Startlaphoz Csatlakozz!

KKDSZ: Tájékoztató a valószínűségi törvénytervezetről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. november 07. csütörtök, 17:27
A kulturális értékeket súlyosan veszélyeztető és minősíthetetlenül rossz színvonalú törvénymódosítási folyamat zajlik napjainkban.

    2013. október 7-én fogadta el az országgyűlés dr. Gyimesi Endre és L. Simon László T/12053 számú törvénymódosítását. Október 8-án írott levelünkben kétségbeesetten kértük a köztársasági elnök urat, hogy ne járuljon hozzá a magyar törvényalkotás lejáratásához egy hibás és roppant veszélyes egyéni képviselői indítvány alapján született módosítás elfogadásával. De sajnos nem értünk el sikert, a kihirdetés megtörtént. (Ezt a levelet, korábbi nyilatkozatainkat, és részletes indokolásunkat szívesen megküldjük.)

    Álmodni sem mertük volna, hogy rövid időn belül a fentinél is megfoghatatlanabb, és összehasonlíthatatlanul nagyobb bajt előidéző irománnyal szembesülünk, ez esetben Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere előterjesztésében. Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága 2013.11.04-én megtárgyalta és általános vitára alkalmasnak találta a T/12791. számú törvényjavaslatot, melynek címe: egyes törvényeknek a közgyűjteményekben őrzött, vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásával összefüggő módosításáról.

    Ez az előterjesztés az egész magyar műkincsállomány legféltettebb kincseit veszélyezteti immár nem csak szakmailag megalapozatlan – de a későbbiekben visszavonható – kölcsönadásokkal, hanem a végleges tulajdon átadásával. Nem igazságügyi eljárás keretében rendel átadni műkincseket magánszemélyeknek.

    Jelenlegi tervezet a 2. §-ban azt írja elő, hogy „e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott eljárás eredményeként térítésmentesen ki kell adni annak a személynek, aki az adott, kulturális javak körébe tartozó tárgyra vonatkozó tulajdonjogát megfelelően valószínűsíti.” A következő paragrafus szerint a vélelmezett egykori tulajdonos örököse a „közjegyzőtől kérheti a vagyontárgyra vonatkozó valószínű öröklési jogcím igazolására irányuló eljárás lefolytatását, és valószínű örökösi bizonyítvány kiadását.” A közjegyzőnek azonban nincs nyomozási joga, nincs ilyen irányú igazságszolgáltatási jogköre, érdemben nem tud eljárni.

    A „megfelelően valószínűsíti” meghatározás értelmezhetetlen, pontatlan, lejáratja a magyar törvénykezést, miközben a sok milliárdos nemzeti kincset veszélyeztet. Jogilag szakszerűtlen eljárás alapján rendelkezhetnek tehát műkincsek, iratok, könyvek, dokumentumok, kép- és hangfelvételek sokaságáról.

    Egészen katasztrofálisak a kilátások. A politikusok feltehetően nem is sejtik, hogy milyen végzetes pusztítást eredményezhet a tettük. (A következmények nem ismerete persze nem menti fel senkit a felelősség és a bűn súlya alól.)  Olyan végeláthatatlan folyamat indul el, melynek kezeléséből mind a jogi, mind a szakmai hozzáértést kizárják. Nem elképzelhetetlen, hogy teljességében fölöslegessé válik a kormány sokszor beharangozott múzeumi negyed terve, mert mire felépül, nem lesz mit kiállítani benne.

    Nem érinti a törvénykezés azokat a javakat, melyek állami tulajdona vitathatatlan. A letéti nyilvántartásba került műtárgyakat pedig eddig is visszakapták az eredeti tulajdonosok, vagy örököseik, ha ezt igényelték. Számos műtárgy viszont a háború idején vagy az után került a közgyűjteményekben bonyolult úton és különböző forrásokból. Amennyiben egy-egy műtárgy közgyűjteménybe kerülése kétes volt és annak  jogos visszaszolgáltatását az igazságszolgáltatás megállapította, azokat a magyar állam szintén visszaadta. Ám felsorolhatatlanul sok nehézséget okozhat például, hogy hogyan került a tárgy állami tulajdonba, történt-e kártérítés, ki a jogos örökös és ki milyen szinten tartja magát örökösnek, mennyiben került a művek restaurálása, tudományos feldolgozása és milyen egyéb ráfordítás növelte jelentősen a műtárgy értékét. Az egész magyar nemzet számára olyan súlyos kérdéseket vet fel ez az eljárás, és olyan folyamatokat indít el, amelyre még csak utalni sem akarunk, mert felhívnánk rá a figyelmet.

    Egyetértünk azzal, hogy a kulturális javakat kapják vissza jogos tulajdonosaik és valódi örököseik. De továbbra is megalapozott szakmai vélemény, a szerzeményezési, kártérítési és egyéb dokumentumok feldolgozása, valamint bírósági ítélet alapján történjen ez. (Ahogyan a közelmúltban például Sigray Antal gyűjteményét törvényszéki döntés szerint visszakapta a család.)
 
Budapest, 2013. november 7.
 
Földiák András
elnök

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - KKDSZ: Tájékoztató a valószínűségi törvénytervezetről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector