Startlaphoz Csatlakozz!

VDSZ: Súlyosan aggályos a BKV-kedvezmény

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. december 29. vasárnap, 09:02
Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordul a vegyipari szakszervezet a BKV-bérletek árának differenciálása miatt. A VDSZ alkotmányjogi szempontból is aggályosnak tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, januártól olcsóbb lesz a bérlet, de csak azoknak, akik nem cafetériaként veszik meg. A hátrányos megkülönböztetés százezreket érint, évente 12 ezer forinttal csökkenti a béren kívüli juttatás keretét.

   A vegyipari szakszervezetet (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozó Szakszervezetek Szövetsége - VDSZ) felháborítja a Fővárosi Közgyűlésnek az a döntése, miszerint januártól kedvezményt kapnak az egyéni vásárlók a BKV-bérletek árából, de csak azok, akik nem kérnek róla számlát. Vagyis, nem a munkáltató által biztosított béren kívüli juttatás, a cafetéria terhére veszik meg a havonta 10 500 forintos - kedvezményesen 9 500 forintos -, vagy az egy évre előre váltott 114 600, kedvezménnyel 103 ezer forintba kerülő szelvényt. Az ugyanis, aki számlát kér, mert a cége által biztosított keretet a tömegközlekedési költségre használja, közületi vásárlónak minősül, s a fővárosi határozat értelmében nem kaphatja meg a kedvezményt. Ez olyan hátrányos megkülönböztetés, amelyet minden eszközzel meg kell akadályozni - szögezi le Székely Tamás, a VDSZ elnöke. Igaz, egyes döntéshozók azzal érvelnek, hogy aki a cafetériából veszi a BKV-bérletet, annak mindegy, hogy mennyibe kerül, hiszen a cége fizeti.  A munkáltatónak valóban mindegy, hogy a keretből ki, mennyit költ, az "egyénnek" azonban súlyos veszteség, mert ezzel évente 12 ezer 500 forinttal kevesebb felhasználható juttatása marad. Ezzel megközelítőleg egyhavi meleg étel árát vonják meg tőle - magyarázza Székely. A fővárosi rendelettel teremtett megkülönböztetés százezreket érint hátrányosan, a szakszervezet információja szerint ugyanis legtöbben éppen a BKV-bérletekre használják fel az érdekvédelem által kiharcolt béren kívüli juttatást.

   A fővárosi rendelet alkotmányjogi kérdést is feszeget azzal, hogy különbséget tesz az ugyanazt a szolgáltatást megvásárlók között a szerint, hogy kinek adja el - érvel az elnök. A VDSZ az ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, s elvárja, hogy a városvezetés az EBH döntésétől függetlenül is korrigálja az idevonatkozó rendelkezését, s a kedvezményt terjessze ki azokra is, akik a béren kívüli juttatásból veszik meg a szelvényüket. A főváros ugyanis ezzel a döntésével éppen azokat károsítja meg, akiknek a legnagyobb szükségük van a kedvezményekre, hiszen nem véletlen, hogy a borsos tömegközlekedési költségre használják a munkáltatói támogatást - érvel Székely.  A szakszervezeti vezető attól tart, hogy amennyiben ez a megkülönböztető kedvezményes rendszer marad érvényben, egyértelműen kimarad a béren kívüli juttatások választható tételei közül a bérletvásárlás lehetőség. Az viszont már egyáltalán nem biztos - véli Székely -, hogy a munkáltatói kedvezmények körében az éves bérlet több mint 100 ezer forintos tétele helyett mindenkinek sikerül majd valami más, számára szükséges szolgáltatást választania. Ezzel a béren kívüli juttatás legfontosabb célja, a közvetlen megélhetési támogatás tűnik el a rendszerből, ami súlyos veszteség a munkavállalók számára - szögezi le.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - VDSZ: Súlyosan aggályos a BKV-kedvezmény .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector