Startlaphoz Csatlakozz!

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének levele a belügyminiszterhez

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. január 30. hétfő, 16:47
Pintér Sándor belügyminiszter
Tisztelt Miniszter Úr!

    A legutolsó szakszervezeti konzultáción, amelyre 2012. január 18-án került sor, Ön ígéretet tett arra, hogy megvárja a belügyi ágazatban működő szakszervezetek által közösen egyeztetett álláspontot az elhelyezés illetve a tagdíjak levonása tekintetében. Az egyeztetett álláspont megküldési határideje 2012. január 31. Ön azt ígérte, hogy ezután február 10-ig döntését meghozza, és addig ezekben a kérdésekben semmilyen változás nem következik be.

    Ennek ellenére a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) a mai napon megdöbbenve értesült arról, hogy több millió forintos kár érte a szervezetet, miután a  Belügyminisztérium Személyügyi Főosztályának vezetője aláírásával a Magyar Államkincstárhoz címzett utasítás szerint „a 2012 évi januári illetményekből a szakszervezeti tagdíjak levonását megtiltja”.

    Az 1991. évi XXIX. törvény alapján a munkáltató és a szakszervezet tagja között megbízási jogviszony áll fenn, amelyet a munkáltató a törvény erejénél fogva köteles teljesíteni. A megbízást a munkáltató nem mondhatja fel.

    A Hszt. utolsó módosításával megállapított törvényt 33/C § (5) bekezdése alapján a 1991. évi XXIX. törvény a hivatásos állomány vonatkozásában nem kell alkalmazni. A Hszt. módosítása azonban nem módosítja magát a megbízást, így azt csak rendes felmondással lehet felmondani a Ptk. szabályainak megfelelően jogviszonyonként, személyenként. Ez szakszervezeti tagjaink vonatkozásában közel 9350 felmondást jelent. Mindezen túlmenően a megbízás felmondásakor a munkáltatónak - figyelemmel a Ptk. vonatkozó rendelkezéseire, valamint a Hszt. 5. §-ában meghatározott rendeltetésszerű joggyakorlás követelményére – elegendő időt kell biztosítani a munkavállalóknak, hogy azok a levonás felől intézkedni tudjanak.
Fentieken túlmenően nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes az utasítás, hiszen bizonyos foglakoztatási jogviszony tekintetében a szakszervezeti tagdíjlevonást a belügyi ágazatban továbbra is fenntartják.

    A fenti események ellenére szakszervezetünk úgy gondolja, hogy Magyarország belügyminisztere az adott szónak mindig jelentőséget tulajdonított, érdeke a munkabéke fenntartása és be is tartja a szavát.

    Tájékozatjuk Miniszter urat, hogy jelen levelünket a honlapunkon közétesszük.

Budapest, 2012. január 30.

Dr. Bárdos Judit főtitkár

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének levele a belügyminiszterhez.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector