Startlaphoz Csatlakozz!

BDSZ OT közleménye a 2013. évi országos minimálbér és szakmunkás bérminimumról, a VKF-en történő egyeztetésekről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. december 07. péntek, 14:03
A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete Országos Tanácsa (BDSZ OT) 2012. december 5-i ülésén Pataky Péternek az MSZOSZ elnökének előterjesztésében tájékoztatást kapott a 2013. évi országos minimálbér és szakmunkás bérminimumról a Versenyszféra Konzultációs Fórumán (VKF) történő egyeztetésekről.

    A BDSZ Országos Tanácsa elfogadhatatlannak tartja azt a munkáltatói magatartást – melyet remélünk, hogy a Kormány nem támogat -, miszerint egyes, elsősorban nőket foglalkoztató ágazatokban – így pl. a könnyűipar, kereskedelem, vendéglátás – az országos minimálbér és szakmunkás bérminimum bevezetésére csak 2013 második félévében kerülne sor.
 
    A javaslat elfogadhatatlanságát bizonyítja, hogy az alacsony keresetű ágazatokban foglalkoztatottak nettó bérének döntő többsége a megélhetési minimum szintje alatt van. Az érintett munkavállalók számára további problémákat, méltánytalanságot idéz elő az, hogy a drasztikusan növekvő infláció hatásai – ugyanúgy, mint bárki mással szemben – 2013. január elsejétől érvényesülnek. A javaslat ellenkezőjére lenne szükség. Ebben a körben kellene először kompenzálni az elmúlt években - döntően az adórendszer változásából adódó – elszenvedett drasztikus reálkereset csökkenést.
 
    A javaslatot megfogalmazó munkáltatók természetesen már az első félév során a munkahelyvédelmi kormányzati akcióprogram 2013 januárjától a gazdálkodó szervezetekre érvényes kedvezményeit élvezni szeretnék. Így többletprofitra tennének szert az érintett munkavállalók áldozatos munkája révén. Ez a szemlélet a modern Magyarországon elfogadhatatlan és köze sincs a szociális partnerséghez.
 
    Mindezekkel szemben a bérek emelésének késleltetése arcátlan javaslat, melyben tetten érhető a XIX. század kapitalizmusának mohósága. Az ilyen és hasonló elképzelések a tisztességesen dolgozó, munkahellyel rendelkező és minimálbéren foglalkoztatott munkásokat taszítják a munkavégzés melletti szegénységbe.
 
    A BDSZ Országos Tanácsa felszólítja a munkáltatókat: vonják vissza a textil-, ruházat- és bőripart, a kereskedelmet és vendéglátást érintő késleltetett minimálbér és szakmunkás bérminimum bevezetésére vonatkozó javaslatukat. A kormányzati oldaltól azt várja, hogy a munkavállalók képviselőinek álláspontját, követeléseit támogassa.
 
Budapest, 2012. december 7.
                                                       
Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók
Szakszervezete Országos Tanácsa

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - BDSZ OT közleménye a 2013. évi országos minimálbér és szakmunkás bérminimumról, a VKF-en történő egyeztetésekről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector