Startlaphoz Csatlakozz!

Székely Tamás: Különalkuk helyett közös akarat, közös célok, közös szervezet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. december 08. vasárnap, 13:44
Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnökének beszéde a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) alakuló kongresszusán:

    Sokan közülünk 20 éve várunk erre a pillanatra. Két évtizednyi útkeresés, próbálkozás, nekiiramodás és megtorpanás után jutottunk el idáig.

    Lehetne hosszú történelmi elemzést adni arról, hogy miért történt így, milyen belső és külső okok vezettek ide. Én inkább azt javaslom, tekintsünk most el a hosszas elemzésektől, mert kevés az időnk. Beszéljünk inkább arról, mi kellett ahhoz, hogy eljussunk idáig és mi kell ahhoz, hogy célba érjünk.

    Kellett hozzá a korábbi erőfeszítések tapasztalata, kellett hozzá a tárgyalók hite és bizalma – és talán az is kellett hozzá, amit a politika művelt az elmúlt években.

    Szögezzük le mindjárt az elején: az utolsó pillanatban gyűltünk itt össze.

    Ha nem léptünk volna közösen, erőt mutatva, ha nem fogunk össze, akkor egy év múlva talán már múlt időben beszéltek volna a független magyar szakszervezeti mozgalomról.

    Lássuk be: a szakszervezeteket egyetlen kormány sem szereti. Nincs is oka rá. Egymással szemben állunk. Ő a költségvetés érdekeit képviseli, mi pedig a munkavállalókét. De a szembenállás még nem ok az ellenségeskedésre.

    Most azonban más a helyzet. Nem az a baj, hogy a kormány nem szereti a szakszervezeteket, az igazi baj, az, hogy a munkavállalókat sem szereti. Így aztán azt sem szeretné, hogy a munkavállalóknak eszközei legyenek elégedetlenségük kifejezésére. Ezért korlátozza radikálisan a sztrájkjogot, legrégebbi jogaink egyikét.

    Minél erősebb egy kormány, annál nagyobb erőt kell vele szemben felmutatni, ha célt akarunk érni. Ez nem pártszimpátia kérdése, ez a politika alaptörvénye. A mostani kormány pedig nagyon erős.

    Ha csak kicsit vagyunk erősek, akkor gyengék vagyunk, és elbukunk.

    Ez a felismerés is kellett ahhoz, hogy ma itt legyünk. Egyszerűen nincs más utunk.

    Különben le leszünk szalámizva.

    Különben, mondom ismét: elbukunk.

    Sokan ismernek közületek, még többen láthatták, amit az elmúlt években tettem. Zsinórmértékül mindig ugyanaz szolgált számomra: nekem nem a politikusok a barátaim, nem a politikusok a főnökeim, nem nekik tartozom elszámolással. Csakis nektek, a mozgalomnak, és a magyar dolgozóknak. Ezt a habitust szeretném átörökíteni a most létrejövő, negyedmilliós erőre is. Nincsenek különalkuk, nincsenek kikacsintások, a munkavállalók árulóival való szívélyes bazsalygás; nem lehet a szakszervezeti vezető egyéni ambíciója, személyes jóléte fontosabb, mint a dolgozók érdeke. Azért is fogjuk meg ma egymás kezét, hogy senki ne bújjon el, ne maradjon távol, ne járjon külön utakat, amikor erőt kell mutatni. Rövidesen egy szervezetté leszünk, amely nem fog „taktikai távolmaradással”, „mellészavazással”, folyosói magyarázkodásokkal megkerülni egyetlen kényes helyzetet sem.

Kedves Barátaim!

    Egy hosszú út fontos állomása ez a mai – de még nem vagyunk a végén.

    Jó ideje mondogatom, hogy mozgalmunknak megfontolt megújulásra van szüksége. Számos megfontolás után jutottunk el, a 3 konföderáció vezetői közösen, a megújulás kapujába, az egyéves átmenet kezdetéhez.

    Közös akarat, közös célok, közös szervezet.  Az a felismerés vezetett mindannyiunkat, hogy ezekre van szükség.

    Hosszú tárgyalásokon vagyunk túl, sokak szerint túlságosan is sokáig tartott, amíg a közös akaratot közös szervezetté formáltuk. Mégis azt mondom, a megfontolásnak helye van addig, ameddig a megújulást szolgálja.

    A folyamat egészében véve eredményes. Nagy szükség volt ebben idősebb vezető társaim tapasztalatára, a megállapodások iránti elkötelezettségére is.

    Örülök, hogy sikerült kompromisszumokat kötni. Hogy az ágazatok megőrizhették autonómiájukat. Hogy megállapodtunk a vagyon mindig kényes kérdéseiben. Hogy mindvégig az együttműködés szándéka jellemezte munkánkat.

    Épp ezért teszek ma egy nagyon fontos ígéretet:

    Az elmúlt hónapok csalódásai, a zsákutcák, a hamisnak bizonyult ígéretek, a szervezet érdekével sokszor szembemenő egyéni ambíciók, adott esetben évtizedek óta őrzött székekbe való kapaszkodás: sok olyan rossz élményem volt, mely engem is, a reformot, a megújulást képviselő társaimat is már-már arra ösztökélte, hogy hagyjuk az egészet, nincs értelme. De volt okunk végül összeállni, és az eredeti célnál kevesebb, de mégis vállalható eredményért fúzióra lépni.

    Ezért én ma azt ígérem, hogy az elmúlt hónapok dicstelen időszakát nem írom senki számlájára. Magunk mögött hagyjuk, tiszta lappal indul a teljes társaság. Én optimista vagyok, ezért maradtunk a fúzióra lépő szervezetek között, ezért állok most itt. Optimista vagyok, mert tudom, hogy lehet élni egy második eséllyel, el lehet érni, hogy az elmúlt hónapok konfliktusainak szereplői is beálljanak a sorba. Őszintén mondom: nem haragszom rájuk, mert végül kompromisszumra jutottunk, és mert azt akarom, hogy együtt dolgozzanak velem. Rájuk is számítok ebben a nagy munkában.

    Ezért aztán részemről fátylat borítok a múltra… DE! Egyúttal élő lelkiismerete is leszek ennek a szervezetnek. Igen, én leszek az első, aki szólni fog, ha azt látjuk, hogy a mai nap után ugyanaz a habitus ismétli magát, mint ami tegnapig gáncsolta a valódi megújulást. Szólni fogok, és tenni is, ha azt tapasztalom, hogy a vezetőink nem évtizedekre előre, a ma és holnap munkavállalóira gondolnak, hanem csak a nyugdíjkorhatárral köthető, pár éves alkut akarják kijátszani. Tiszta lappal indul mindenki – de pont ezen a tiszta lapon minden folt sokkal jobban tud látszani!

    Ám a puding próbája, mint közismert, az, hogy megeszik.

    Hiszen még nem vagyunk az út végén. Tettünk pár nagyon fontos lépést, létrehoztuk az együttműködés kereteit. Mostantól rajtunk áll, hogy hogyan töltjük fel tartalommal ezeket a kereteket, ebben az egy éves átmeneti időszakban.

    Mert ne tévedjünk: nem pusztán azzal az ambícióval, hozzuk létre, a Magyar Szakszervezeti Szövetséget, hogy egy újabb szervezet kerüljön bejegyzésre. Azért tesszük mindezt, hogy erős, megújult, egységes szervezet képviselje a magyar munkavállalók érdekeit.

    Ahhoz, hogy erősek legyünk, meg is kell újulnunk.

    Új egységet kell teremtenünk a közszféra és versenyszféra érdekképviseletében. Az egység megteremtése sok munkával jár majd – sokszor aprólékosmunkával. És ebben a munkában mindenkire számítunk, mindenkire szükség van.

    Újra kell teremtenünk a szférák és ágazatok közötti szolidaritást. Volt erre példa a közelmúltban – gondoljunk csak a szakszervezeti szolidaritásra a vörös iszap katasztrófa napjaiban. A feladat az, hogy a szolidaritást ne csak a vészhelyzetekre tartogassuk, a mindennapokra is jusson belőle. Legyen ez összefogásunk egyik vezérelve: a szolidaritás.

    Újra kell gondolnunk egyes kiemelt rétegek, különösen a fiatalok, a nők és a nyugdíjasok szerepét. Mert különbözőképpen bár, de mindenkire számítunk, mindenkivel törődnünk kell.

    Végezetül működésünkben is új technikákat, új módszereket kell alkalmaznunk ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk szembenézni a bennünket érő kihívásokkal.

    Ezek a feladatok állnak előttünk.

    Nagyok a várakozások, nagyok a kihívások.

    Mert mi Európához tartozunk: európai bérekért, európai munkakörülményekért, európai érdekképviseletért harcolunk. Nem gondoltam volna, hogy szükség lehet ennek hangsúlyozására negyedszázaddal a rendszerváltás és évtizedes Uniós tagság után – és mégis: az elmúlt években ezen célok mindegyike veszélybe került.

    Ezért kell egyesülnünk. Ezért kell erős közösséget alkotnunk.

    Mindig tudnunk kell: az ellenség van kívül. Belül mi vagyunk: a közösség.

    És most munkára fel!

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Székely Tamás: Különalkuk helyett közös akarat, közös célok, közös szervezet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector