Startlaphoz Csatlakozz!

A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség közleménye

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. december 10. hétfő, 17:48
A felsőoktatás átalakításának hatása a szolgáltató szektorra (HOA állásfoglalás): A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség aggodalommal értesült a felsőoktatást érintő újabb kormányzati lépésekről, amelyek az államilag finanszírozott képzés igénybevételének lehetőségét csak nagyon szűk körben tennék lehetővé a fiatalok részére. A kellő előkészítés és az érdekeltekkel folytatott konzultáció nélkül bevezetett radikális intézkedések alapjaiban roppanthatják össze a magyar felsőoktatási rendszert, amely hosszú távon gátolhatja Magyarország gazdasági növekedését.

    A HOA által képviselt szolgáltató szektor, ezen belül is a tényleges „outsourcing" és szolgáltató központ (SSC) szegmens, magyarországi dinamikus fejlődésének egyik záloga a kiválóan képzett, de versenyképes költségen rendelkezésre álló munkaerő volt. A HOA becslése szerint, figyelembe véve az SSC szektorban közvetve foglalkoztatottak létszámát is - tehát mindazon beszállítók alkalmazottait melyek árbevételének jelentős hányada a szolgáltató központok megbízásaiból származik - ma mintegy 100,000 embernek ad munkát ez a szektor és jelentőségét az évi 10-20% körüli dinamikus bővülés is növeli. Megfelelő kormányzati támogatással akár több tízezer új munkahely létrejötte is lehetséges a közeli jövőben.

    Az utóbbi néhány évben a magyarországi szolgáltató központokban végzett munkatípusok tekintetében pozitív változásként figyelhető meg a komplexebb, magasabb képzettséget és tapasztalatot igénylő tevékenységek felé történő elmozdulás, szemben a korábban dominánsan jellemző ún. tranzakciós tevékenységekkel. A komplex vagy akár vezetői szintű munkakörökben dolgozók bérezése lényegesen magasabb, mint a magyar átlag, ezzel a foglalkoztatásuk fajlagosan kiemelkedően magas adóbevételt jelent az államháztartás számára. Ma már ezek a központok igazi karrier lehetőségeket és az elvándorlás ellenében reális hazai alternatívát kínálnak a képzési rendszerből kikerülő, vagy néhány éves tapasztalattal rendelkező nyelveket beszélő felsőfokú végzettségű munkaerőnek.

    A szolgáltató központok hosszú távú terveit különösen érzékenyen érintik a képzési rendszerrel kapcsolatos intézkedések.

    A felsőoktatás finanszírozásának teljes és radikális, az érintettek álláspontját figyelmen kívül hagyó átalakítása hátrányosan érintené a hallgatói létszámot, és így a képzett munkaerő utánpótlását. Az átalakítások során ráadásul a felsőoktatási intézmények és a szolgáltató központok között kialakult életképes és jól működő magánkezdeményezéseket sem veszik figyelembe, azok sem részesülnek megfelelő kormányzati támogatásban.

    Az oktatási rendszer egyik gyengéje az oktatásból kikerülők alacsony szintű nyelvtudása, illetve kommunikációs készsége idegen nyelven. Mára a globális üzleti világ alapnyelvévé vált az angol. Az angoltudás szinte minden, külföldi befektető által teremtett munkakörben alapkövetelmény, ugyanakkor kétségtelen tény az is, hogy Magyarország versenyelőnye más „outsourcing" régiókkal szemben a további európai nyelvek, elsősorban német, francia, olasz ismerete. Az oktatási rendszernek ezekhez a követelményekhez kell felkészítenie a leendő munkaerőt. Félő azonban, hogy a felsősoktatás nem kellően átgondolt és előkészített átalakítása tovább csökkentheti a felsőoktatásból kikerülő, nyelveket beszélő fiatalok számát.

    A HOA arra kéri a kormányzatot, hogy a felsőoktatás átalakítása körében bejelentett, az államilag finanszírozott helyek radikális csökkentését is jelentő döntéseit vizsgálja felül és az érintett felekkel, beleértve a gazdasági élet szereplőit is, alakítson ki egy olyan hosszú távon is fenntartható országstratégiát, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország továbbra is jelentős tényező maradjon a magas hozzáadott értéket képviselő gazdasági ágazatokban is.  A HOA, mint a szolgáltató ipar befektetői igényeit legjobban ismerő szervezet örömmel venne részt az országstratégia kidolgozásával kapcsolatos konzultációban.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség közleménye.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector