Startlaphoz Csatlakozz!

A Kúria ítélete az új Mt. tükrében

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. november 29. péntek, 10:58
Nem jár vasárnapi pótlék a bevásárlóközpontokban működő kereskedelmi egységek alkalmazottainak

    A Kúria a napokban publikussá vált ítéletében kimondta, hogy a bevásárlóközpontokban működő kereskedelmi egységek (üzletek, kávézók, szolgáltatók) alkalmazottainak a vasárnapon rendes munkaidőben végzett munkáért nem jár vasárnapi pótlék. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete az új Mt. rendelkezéseit értelmezve ezt másként látja.

   A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezet („KASZ”) a 2013. november 26-án kelt állásfoglalásában kifejtette, hogy a Kúria ítélete – tekintettel arra, hogy az adott munkaügyi vitában a régi Mt. szabályait kellett alkalmazni – csak a régi Mt. tükrében értelmezhető.  
  
   Ennek következtében és az új Mt. rendelkezéseit értelmezve már nem lehet kérdés, hogy a  bevásárlóközpontokban működő kereskedelmi egységek alkalmazottainak jár a vasárnapi pótlék. Kérdés, hogy helyesen értelmezi-e a KASZ az új Mt. rendelkezéseit és valóban jár ezek alapján a bevásárlóközpontokban vasárnap rendes munkaidőben munkát végzők számára a vasárnapi pótlék?
 
   A Kúria ítélete olyan munkaügyi vitára vonatkozik, amely a peres felek között 2010. évben kezdődött. Értelemszerűen ezért még a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény, azaz a „régi Mt.” szabályait kellett a bíróságoknak alkalmazniuk. A régi Mt. 124. § (1) bekezdése szerint vasárnapra rendes munkaidőben történő munkavégzés például a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetve munkakörben rendelhető el. A törvény 149. § (2) bekezdése úgy rendelkezett továbbá, hogy nem jogosult vasárnapi pótlékra többek között a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott munkavállaló.
 
   A Kúria az ítéletében kiemelte, hogy az elmúlt években megváltoztak a társadalmi igények, illetve lényegesen átalakultak a bevásárlási szokások. Ezeket a szempontokat értékelve megállapította a Kúria, hogy a bevásárlóközpontban működő kereskedelmi egységeket rendeltetésük folytán vasárnap is működő munkáltatónak minősülnek. Ennek következtében pedig – figyelemmel a régi Mt. 149. § (2) bekezdésben foglaltakra – nem jogosultak vasárnapi pótlékra az ilyen munkáltatónál foglalkoztatott munkavállalók.
 
Továbbra is irányadó a Kúria ítélete az új Mt. tükrében?
 
A cikket a munkajogportal.hu oldalán olvashatja tovább.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Kúria ítélete az új Mt. tükrében.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector