Startlaphoz Csatlakozz!

MTSZSZ: egy hónap múlva ismét áltozik a Munka törvénykönyve

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. november 21. csütörtök, 13:12
2014. január 1-jén hatályba lépnek azok a Munka Törvénykönyvét érintő változások, melyeket még ez év júniusában fogadott el a parlament. A módosítás érinti a szabadság kiadását, valamint a kötetlen munkarend meghatározását is. Bár az új Mt.-t időtálló törvénynek szánta a kormány, a hatályba lépés és a módosítás között alig telt el egy év. A többszöri változtatás elkerülhető lett volna azzal, ha a törvény bevezetését érdemi egyeztetés előzi meg. A Mérnökök és Technikusok szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) határozott álláspontja szerint a munkavállalók érdekében további módosítások szükségesek!
 
    2012 júniusában jelent meg a Magyar Közlönyben az a törvény, amely több ponton módosította a Munka Törvénykönyvét. A változások egy része még augusztusban hatályba lépett, egy részével – amely a szabadság kiadását, a kötött munkarendet érinti – 2014 januárjában találkozhatnak majd a gyakorlatban is a munkavállalók.
 
A szabadság kiadására vonatkozó változások
 
   A szabadságot továbbra is a munkáltató adja ki (hét munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban). A 2013. december 31-éig érvényes rendelkezések alapján a munkáltató külön megállapodás alapján csak a pótszabadság egyharmadát adhatta, adhatja ki az esedékesség évét követő év végéig, 2014. január 1-től azonban a munkavállaló összes pótszabadságnapjának kiadása átkerülhet a következő évre. A törvény továbbra is fenntartja, hogy ehhez külön megállapodásra van szükség, melyet 2014 januárjától az adott naptári évre köthet meg a munkáltató a munkavállalóval.
 
Kötetlen munkarend
 
   A kötetlen munkarend meghatározásának változása a szakaszervezetek által képviselt beosztott munkavállalókat kevéssé érinti. Ez év december 31-éig kötetlennek számít az a munkarend, melyben a munkavállaló maga oszthatja be heti átlagban legalább a napi munkaidő felét. 2014. január 1-től akkor kötetlen a munkarend, ha a munkavállaló maga oszthatja be a munkaidő egészét, és nem csak a felét. A munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatok egy részét sajátos jellegüknél fogva meghatározott időpontban vagy időszakban teljesítheti.
 
Az MTSZSZ álláspontja a Munka Törvénykönyvéről
 
  Az Mt. egyes rendelkezéseit elfogadhatatlannak tartjuk, a munkavállalók érdekében mindenképp szükséges a jogszabály felülvizsgálata, további módosítása. A módosításokra vonatkozó javaslatainkat – melyek érintik többek között a munkaviszony jogellenes megszüntetésével, valamint a határozott idejű munkaviszonnyal kapcsolatos rendelkezéseket is – elküldtük a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatáspolitikai Államtitkárságának.
 
   Mivel az új Munka Törvénykönyve jelentősen növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, így megnőtt a szerepe a csoportos érdekképviseletnek. A dolgozók akkor tudják hatékonyan képviselni az érdekeiket, ha csatlakoznak a szakszervezetekhez. Az MTSZSZ számos nagyvállalatnál jelen van, taglétszámunk az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt. A munkavállalók megtalálnak minket többek között a MÁV-nál és annak leányvállalatainál, a BKK-nál, a BKV-nál és az Ericssonnál is.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - MTSZSZ: egy hónap múlva ismét áltozik a Munka törvénykönyve.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector