Startlaphoz Csatlakozz!

LMP: Mészárlás az ombudsmani hivatalban - beszántják a jövő nemzedékek biztosát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. január 03. kedd, 16:17
Az LMP szerint az Orbán-rendszer rendületlenül folytatja a demokratikus intézmények megsemmisítését. Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa az új ombudsman-törvény január 1-i hatályba lépését követő első tennivalójának a zöld ombudsmani intézményre mért csapást tekintette. Az új szabályozás alapján az általános biztos helyettesévé degradált jövő nemzedékek biztosa irodájának 14 munkatársát, köztük lényegében a teljes vezetői kart, azonnali hatállyal, emailben elbocsátották.

    A sokat vitatott új ombudsmani koncepcióval kapcsolatos, a törvény vitájában hangoztatott összes félelmünk valóra válik. A jövő nemzedékek és a kisebbségi jogok biztosát a Fidesz-kormány az általános biztos, érdemi hatáskörök nélküli helyettesévé fokozta le. A most kihirdetett, új szervezeti és működési szabályzat a helyetteseket díszletté alacsonyítja le. Például hiába nevezik őket helyetteseknek, valójában nem helyettesíthetik felettesüket, illetve intézkedési, eljárási hatáskörük, valamint önálló költségvetésük sincs. A biztosok eddigi nagyjából 30 fős stábját pedig egy 2-3 fős munkatársi kör váltja fel.

    Hazugságnak bizonyult minden olyan, a helyettesek sorsára vonatkozó állítás, amelyek Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára és Szabó Máté általános biztos szájából hangzottak el a törvény vitájában. Bebizonyosodott az is, hogy az alapvető jogok biztosa novemberben a Fenntartható fejlődés bizottsága előtt sem mondott igazat és nem tartotta be, amit ígért.

    Az Orbán-kormány egyeduralmi törekvései a minisztérium szűklátókörűségével és Szabó Máté kicsinyes bosszúhadjáratával kombinálva újabb demokratikus intézmények pusztulását okozzák. Ilyen például annak a jövőbe mutató zöld ombudsmani hivatalnak a felszámolása, amely a Védegylet által kezdeményezett megalapítása, 2007 óta jelentős nemzetközi figyelmet kapott, mert sokat tett a hazai környezetállapot és életminőség javításáért.  A mostani új belső szabályzat és a csoportos kirúgás ennek a munkának vet véget.

    Decemberben az LMP olyan önálló törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely megnyugtatóan rendezné a kérdést, a kétharmados többség azonban valószínűleg nem fogja azt elfogadni. Az Új Ellenállást meghirdetető LMP ezért az ombudsmani rendszer szétverésével újabb szereplőket vett fel az Orbán-rendszer bukását követően helyreállítandó demokratikus intézmények listájára. (OS)

Jávor Benedek
országgyűlési képviselő,
a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - LMP: Mészárlás az ombudsmani hivatalban - beszántják a jövő nemzedékek biztosát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector