Startlaphoz Csatlakozz!

A Munkaügyi Központok egy szakszervezethez fordulást ajánlották 2011-ben

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. január 01. vasárnap, 12:49
A Munkaügyi Központok, sőt még az OMMF, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség is a munkaügyi problémák orvoslása helyett az egyik szakszervezethez fordulást ajánlották az ügyfeleiknek.

     Az Oktatást Segítő és Információs Alapítvány nagyon reméli, hogy a 2012-től összevonásra kerülő munkaügyi és más hivatalok működési színvonala és hatékonysága is jelentősen javulni fog. Az alapítványunkhoz érkezett bejelentések alapján úgy tűnik, 2011-ben a Munkaügyi Központok szerepe a munkanélküliek regisztrálására és nyilvántartására redukálódott.

    Többen panaszolták, hogy kérdéseikre semmilyen érdemi választ nem kaptak, kizárólag bizonyos jogszabályok bizonyos paragrafusai alapján végzett tevékenységet tapasztaltak. Munkaügyi és jogi problémákat mereven elhárították, az utolsó munkáltatóhoz vagy annak könyvelőjéhez, illetve „az internethez" fordulást javasolták azoknak, akiknek pontosan az volt a problémájuk, hogy a munkaadójuk a jogszabályok kijátszása révén megrövidítették őket.

    A panaszokra adott érdemi válaszok leghasznosabb része az volt, amikor az érintett ügyintézők „az internet" helyett végre egy konkrét webcímet, a jogpont.hu weboldalt ajánlották. Ezt megnézve azonban azonnal látható, hogy az egyik szakszervezet által működtetett weboldalról van szó, amelyik azonban ma már csak a kötelező fenntartási előírás miatt működik, mert egy éve megszűnt a működéséhez szükséges tanácsadás. Ezért a tanácsadás már csak szakszervezeti tagok számára ingyenes, bár tény, hogy még mindig olcsóbb, mintha azonnal ügyvédhez fordulna a panaszos.

    Egy panaszos írásbeli beadványára az OMMF által 2011 decemberében kiadott írásbeli tájékoztatás is erre a weboldalra hivatkozik, valamint egy olyan minisztériumi segélyszolgálathoz fordulást javasol, amelyik már fél évvel korábban, 2011 júniusában megszűnt. A már említett weboldal alapos átnézése során megtalálható néhány megállapítás, melyben a működtető szakszervezethez érkezett panaszok alapján általánosnak nevezi a munkaadók által a munkaszerződéssel kapcsolatos visszaéléseket és szabályszegéseket.

    Rendkívül sajnálatos, hogy elvileg több szervezet is az ilyen panaszok orvoslásával foglalkozott évekig, sőt évtizedekig, ugyanakkor nem látható semmilyen változás, hiszen ugyan ilyen panaszok merülnek fel jelenleg is. Az egyetlen különbség az, hogy most már nincsenek tanácsadó szervezetek, a kiszolgáltatott munkavállaló magára maradt, lényegében a bírósághoz fordulás maradt számára az egyetlen megoldás.

    Az eredmény azonban előre borítékolható, hiszen, ha a munkavállalót a munkáltató - gyakran könyvelőjével és jogászával együtt - már a munkaszerződéssel kapcsolatban becsapja, a bíróság előtt nagyon kis esélye van az igazának érvényesítésére. Reméljük, hogy a várhatóan 2012-ben már működő új kormányzati szervezet jobb hozzáállással és több szakértelemmel fogja az ügyeket intézni. (OS)

    Kiadó: Oktatást Segítő és Információs Alapítvány OKSI

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Munkaügyi Központok egy szakszervezethez fordulást ajánlották 2011-ben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector