Startlaphoz Csatlakozz!

A rezsicsökkentés kockázataira hívja fel a figyelmet a LIGA Szakszervezetek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. február 13. szerda, 09:20
 A LIGA Szakszervezetek üdvözli a kormány rezsicsökkentő lépéseit, de felhívja a figyelmet annak hosszútávon jelentkező kockázataira.

A kormány december 12-én döntést hozott a 10 százalékos rezsiköltség-csökkenésről, majd az Országgyűlés három törvényt módosított, és több miniszteri rendelet kihirdetésével lehetővé vált a lakossági gáz, villany és távhő fogyasztói árának 10 százalékos mérséklődése, amelyet a lakosság a februári számlákon érzékel majd.
 
A Magyar Energia Hivatal közleménye szerint a villamosenergia esetében az új egyetemes szolgáltatási árak 8,3-11,2 százalékkal alacsonyabbak a tavalyi év végi áraknál. A távhőszolgáltatás lakossági felhasználóinak a vonatkozó NFM rendeletben foglaltak alapján kell a 2012. november 1. napján alkalmazott szolgáltatási díjnál 10 százalékkal alacsonyabb összegű díjat fizetni.
 
2011-ben az egy főre jutó összes fogyasztási kiadás éves, átlagos értéke 791 ezer forint volt. A háztartások legnagyobb kiadási tétele a lakásfenntartás és a háztartási energia volt, átlagosan fejenként 198 ezer forint, ez tette ki az összes fogyasztás 25,0 százalékát.
 
A különböző fűtési formák elterjedtsége azonban jelentős különbségeket takar településtípusonként. A távfűtés különösen elterjedt a megyeszékhelyeken és Budapesten ( ~32%), míg a községekben mindössze a lakások 1,5%-ára jellemző. A fűtési módot a jövedelmi helyzet erősen differenciálja. A legszegényebb jövedelmi ötöd 33%-ára jellemző a hagyományos fűtőanyagú, egyedi helyiségfűtés.
 
A LIGA Szakszervezetek felhívja a figyelmet, hogy a gáz-, villamosenergia-, valamint a távfűtés tarifájának egységes 10%-os csökkentése eltérő haszonnal jár a háztartások számára. Jövedelmi helyzettől, településtípusonként, sőt még az ezzel korreláló fűtési módoktól függően is differenciált költségcsökkenés valósul meg. Így habár az intézkedés nem kifejezetten szociálpolitikai jellegű, de kedvező, hogy gyakorlatilag a társadalom minden tagja részesül belőle.
 
A kiadáscsökkentő programnak a közvetlen lakossági megtakarításokat eredményező hatáson túl, további előnyös hatásai is vannak. Ezek közül a legfontosabb a fogyasztói árszínvonalra gyakorolt mérséklő hatás, amelynek hatására az infláció akár 3% alá is mehet 2013-ban. Ez lehetővé teszi az MNB kamatcsökkentési periódusának kockázatmentes folytatását, amely a hitelezés élénkülését hozhatja magával. A LIGA Szakszervezetek szerint ez, kiegészülve a megtakarított rezsikiadások fogyasztást növelő hatásával, hozzájárulhat a növekedés lassú megindulásához.
 
 
Ugyan a rezsikiadás-csökkentés kilátásba helyezett folytatása a kedvező jövedelmi hatásokat felerősíti és az alacsonyabb jövedelműek számára is kifejezettebbé teszi, a LIGA Szakszervezetek felhívja a kormány figyelmét a hosszútávú kockázatokra is.
 
Amennyiben a kormány rendeletben csökkenti a lakossági árakat, az a szolgáltató cégek terheit növeli, amelyek a veszteségeket az ipari fogyasztókon próbálják majd behajtani. A szolgáltatók továbbá takarékossági lépéseket tehetnek, amelyek egyrészről a nagy kiadásokkal járó rendszerek fenntartási, üzemeltetési, karbantartási kiadásainak visszafogásával az ellátásbiztonságot rontják, másrészről a munkaerőköltségek lefaragása jövedelemcsökkenéssel, elbocsátással járhat az érintett szektorok munkavállalói számára.
 
 
A LIGA Szakszervezetek ezért üdvözli a kormány rezsicsökkentő intézkedéseit, de hangsúlyozza, hogy a hasonló intézkedések csak átmenetileg elfogadhatóak, hosszabb távon fenntartásuk komoly veszélyeket rejthet.
 
 
LIGA Szakszervezetek
2012. február 12.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A rezsicsökkentés kockázataira hívja fel a figyelmet a LIGA Szakszervezetek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector