Startlaphoz Csatlakozz!

Kormánydöntés: Fürdővízzel a gyereket is…?!

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2013. július 26. péntek, 12:13
A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) közös közleménye:
A kormányszóvivő csütörtökön az MTI megkeresésére közölte a kormány szerdai döntését, mely szerint „a minisztériumokban és a hozzájuk tartozó háttérintézményekben meg kell szüntetni a folyószámla-költségtérítést”.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló –  jelenleg hatályos – 2011. évi CXCIX törvény 143. § (1) bekezdése szerint „A kormánytisztviselőt … megillető illetmény kifizetése a kormánytisztviselő által választott fizetési számlára történő átutalással, fizetési számla hiányában pénzforgalmi számláról történő készpénzfizetés kézbesítése útján történik.” A (2) bekezdés szerint „Az illetmény fizetési számlára történő átutalása és egyszeri felvétele, illetve az illetmény-kifizetés a kormánytisztviselő részére költségtöbbletet nem okozhat.”

Felszólítjuk a kormányt, hogy a hatályos törvény fent hivatkozott előírását maradéktalanul teljesítse! A törvény végrehajtása érdekében a szükséges lépéseket a szakszervezetek megteszik.

A SZEF 2013. július 17-én (a hivatkozott kormánydöntés előtt éppen egy héttel!) közleményt adott ki e tárgyban.  A Kúria 2013. július 16-án nyilvánosságra hozott, jogerőssé vált ítélete alapján egy pécsi pedagógus részére visszamenőleg megítélte a folyószámlával kapcsolatos költségtérítést. A közleményben konföderációnak a SZEF is kezdeményezte, hogy az egyéni perek elkerülése érdekében a kormány terjessze az illetékes érdekegyeztető fórum, az OKÉT elé a több mint hatszázezer munkavállalóra kiterjedő jogi megoldás tervezetét.

Az illetmények átutalással történő a fizetésének bevezetésekor 1999-ben minden közszolgálati dolgozó havi nettó 2 ezer Ft költségtérítésben részesült. Azóta ez az egységes és méltányos szabályozás megszűnt.

Fel kell hívnunk a közvélemény figyelmét arra, hogy a közszolgálati illetmények 2008. óta be vannak fagyasztva, csökkentek a nettó keresetek, a reálkeresetek drasztikus romlása (mely egyeseknél a 40%-ot is eléri!) egyre szélesebb munkavállalói kört taszít a létminimum alá.

A kormány törvénytelen, méltánytalan döntése újabb csapás a köz szolgáira. Legnagyobb mértékben ez is a kis keresetű munkavállalókat sújtja.

Felszólítjuk a kormányt, hogy döntését haladéktalanul korrigálja és legyen általános az illetmények átutalással történő fizetésének bevezetésekor alkalmazott eljárás, mely szerint az átutalás következtében a munkavállaló tényleges illetménye nem csökkenhet.

Budapest, 2013. július 27.

dr. Agg Géza                                    Boros Péterné
KSZSZ elnöke                                MKKSZ főtitkár

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kormánydöntés: Fürdővízzel a gyereket is…?!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector