Startlaphoz Csatlakozz!

Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetsége Közlemény

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. április 11. csütörtök, 16:01
A Belügyminisztérium, az érintettekkel történt előzetes egyeztetést nélkülözve, 2013. január 1-ei hatállyal elrendelte a személy- és vagyonőrök kötelező továbbképzését. (68/2012. (XII. 14.) BM rendelet a rendészeti feladatokat ellátó személyek, a segédfelügyelők, valamint a személy- és vagyonőrök képzéséről és vizsgáztatásáról.) Az érdekvédelmi szervezetek azonnal jelezték szakmai kifogásaikat.

    A munkavállalói és a munkáltatói érdekképviseleti szervezetek részéről érkező nyomás hatására, előbb, az előzetesen tervezett 30 ezer forintot meghaladó képzési és vizsgadíjat lecsökkentették 11.595, - forintra, majd 2013. február 28-án és március 5-én, a kötelező továbbképzés témájában, szakmai konferenciát és egy szűkebb körű megbeszélést rendeztek a végrehajtásért felelős belügyminisztériumi szervezetek. A konzultációkon kifejtettük azon álláspontunkat, hogy a továbbképzés súlyos anyagi terheket ró az amúgy is kizsigerelt személy és vagyonőrökre, és a képzéshez szükséges 40 óra távollét a munkából továbbnehezíti mindennapi megélhetésüket. A szűkre szabott határidők, az elektronikus úton történő részvételi lehetőség esetén is lehetetlenné teszik a mintegy 100 ezer munkavállaló továbbképzését és vizsgáztatását. Javasoltuk, hogy a továbbképzés teljes lebonyolítására kötelezzék a munkáltatókat, a részvétel pedig legyen ingyenes. A Belügyminisztérium azonban továbbra is mereven ragaszkodik a 68/2012 BM rendeletben foglaltak változtatás nélküli végrehajtásához. A rendezvények a folyamatos párbeszéd, és a képzéshez szükséges tananyag március 18-ig történő kidolgozásának ígéretével végződtek.

    2013. április 8-án a belügyminisztérium, elektronikus levélben, rendelkezésünkre bocsájtotta a több mint száz oldalas, az oktatók és a hallgatók felkészítését szolgáló tananyagokat, azzal a kéréssel, hogy azt április 09-én 9 óráig, javaslatainkkal és észrevételeinkkel kiegészítve, küldjük vissza. Az anyag fontossága, annak terjedelme, a rendelkezésünkre bocsájtott rövid határidő miatt, érdemben nem tudtuk megvizsgálni azt. Ugyanakkor még semmilyen információval nem rendelkezünk arról, hogy milyen készenléti állapotban van a gyakorlati képzés és a vizsga anyaga.

    A Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetsége tiltakozik az érdemi egyeztetések elmaradása, a munkavállalói érdekek és a munkavállalókat képviselő szervezetek ismételt semmibevétele miatt. Álláspontunk szerint az előkészítetlen rendelkezés végrehajtása tartalmatlan ámokfutásba torkollik, és csak a személy- és vagyonőrök értelmetlen megsarcolását eredményezi. A 2013. december 31.-ig rendelkezésre álló nyolc hónap –, feltételezve, hogy április végéig minden feltétel biztosított lesz – nem biztosítja a közel 100 ezer személy- és vagyonőr továbbképzéséhez szükséges időt.

    Javasoljuk a Belügyminisztériumnak, hogy függessze fel a 68/2012 BM rendelet végrehajtását és helyezze azt új alapokra. Elengedhetetlennek tartjuk azt, hogy az előkészítő munkába vonják be az érdekelteket, és központilag kidolgozott követelményrendszer alapján, kötelezze a munkáltatókat rendszeres, évi több alkalommal megszervezett, a munkavállalók számára ingyenes továbbképzések megtartására.

Budapest, 2013. április 10.

Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetsége
Elnökség

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetsége Közlemény.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector