Startlaphoz Csatlakozz!

Vasas Szakszervezeti Szövetség: nem kellően kidolgozott a Mt. szabadságra vonatkozó szabályozása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. június 20. csütörtök, 14:57
A Vasas Szakszervezeti Szövetség nyílt levélben fordult dr. Czomba Sándorhoz.
A Vasas Szakszervezeti Szövetség nevében kérem szíves állásfoglalását a következő kérdésben: A 2012. július 1-től hatályos Munka törvénykönyvének a szabadságra vonatkozó szabályozása 2013. január 1. napján lépett hatályba. A munkavállalók csak mostanában szembesülnek annak nem kellően kidolgozott szabályozásával, illetve a rájuk nézve hátrányokat jelentő számítási módok különféle munkáltatói értelmezésével, illetve a jogalkotói szándékkal. 
 
   Az Mt. az alábbi szöveget tartalmazza:
115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában
a) a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés,
b) a szabadság,
c) a szülési szabadság,
d) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának,
e) a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség,
f) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés három hónapot meg nem haladó,
g) a munkavégzés alóli mentesülésnek az 55. § (1) bekezdés b)-k) pontban meghatározott
tartama.”
 
   Az idézett jogszabályrész alkalmazása során sokféle, a különféle bérszámfejtő programokban vagy saját bérelszámolási rendszerekben alkalmazott rossz gyakorlat (így pl. a betegszabadság beszámítása vagy figyelmen kívül hagyása, a 30 napot meghaladó keresőképtelenség esetén a 30 nap alatti hiányzás beszámítása egyes munkáltatóknál) fordul elő.
 
   Nem értelmezhető az sem, hogy a „keresőképtelenség” 30 napot meghaladó mértéke esetében csak a munkavállaló saját betegsége miatti (betegszabadság és táppénzes időszak) távollétének időtartamát, vagy, ha gyermeke miatt gyermekápolási táppénzes állományba kerül, azt is figyelembe kell-e venni?
 
   Mivel a gyermekes szülőknek a gyermek korához igazodóan 84, 42, 14 nap, illetve az egyedülállók esetében 84, 42, 28 nap gyermekápolási táppénz jár beteg gyermekük ápolása céljából, nem mindegy, hogy ezek beszámítása vagy figyelmen kívül hagyása a követendő gyakorlat.
 
   Amennyiben az ilyen „keresőképtelenség” is csökkentené a szabadságnapok számát, ez  több kiskorú gyermek esetében  hátrányosan érintene sok kisgyermekes anyát, szülőt! Amellett, hogy az anyák, szülők - mint munkavállalók - önmaguk is lehetnek betegek, így az óvodazárásra vagy az iskolai szünetekre alig maradna szabadságuk.
 
   A munkavállalók ezt sérelmesnek tartják, nem fogadható el számukra, hogy a magát „családbarátnak” nevező kormány és parlament ilyen családellenes intézkedést hozott! A törvény azonnali módosítását várják el, amennyiben a gyermekápolási táppénzes időszak is beszámítandó nem csak munkavállaló személyére vonatkozó keresőképtelenség időtartama!
Úgy gondoljuk, hogy fenti szabályozás sem fogja gyermekvállalásra ösztönözni a fiatalokat, sőt annak akár a gyermekszületések számára  visszafogó hatásával kell számolniuk a törvényhozóknak.
 
   A munkavállalók sérelmezik azt is, hogy azokra az üzemi balesetet szenvedett munkavállalókra is vonatkozik a szabadságnapok csökkentése, akik ebben vétlenek és gyakran súlyos és hosszú táppénzes időszak alatt épülnek fel.
 
   Neves munkajogászok – többek között az Mt. megalkotásában résztvevők - által tartott konferenciákon is felmerült ez a kérdés és egymásnak ellentmondó válaszokat kaptunk arra, hogy a 30 napot meghaladó keresőképtelenségbe beszámítandó-e a gyermekápolási táppénz időszaka vagy sem.
 
    Kérem, szíveskedjenek állásfoglalásukkal segíteni a jogszabály értelmezését! Bízunk abban, hogy a törvényalkotók szándéka nem a gyermekes családok „büntetése” volt azáltal, hogy beteg gyermekük ápolásának időszaka kihat szabadságnapjaik számára.
Mindez ráadásul abban az időszakban következik be, amikor - a munkavállalónak fiatal kora miatt - az alapszabadság 20 napján kívül, alig van 2-3 nap életkora után járó pótszabadsága.
 
Tisztelettel várjuk válaszát!
Üdvözlettel:
 
Balogh Béla
elnök
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasas Szakszervezeti Szövetség: nem kellően kidolgozott a Mt. szabadságra vonatkozó szabályozása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector