Startlaphoz Csatlakozz!

Közlemény Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnökének magyarországi és a Hetedik Szövetségnél tett látogatásáról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. november 08. péntek, 11:28

Henri Malosse, AZ EGSZB elnökének látogatása (november 6.) a Hetedik Szövetségnél

    Dr. Cser Ágnes (a Hetedik Szövetség elnöke) és Csuport Antal (a STRATOSZ főtitkára) voltak a házigazdái a rendezvénynek

    November 6-án a Hetedik Szövetség székházában az EGSZB elnöke találkozott dr. Bogár László, Dr. Vass Csaba professzorral, dr. Czigler Dezső Tamás egyetemi oktatóval (nemzetközi kapcsolatok, közgazdasági tudományok, politikatudományok és kereskedelem), és európai jogot, kereskedelmet, nemzetközi kapcsolatokat tanuló hallgatókkal, újságírókkal és komunikáció szakos hallgatókkal, kötetlen beszélgetés során az európai identitás, az európai szolidaritás, a technokrata szemlélet helyett az európai polgárok hangsúlyosabb részvétele a közös ügyekben volt téma többek között.

    A találkozó képei ITT megtekinthetőek.

***

Henri Malosse, az EGSZB elnöke a Hetedik Szövetség esernyőjét kapta ajándékba a november 6-ai találkozón

    A Hetedik Szövetség esernyőjét kapta ajándékba a résztvevők aláírásával Henri Malosse, az EGSZB elnöke, amikor november 6-án dr. Cser Ágnes és Csuport Antal (mindketten az EGSZB tagjai) házigazdaként fogadták az elnököt és kísérőit az európai jogi, nemzetközi kapcsolatok, kommunikációs és újságírói szakok egyetemi tanáraival, előadóival, hallgatóival.

    Az esernyő átadásról készült fotók az ALÁBBI LINKEN tekinthetők meg.

***

Malosse: Szeretném megismerni a magyar megoldásokat
 
    Az európai ipar fellendítése érdekében fenntartható beruházásokat támogató politikát sürget Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) elnöke, aki hétfőn érkezik háromnapos látogatásra Magyarországra.
A francia politikus hétfőn találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel, és Hölvényi Györggyel, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárával, Győri Enikő uniós ügyekért felelős külügyi államtitkárral és Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével is. Másnap Malosse diákokkal folytat majd eszmecserét arról, hogy mit jelent a fiatalok számára európainak lenni, megemlékezik az 1956-os forradalomról a Terror Háza Múzeumban, valamint fiatal, magyar vállalkozókkal is találkozik. Henri Malosse szerdán utazik el Magyarországról miután nemzetközi kapcsolatokat, európai jogot és kommunikációt tanító egyetemi tanárokkal és oktatókkal is találkozik.

    Henri Malosse szombaton úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy megválasztása óta az a célja, hogy az európai intézmények új arcát mutassa meg, az európai identitás és értékek mentén, és éppen ezért keresi fel a tagállamokat, ahol nem csak a vezető politikusokkal akar találkozni.

    "A célom az, hogy meghallgassam az embereket, ahelyett, hogy előítéletekkel érkeznék, vagy kioktatnám őket" - tudatta Malosse az MTI-vel.

    A politikus közölte azt is, hogy több oka is van annak, hogy ez alkalommal Magyarországot választotta úti célul. Mint mondta, az elmúlt időszakban uniós vezető alig látogatott Magyarországra, amit "indokolatlan kiközösítésnek" tart, szeretne tisztelegni 1956 hősei előtt, valamint nagyon érdeklik azok a nem szokványos megoldások, amelyek szerinte lehetővé tették a 2008-2009-ben Görögországhoz hasonló helyzetben lévő Magyarország számára, hogy láthatólag a társadalmi kohézió fenntartásával zabolázza meg az államadósságot és a költségvetési hiányt.

    "Különösen szeretném megérteni azokat a megoldásokat, amelyeket Magyarország alkalmaz az energiaárak és -függőség, az ifjúsági munkanélküliség terén, a bankszektorban a magyar fogyasztók megvédése érdekében, a kisvállalkozások ösztönzésére a kiskereskedelemben, például a dohánytermékek és a gyógyszertárak esetében" - részletezte az MTI-nek Henri Malosse, aki közlése szerint igyekszik nem ideológiai alapon vagy arrogáns módon hozzáállni ezekhez a lépésekhez, hanem pragmatikus szempontok alapján vonja majd le a következtetéseket, hogy alkalmazhatóak-e ezek uniós szinten.

    A francia politikus támogatja azt a kezdeményezést, miszerint el kellene választani a társadalmilag hasznos pénzügyi tevékenységeket a társadalmilag haszontalanoktól.

    "Valóban ideje, hogy azokat támogassuk, amelyek fenntartható projekteket finanszíroznak és táplálják a reálgazdaságot. És miért is ne merjük megtiltani azokat, amelyek ártanak, és amelyek már olyan sok áldozat forrásai voltak?" - tette fel a kérdést Malosse. A francia politikus arra is keresi a választ, hogy a válság kezdete óta milyen tanulságokkal szolgált a gyors nyereség utáni hajsza, amely szerinte számos európai ország gazdaságát süllyesztette a recesszióba, s amelyben kereskedők helyett algoritmusok hajtják végre a tranzakciókat akár a másodperc törtrésze alatt, és egy vállalkozás tőzsdei értékének semmi köze a cég tényleges helyzetéhez.

    Az EGSZB vezetője úgy látja, hogy a fenntartható gazdasághoz vezető utat jelentő reformlehetőségeket a válságot előre nem látó közgazdászok mellett a hagyományostól eltérően gondolkodók is keresik. Malosse szerint folytatni kell az olyan hagyományostól eltérő gyakorlatokat is, "amelyek bizonyítottak a gyakorlatban, és olykor - mint Magyarországon - elősegítették a recesszióból való kilábalást és a foglalkoztatás fenntartását".

    Henri Malosse az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság harmincadik elnöke, e tisztséget tavaly április óta tölti be. Az EGSZB akkor jött létre, amikor az Európai Gazdasági Közösség: 1957-ben a Római Szerződéssel hozták létre azzal a céllal, hogy tanácsadó szerepet töltsön be a közösségi döntéshozatalban. A munkavállalók, munkáltatók, civil szervezetek és más érdekcsoportok szempontjait hivatott megjeleníteni az uniós döntéshozatal során. A testület véleményét az uniós intézmények számos területen kötelesek kikérni.

***

Rezsicsökkentésnek szurkoló franciával tárgyalt Orbán
 
     Az újraiparosítás volt a kulcsszó a budapesti találkozón, amelyen Orbán Viktor az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) elnökével tárgyalt.

    „Érdekes tárgyaláson vagyunk túl, amely megerősített abban az elképzelésben, hogy Magyarországot a régió termelési központjává kell változtatnunk" – mondta a magyar kormányfő, Henri Malosse társaságában a tárgyalóteremből kijövet.

    Orbán szerint egy kormányfő ritkán tud olyanokkal tárgyalni, akik nem a napi gazdasági problémák szorításában, hanem tágabb összefüggésben szemlélhetik az európai gazdasági eseményeket, ezért is volt számára fontos, hogy beszélgetésük során kiderült, mindketten egyformán fontosnak tartják a kontinens újraiparosításának megvalósítását. Kiemelte, hogy ez egy francia tárgyalópartner esetében különösen fontos, mert Franciaországtól „többnyire azt halljuk, hogy miként kell elosztani a már megtermelt javakat", nem pedig azt, hogyan lehetne növelni a termelést.

    „Le kell tennünk arról, hogy a régió valamiféle pénzügyi központjává váljunk" – mondta Orbán, hozzátéve, hogy a bruttó hazai termelésben az ipar aránya Magyarországon a negyedik legnagyobb az EU 28 tagja között. „Célunk, hogy az elsők legyünk, ehhez meg kell előznünk Csehországot és a németeket is, akik csak egy orrhosszal vannak előttünk" – mondta Orbán.

Malosse szurkol a rezsicsökkentésnek

    „Azért jöttem Magyarországra, hogy saját szememmel győződjem meg az innovatív magyarországi lépések eredményeiről" – kezdte beszédét Henri Malosse. A posztjára áprilisban került politikus szerint ezek az intézkedések nemcsak Magyarországot segíthetik ki a válságból, de hasznos tanulságokkal szolgálhat az EU-nak is.

    „Kulcselem a középosztály megerősítése, az őket érintő adók csökkentése, hiszen az európai felemelkedésben is a középosztály vitte a főszerepet az 1960-as, '70-es, '80-as években" – mondta Malosse. Szerinte a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele, az energiaárak csökkentése is eredményekre vezet Magyarországon. „Segíteni kell a munkába állást, és el kell érni, hogy szociális támogatást, segélyt csak a legrászorulóbbak kapjanak" – mondta a szociális ügyekért is felelős biztos, aki háromnapos látogatást tesz Magyarországon.

    Az 1958-ban létrehozott EGSZB központja Brüsszelben van. a 344 tagú tanácsadó testület a munkaadók és munkavállalók szervezeteit tömöríti.

Emberarcú EU

    Malosse szerint Brüsszel ma túlbürokratizált intézmények központja, amelyekben túl nagy szerepet kapnak a különböző lobbik. A politikus szerint emberibb, gyakorlatiasabb, rugalmasabb intézményekre van szükség a jövőben.

    A reindusztalizáció Malosse szerint nélkülözhetetlen eleme annak, hogy az EU új lendületet kapjon. „Abból nem keletkeznek munkahelyek, hogy elosztjuk a más országokban megtermelt javakat" – jelentette ki, sok sikert kívánva Magyarországnak abban, hogy valóban növelni tudja az ipari termelés arányát az ország GDP-jében.

    Erre van szüksége az EU többi tagállamának is, mondta a francia politikus, megismételve, hogy az EU-nak is szüksége van a magyar kezdeményezések sikerére, mert az EU eddigi lépései nem vezettek ki a válságból.

    Malosse korábban is pozitívan viszonyult a magyar kormány politikájához, méltatlannak tartva, hogy az EU „kiközösítette" az Orbán-kormányt.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közlemény Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnökének magyarországi és a Hetedik Szövetségnél tett látogatásáról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector