Startlaphoz Csatlakozz!

Két tüntetéshez és az MTV gyártóbázisánál tartott éhségsztrájkhoz kapcsolódó rendőri intézkedésekről kér tájékoztatást az ombudsman

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. január 06. péntek, 11:58
Az országos rendőrfőkapitányhoz fordult Szabó Máté ombudsman két tüntetéssel és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai épülete előtti éhségsztrájkkal kapcsolatos rendőri intézkedések ügyében; választ tizenöt napon belül kér Hatala Józseftől - tudatta az alapvető jogok biztosának hivatala csütörtökön az MTI-vel.

    A közlemény szerint Szabó Máté a tavaly december 23-i, budapesti Kossuth téri rendezvénnyel, a január 2-án az operaház környékén történtekkel, valamint az MTVA Kunigunda utcai épülete előtti éhségsztrájkkal összefüggő rendőri intézkedésekről kérdezte Hatala Józsefet.

    Mint a tájékoztatásban olvasható, az ombudsman mindhárom esetben sajtóhírek alapján, hivatalból, az alapvető jogok biztosáról szóló törvény felhatalmazása szerint indított vizsgálatot, mert a hírek alapján „nem volt kizárható visszásság a gyülekezéshez való jog, valamint a véleményszabadság érvényesülésében".

    A tudósítások arról számoltak be - áll a közleményben -, hogy  2011. december 23-án a budapesti Kossuth Lajos téren a rendőrség több országgyűlési képviselő személyi szabadságát korlátozta, ezért a biztos a többi között arra a kérdésre vár választ a főkapitánytól, hogy volt-e bejelentett rendezvény, mi volt a feloszlatás indoka, kikkel szemben és milyen jogalappal történtek az intézkedések, és indult-e bármilyen eljárás ezekkel az emberekkel szemben.

    Tavaly december 23-án az LMP Kossuth téri demonstrációján 43 embert - köztük 15 országgyűlési képviselőt - állított elő a Parlament elől személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az LMP által meghirdetett tüntetésen néhány tucat aktivista a Parlament déli, illetve északi kapuja mellett sorakozott fel, tiltakozva a szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen. Később a hozzájuk csatlakozó LMP-s képviselőkkel együtt leláncolták magukat az autóbejáratoknál. A rendőrök hidegvágóval vágták el a láncot, majd kisebb dulakodás alakult ki, amikor félretolták az aktivistákat a kaputól. Ezt követően felszólították a résztvevőket a terület elhagyására, majd több LMP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció több tagját - köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, Vadai Ágnest és Molnár Csabát - elvitték a helyszínről.

    Azzal összefüggésben, hogy a Magyar Állami Operaház környékéről január 2-án „ellentétes érzelmű tüntetők összecsapását" is jelentették, az ombudsman azt kérdezte a főkapitánytól, hogy volt-e ezen a helyszínen bejelentett rendezvény, miként biztosította a rendőrség a résztvevők alapvető jogait és azt, hogy elkerüljenek esetleges összeütközéseket, valamint milyen rendőri intézkedés volt a demonstrációk résztvevőivel kapcsolatban.

    A budapesti Opera közelében hétfő este civil szervezetek és több ellenzéki párt részvételével megtartott demonstráció résztvevői az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték, közvetlenül azelőtt, hogy a dalszínházban ünnepi gálaestet rendezett a kormány az alaptörvény hatálybalépése alkalmából. Az Operánál a civilek által bejelentett megmozdulást ellenzők is tüntetést is szerveztek, amelyre egy szélsőjobboldali portál hívott fel.

    Kedden az LMP arról számolt be, hogy szélsőjobboldali tüntetők két szimpatizánsukat is durván bántalmaztak a tiltakozó akciónál, a párt szerint a rendőrség hibákat követett el, és azt szeretnék, ha a Belügyminisztérium kivizsgálná az ügyet.

    Az MSZP szerdán kezdeményezte a politikai, rendőri vezetők felelősségének kivizsgálását amiatt, hogy szerintük a rendőrség, bár tudott róla, mégsem tett megelőző, majd rendteremtő intézkedéseket a demonstrációt megzavaró szélsőjobbosok provokációjával kapcsolatban.

    Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Hatala József elrendelte a Operaháznál és a környékén megtartott demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri biztosítás értékelő, elemző szakmai vizsgálatát.

    A Magyar Televízió gyártóbázisa előtti éhségsztrájkkal kapcsolatban az alapvető jogok biztosának hivatalának közleményében sajtóhírekre hivatkozva az olvasható, hogy az éhségsztrájkolókat folyamatosan atrocitások érték. Ez ügyben a biztos a főkapitánynak azt a kérdést tette fel, hogy az éhségsztrájk a törvény szerint bejelentéshez kötött rendezvény-e, és milyen rendőri intézkedések történtek az MTVA Kunigunda utcai épületénél.

     A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. A tiltakozással azt követelték, hogy a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökének „kitakarási" ügye miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket.

    Az alapvető jogok biztosa Hatala József országos rendőrfőkapitány válaszait 15 napon belül kéri, azzal, hogy csatolják a három üggyel kapcsolatos valamennyi irat, jelentés, felvétel másolatát is.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Két tüntetéshez és az MTV gyártóbázisánál tartott éhségsztrájkhoz kapcsolódó rendőri intézkedésekről kér tájékoztatást az ombudsman.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector