Startlaphoz Csatlakozz!

LIGA Szakszervezetek: a tömegközlekedésben zajló gazdasági folyamatokról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. február 22. szerda, 11:49
A LIGA Szakszervezetek aggodalommal figyeli a tömegközlekedésben zajló gazdasági folyamatokat, így a BKV és a Volán társaságok alapvető finanszírozási gondjait, valamint a nemzeti légitársaság csődjét.

    A BKV-nál elfogadhatatlan a kollektív szerződés azonnali és teljes felmondása és a bérek csökkentése, miközben a munkavállalók naponta arra kényszerülhetnek, hogy komoly műszaki hibákkal rendelkező gépeket kezeljenek, vezessenek, esetenként az utazóközönséget is veszélybe sodorva. Felmerül a kérdés, hogy amennyiben a finanszírozási gondok miatt végül szerencsétlenség történik, ki viseli majd a felelősséget.

    A Volán társaságoknál feltétlenül szükséges, hogy a tulajdonosok megértsék, buszvezetők nélkül nem megy, az ember pedig nem munkaeszköz. A kormány, a szakszervezetek és a munkaadók közötti decemberi megállapodás egyik legalapvetőbb eleme az, hogy az új adórendszer bevezetéséből adódóan a bérek nem csökkenhetnek. A szakszervezetek ennek megfelelően biztos munkahelyeket, tisztes megélhetést biztosító béreket, és a munkabéke folyamatosságát biztosító kollektív szerződések megőrzését kérik a tulajdonosoktól.

    A MALÉV közel három héttel ezelőtti csődje után, még mindig nem tudni, mi lesz a munkavállalók sorsa. A bérek kifizetésére úgy tűnik nincs garancia, a leányvállalatok is egyre inkább a csőd felé tartanak, pedig nekik volna esélyük a túlélésre. A tulajdonosok hezitálása, a gyors és határozott fellépés hiánya miatt a helyzet napról-napra romlik, miközben családok ezrei élnek létbizonytalanságban.

    A LIGA Szakszervezetek mindhárom esetben arra hívja fel a tulajdonosokat, tartsák szem előtt, hogy munkavállalók nélkül nem megy. A legfontosabb befektetés mindig a jó és megbízható munkavállaló, akiknek aktív részvétele a cég sikerében forintokban mérhető. A közösségi közlekedési ágazatban a tulajdonosoknak továbbá nem csak azt kell szem előtt tartaniuk, hogy vállalkozásuk sikeres legyen, de azt is, hogy a kiszolgált közönség minden körülmények között biztonságban legyen, amelyhez éppúgy hozzátartozik a gépek kiváló állapota, mint az azokat kezelő munkavállalók elégedettsége.

    A LIGA Szakszervezetek éppen ezért támogatja a BKV munkavállalóinak mai demonstrációját, a MALÉV és leányvállalatainál foglalkoztatottak kezdeményezéseit a munkahelyek megmentésére valamint a Volános buszvezetők követeléseit a tisztességes munkafeltételekért és a bérrendezésért.

LIGA Szakszervezetek
2012. február 22.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - LIGA Szakszervezetek: a tömegközlekedésben zajló gazdasági folyamatokról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector