Startlaphoz Csatlakozz!

Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Közigazgatási szakszervezetek tiltakoznak a kormányzati létszámcsökkentés ellen

Written by Szakszervezetek.hu
Published on Thursday, 12 January 2012 17:26

A BELÜGYI ÉS RENDVÉDELMI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE (BRDSZ),
KÖZSZOLGÁLATI SZAKSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE (KSZSZ),
MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK ÉS KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE (MKKSZ)
KÖZLEMÉNYE
A
KORMÁNYZATI LÉTSZÁMCSÖKKENTÉSEKKEL KAPCSOLATBAN

 

A közigazgatás munkavállalói megdöbbenéssel olvasták a ma reggelre megjelent Magyar Közlöny 2012. évi 3. számában közzétett 1004/2012. (I.11.) számú kormányhatározatot a kormányzati létszámcsökkentésről.

A szakszervezetek az elmúlt hetekben különböző hivatalokból már kaptak vészjelzést, amely szerint titokban készülnek a „halállisták”, azok a névsorok amelyek az elbocsátandó munkavállalók nevét tartalmazzák.

A BRDSZ a KSZSZ és az MKKSZ – a hatályos jogszabályokra hivatkozással – a közelmúltban többször kezdeményeztek egyeztetést ebben a témában, de a kormányzat mindig elhárította azzal, hogy még kormányon belül folyik az egyeztetés.

A döntés nem váratlan, de teljességgel elfogadhatatlan. Érthetetlen, hogy a kormány miért üldözi saját apparátusát. Az elmúlt másfél év során:

  • a közigazgatásban dolgozók elszenvedték a megalázó, alkotmányellenes indoklás nélküli elbocsátást. Méltatlanság, vagy bizalomvesztés címén azonnal felmenthetőek a közt szolgálók.
  • jelentősen csökkentették a „kirúgottak” felmentési idejét, járandóságait,
  • visszamenőleges adófizetési kötelezettséget állapítottak meg,
  • az illetmények egy fillérrel sem növekedtek, immár negyedik éve a közszféra egészében nincs bérfejlesztés,
  • minimálisra csökkentették a béren kívüli juttatásokat,
  • szinte minden munkahelyen „rendszerszerűvé” tették a 10-12 órás munkanapot.

Mindezek miatt a közigazgatási munkahelyek légkörét a rettegés és a félelem uralja.

Érthetetlen a döntés, mert a kormány munkahelyek létesítését és nem megszüntetését ígérte. Kiszámítható, stabil életpályáról alkotott törvényt. Hitet tett a „jó közigazgatás” mellett. Folyamatban van a közigazgatási folyamatok egyszerűsítése. A 2012. január 1-jén hatályba lépett új Alaptörvény és a hozzá kapcsolódó sarkalatos törvények egész sora beláthatatlan mértékű többletfeladatot ró a közigazgatásban dolgozókra.

Elfogadhatatlan a döntés, mert jellemzően az „először vág, aztán mér” gyakorlatát követve, most sem került sor a feladatok és hatáskörök szakszerű áttekintésére. Az elmúlt években az elbocsátások főleg a beosztott munkatársakat érintették, ennek következtében ma már „a közigazgatás frontvonalában” szinte nincs közkatona. A munkatársak az elvégezhetetlen mennyiségű feladatok miatt táskában „hazalopják a munkát”.

A BRDSZ, a KSZSZ és az MKKSZ azonnali egyeztetést követel. A szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy a döntést megalapozó helyzetértékelésről, illetve a létszámcsökkentés végrehajtásának részleteiről, – különös tekintettel az elbocsátottakat támogató rendszer működéséről – érdemi egyeztetés történjen. Az érdekképviseletek támogatnak mindent, ami a munkavállalók érdekeit szolgálja, de az elbocsátottak megsegítésére hivatott Karrier Híd Programot elégtelennek tartják.

A szakszervezetek követelik azt is, hogy az elbocsátások végrehajtása során a szakmai, jogi és szociális szempontokat vegyék figyelembe a munkáltatók, és a helyi döntésekbe érdemi módon vonják be a munkahelyi érdekvédelmi szervezeteket ott, ahol még engedik azokat működni.

Budapest, 2012. január 12.

Dr. Agg Géza
KSZSZ elnök
Dr. Bárdos Judit
BRDSZ főtitkár
Fehér József
MKKSZ főtitkár

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közigazgatási szakszervezetek tiltakoznak a kormányzati létszámcsökkentés ellen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector