pénztárgépen keresztül árulnak cigarettát, amelynek 80%-a bevásárlóközpontokban található. Ezzel szemben igaz, hogy több, mint 42.000 üzletben (közel 100.000 pénztárgép!) történik értékesítés, amelyből csak kb. 500(!) az, amely bevásárlóközponthoz köthető.

    Nem igaz, hogy negyedére csökken a dohányterméket forgalmazó üzletek száma, hiszen 42..000-ből lesz 7000.. Gazdaságilag nem megalapozott az univerzum 85%-os csökkentése.

   Nem igaz, hogy a létrejövő dohányboltokban négyszeresére nő a forgalom. Jelenleg a dohánytermék forgalom 90%-a közel 18-19.000 üzletben jelenik meg. Ebből következően a létrejövő 7000 üzletben maximum 2,5 szeresére nőhet a forgalom, amennyiben azt feltételezzük, hogy matematikai átlagban oszlik szét. A piac viszont nem így működik. Nem nehéz belátni, hogy egy forgalmas csomópontban, ahol naponta 100.000 ember fordul meg, hatványozottan nagyobb forgalom lesz, mint egy vidéki kistelepülésen találhatóban.

    Nem igaz, hogy minden dohánybolt alapból rentábilisan fog működni. 1 fő minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló munkabéréhez, járulékaihoz, az üzlet normál költségeihez - figyelembe véve a jelenlegi árrés szinteket és árakat - havonta legalább 11.000 doboz cigarettát kell értékesíteni. Ez az érték 460 aktív dohányos napi egy dobozos vásárlását jelenti a hét hat napján. Értelemszerűen két, minimálbéres dolgozó eltartásához 920 dobozra van szükség. A 3000 fő alatti településeken a dohányboltok csak minimál (1-2 fő) létszámmal és fejlődésre képtelen módon jöhetnek létre.

    Számos piackutató, dohánygyártó felmérte már a törvényjavaslatból következő hatásokat, megtettük mi is.

    Tény, hogy amennyiben a törvényjavaslat a jelenlegi formájában lép életbe, akkor 2013-ban a dohányforgalmazói oldalon közvetlenül 2000 fő, a kiskereskedelemben pedig további 15-18.000 fő fogja elveszíteni a munkáját. Ezek az emberek jelenleg adófizető állampolgárok, akiknek befizetéseitől elesik a társadalom, de segély formájában kiadást fog jelenteni a számunkra.

   Tény, hogy csökkenni fog a foglalkoztatás. A megszűnő munkahelyeknek csak egy részét fogja felvenni az új dohányboltok piaca, a legoptimistább becslések szerint is maximum 10.000 főt.

    Tény, hogy növekedni fog a feketepiac. Ha a fogyasztó nem tudja elvárható körülmények között beszerezni a termékét, akkor a legkönnyebben elérhető irányba, a feketepiac felé fordulhat. Jelenleg számos olyan terület azonosítható be, ahol a fogyasztó csak többletköltséggel juthatna legális termékhez, amely egyértelműen a feketepiac felé tolja a vásárlót. Ez a probléma önmagában is az alaptörvénybe, az alkotmányba ütközik.

    Véleményünk szerint a törvényjavaslat a jelenlegi formájában káros a nemzetgazdaságra,, az adóbevételek és a foglalkoztatás csökkenéséhez vezet. Ez nem a mi érdekünk!

    Továbbra is fenntartjuk azon javaslatunkat, amelyet eljuttattunk a Nemzetgazdasági Minisztériumba. Megtartva a dohánytermék láthatóságára és elérhetőségére vonatkozó alapelvet, javasoljuk
- speciális szabályok mellett az üzletszám minimum 12.500 db-ra történő növelését,
- az üzletekben kapható termékválaszték növelését olyan termékkörrel, amely tradicionálisan a dohányzáshoz köthető, illetve olyanokkal, amelyeket csak - vagy célzottan 18 éven felüliek vásárolhatnak
- illetve a koncessziós jog kedvezményezettjeinek kibővítését a törvény miatt munkájukat elvesztőkre is

    Ezekkel az egyszerű lépésekkel
- biztosítható, hogy a koncessziós pályázatok elenyésző része legyen sikertelen
- tényszerűen növelhető a foglalkoztatás jelenlegi szintje, akár 10.000 fővel is
- csökkenthető a feketepiac növekedésének az esélye
- tényszerűen növelhető a nemzetgazdaság eredménye

    Továbbra is nyitottak vagyunk a párbeszédre. Megadunk minden olyan szakmai segítséget, amely biztosítja egy működőképes és eredményes törvény életbeléptetését!

    Ez a mi, azaz magyar társadalom érdeke!
 
 
Ványa Magdolna                           Kolcza Attila
ÉDSZ elnök                                        ÉDSZ-DÉSZ elnök
 
 
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - ÉDSZ Dohánytermék Értékesítők Alapszervezetének közleménye.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector