Startlaphoz Csatlakozz!

A KKDSZ tiltakozik a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény tervezet ellen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. szeptember 13. péntek, 11:20
A jelenlegi kormányzati ciklusban meghonosodott gyakorlatnak megfelelően, kormánypárti képviselők egyéni módosító indítvánnyal kívánják megváltoztatni A muzeális intézményekről,  nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényt. Ez a törvénymódosítási javaslat gyakorlatilag megfosztja a felelősség alól a nemzet kulturális emlékanyagát eddig gondozó közgyűjteményeket, és azt a Nemzeti Erőforrások Miniszterére ruházza át. Az előterjesztés azt mondja ki, hogy a mindenkori miniszter – beosztásából adódóan – a nemzeti prioritásokra hivatkozva a műtárgyakat őrző intézmények szakembereinél sokkal jobban ért a műtárgyak őrzéséhez, elhelyezéséhez, bemutatásához. A törvényjavaslatot benyújtó képviselők indoklása szerint a kiállításokon látható műtárgyak többszöröse található közgyűjteményeink raktáraiban (pedig ez a világ minden múzeumában így van), javaslatuk látszólagos célja ezen műkincs vagyon minél szélesebb körű hozzáférésnek a biztosítása. Hamis érvek álcája mögé bújva azt sugallják, hogy a muzeológusok indokolatlanul megfosztották a közt saját kincseinek élvezetétől!

    Tovább súlyosbítja a helyzetet a törvényjavaslat azon része, amely eltörli a hatályos törvény szakmai képesítésre vonatkozó előírásait, nem köti szakmai végzettséghez se a szakalkalmazottak, se az intézményvezetők kinevezését. Ez a módosítás a könyvtári, a levéltári és a közművelődési területekre is vonatkozik, és látványosan liberalizálja nemcsak a műtárgyak biztonságát eddig garantáló szakmaiságot, hanem a teljes kulturális alapellátást veszélyezteti.

    A kormánypárti képviselők olyan törvény módosítására készülnek, melyet két ízben, ellenzékben is és kormánypártként is egyhangúan megszavaztak.

    A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete nem ért egyet a törvény módosításával.
Tiltakozunk a szakmai érvek mellőzésével, érdemi érdekegyeztetés nélkül, egyéni képviselői indítványok útján hozott politikai döntések ellen!

    Tiltakozunk az ellen, hogy a kollégáink szakmai hozzáértését és tisztességét kétségbe vonják!

    Követeljük, hogy a módosító indítványt benyújtó képviselők vonják vissza előterjesztésüket, a Kormány és az Országgyűlés ne támogassa ezt a törvénymódosítást!

    Követeljük a szakmai szempontok érvényesítését, a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók becsületének helyreállítását!

Budapest, 2013. szeptember 12.

A KKDSZ Országos Értekezlete

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A KKDSZ tiltakozik a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény tervezet ellen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector