Startlaphoz Csatlakozz!

MÉDOSZ: Az Óbudai Sütőipari Zrt-nél kialakult helyzetről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. március 22. péntek, 10:14
A MÉDOSZ (Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripai és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete) KÖZLEMÉNYE az Óbudai Sütőipari Zrt-nél kialakult helyzetről

    Ugyanaz a cég, szinte ugyanazokkal a munkavállalókkal 4 éven belül ugyan azt a aljas, antiszociális és törvénytelen trükköt játssza el! Mindezt állami pénzen, az állam becsapásával.

    Korábban a cégcsoportból megszűntettek több céget, az állam felé jelentős tartozás keletkezett (adó és járuléktartozás), a munkavállalók jelentős része a mai napig nem jutott járandóságához, egy részük a bérgarancia alap terhére kapott valamennyit, tudjuk, hogy mennyit.

    A cégcsoport egy cég nevén (Óbudai Sütőipari Zrt. néven) újra indult, de nem lett hosszú életű. A legújabb, külföldi magánszemély tulajdonos az összes beszállítóval és kapcsolt vállalkozóval szemben jelentős – összesen kb. 800 mFt – tartozást halmozott fel, nem beszélve az újabb állam felé fennálló tartozásokról, ami miatt folyamatos inkasszó van a cég számláján.

    A munkavállalók december óta nem kaptak munkabért, csak időnként – s azt sem mindenki - 10 – 30 eFt-ot a cég ügyvédjének letéti számlájáról! Néhány munkavállalónak még azt sem fizették ki, hogy a cég helyett, saját pénzből anyagot, üzemanyagot, stb, vásároltak a cég számlájára. Ez is „csak” mindössze 750 eFt.

    A cég két hete nem termel, nem is tud, mert az összes közművet elzárták. 160 munkavállaló, családtagjaik és az alvállalkozók, beszállítók – melyek közül nem egy emiatt ment tönkre -  vannak minden juttatás nélkül. Jelentős részük szó szerint éhezik! A szakszervezeti titkár nem tud mit válaszolni arra a kérdésre; „öt szem krumpli van otthon, mit adjak enni a gyerekeknek?”

    A dolgozók 90 %-ának lakáshitele van, vagy albérletet fizet, amíg ki nem dobják.

    A cég a munkavállalóknak nem mondja fel a munkaviszonyát, a munkavállalók jelentős része azonnali hatályú felmondással ugyan már felmondott, de munkaügyi irataikat nem kapják meg, vagyis álláskeresési járadékra sem tudnak menni, nem, hogy új munkahelyre – ha lenne – elhelyezkedni.

    A Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség több alkalommal számtalan jegyzőkönyvet vett fel, majd közölte, hogy legfeljebb felszólító levelet tudnak küldeni a cégnek. Igazán azzal sem tudnak mit kezdeni – bár a jóindulat meg volt bennük -, hogy kb. 50 munkavállaló az elmúlt több, mint egy hónapban munkaszerződés nélkül volt alkalmazva. Ők mivel bizonyítják, hogy dolgoztak, alkalmazásban voltak?

    A NAV-ot – a tartozások és egyéb adózási szabályok megsértése ellenére – a történet egyáltalán nem érdekli, pedig bejelentés történt. Azokat viszont, akik nem kapják meg a Gyest, vagy a táppénzüket (a cég kifizető hely, de sem a NAV-nak, sem a munkavállalónak nem fizet), nagyon is!

    Úgy tűnik, hogy sem a térség országgyűlési képviselőjét, sem a város polgármesterét nem hozta lázba 160 család sorsa, mert a hozzájuk intézett levélre még csak nem is válaszoltak.

    De úgy tűnik, hogy leginkább az államot nem érdekli, hogy már másodszor verik át több száz, vagy akár ezer millióval. Mert, ha érdekelné, akkor ilyen körülmények mellett a cég nem kaphatott volna 250 mFt –os pályázati pénzt, melyből 100 mFt lehívása még hátra van!!!

    Mi, szakszervezetek már az előző cégbezárási hullám idején sem nyugodtunk bele a helyzetbe, akkor is hallattuk a hangunk. Hogy nem lett jelentősebb és országos visszhangja, annak csak az az oka, hogy a cég területének (ipari park) üzemeltetője a kellő időben nem engedte be a területre a kivonult sajtó (TV,rádió) tudósítóit.

    Ezúttal azonban más megoldásokat alkalmazunk.

    Biztos, hogy nem fogjuk megvárni, hogy tagjainkat, kollégáinkat kitegyék lakásukból, albérletükből, hogy gyerekeik éhezzenek, hogy a tartozásuk miatt elzárják a gázt, a villanyt, stb. lakásaikban.

    Ez a jelenlegi kormány egymillió új munkahelyet ígért. A cég munkavállalóinak már az is megfelelne, ha ezt a 160-at rendezni tudná. Az is megfelelne, ha az országgyűlési képviselő, a polgármester valami megnyugtatót, bíztatót mondana a hallgatás helyett. Az is megfelelne, ha az állami hatóságok, mint pl. a NAV, a Munkaügyi felügyelet, a PSZÁF, stb. rendesen, érdemben és hatékonyan végeznék munkájukat.

    Mi, a MÉDOSZ és annak sütőipari tagozata a lehetséges összes jogi- legyen az munkajogi, polgári jogi, vagy bűntetőjogi - lehetőséget meg fogunk ragadni tagjaink, munkavállalóink érdekében. Nem riadunk vissza ugyanakkor az egyéb szakszervezeti erőfelmutatástól sem.

    Kérjük ugyanakkor – elsősorban az MSZOSZ-t, ágazati szakszervezeteit és azok alapszervezeteit-, hogy kísérjék figyelemmel az ügyet és nyilatkozataikkal, akcióinkban való részvételükkel támogassák azokat. Kérjük és várjuk mindenki szolidaritását.

Budapest, 2013. március 20.

Horváth István
szakszervezeti titkár
MÉDOSZ Óbudai Sütőipari Zrt. alapszervezet

Dékán Jenő
ügyvezető alelnök, MÉDOSZ
sütőipari tagozat vezető

Asztalos Sándor
elnök
MÉDOSZ
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Leállt a termelés az Óbudai Sütőipari Zrt szigetszentmiklósi telephelyén

    Az Óbudai Sütőipari Zrt egy ideje nem termel, 2013. március 12-én a bérbeadó ÁTI-Sziget Ipari Szolgáltató Központ Kft a cég területén az összes közművet lezárta. A számos piaci zavart okozó vállalkozás valószínűleg végleg megszünteti sütőipari termékek előállítását és kereskedelmét. A cég ellen még nem rendeltek el a felszámolást.

    A Szigetszentmiklós, Áti-Sziget Iparipark 41 épületében található Óbudai Sütőipari Zrt, 2009.-ben, a Fővárosi Sütőipari Vállalat decentralizált privatizációja során alakult, a vállalat Budapest III. ker. San Marco utca 57. szám alatti kenyérüzemében, majd a négy cégből álló és azonos tulajdonosi körhöz tartozó Interback Group vásárolta meg. A cég agresszív üzletpolitikája számos piaci zavar mellett, a várt üzleti eredményeket sem volt képes biztosítani a gyakran változó, főként külföldi tulajdonosok számára. A problémákról 2009. szeptember 23-án adtunk hírt Müködési problémák az Interback Group sütőipari cégcsoportnál. cím alatt. A cég ebben az időben az egész cégcsoportra csoportos létszámleépítést jelentett be, és a cégcsoporthoz tartozó Inter-back Kft-től, valamint a Delta Kft-től a munkavállalók jelentős részét átirányították az Óbudai Sütőipari Zrt-be. A cég vezetői akkor úgy nyilatkoztak, hogy a bérelt üzem Magyarország legkorszerűbb termelőegysége, ahol európai színvonalú gyártósorok segítségével és a folyamatos termékfejlesztéssel az egész ország területén jelentős partnerállománnyal biztosítják a rentábilis működést, az üzleti sikereket. Szakmai körök véleménye szerint ugyanakkor a vásárlók bővülő köre elsősorban az irreális ajánlati áraknak volt köszönhető, nem pedig a cég vezetői nyilatkozatokban rendre kihangsúlyozott folyamatos műszaki-technológiai fejlesztésnek.  

    A Zrt pénzügyi helyzetére jellemző, hogy hónapok óta az összes beszállítónak, szolgáltatónak tartozik és a jogszabályi kötelezettségek ellenére a vevők nem 30 napra, hanem inkább 90 – 120 napra fizet. Ez az öngyilkos cégvezetés a szakmának okozott piaci problémák mellett elsősorban saját tulajdonosának és munkavállalóinak okozott megoldhatatlan problémát. A cég számláján folyamatosan NAV inkasszó van, tehát bármilyen összeg érkezik, azt viszi a NAV. A munkavállalók már a 2012. decemberi bérüket sem kapták meg, bár egy részük időnként kapott 10 – 30 ezer Ft- ot a cég ügyvédjének letéti számlájáról.

    Jelen helyzetben nincs termelés, tehát a kb. 160 munkavállalónak nincs lehetőség munka biztosítására, ők munka nélküli állásidőn vannak, nekik nem mondanak fel, illetve ha felmondanak, munkaügyi iratokat nem kapnak. A korábban kölcsönzött munkaerőként alkalmazott munkavállalókat biztosító kölcsönző céggel a szerződést felmondták, ugyanakkor a kb. 50 munkavállalók továbbfoglalkoztatásra került, azonban munkaszerződésük nincs. A cég egyszemélyi tulajdonosa külföldi magánszemély. A bizonytalan pénzügyi helyzet ellenére a vállalkozás hozzá tudott férni termékfejlesztési pályázati pénzekhez, amelynek lehívásának második üteme még hátra van.
 
    A MÉDOSZ (Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete) Sütőipari Tagozata a helyzet komolyságára és megoldási igényére felhívta a szigetszentmiklósi polgármester és az illetékes országgyűlési képviselő figyelmét, de erre még választ nem kaptak.

(forrás: www.sutoipariegyesules.hu, dr. Oláh András)

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - MÉDOSZ: Az Óbudai Sütőipari Zrt-nél kialakult helyzetről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector