Startlaphoz Csatlakozz!

A nagy politikában az utolsó pillanatban született meg az összefogás

Összefogás a rokkantakért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. január 23. csütörtök, 07:27
 
A korhatár alatti rokkantak összefogásra buzdítása már két éve elkezdődött, de a társadalmi közöny miatt eddig, sajnos zátonyra futott. Jöjjön már valaki, jöjjön már a felmentő sereg! Súlyos betegekről van szó, akik az országban minden szegletében szétszórva élnek speciálisan akadályoztatott körülmények között, így sajnos, csak a kétségbe esésükben egységesek.

Az új rokkant-törvény bevezetése óta folyik a küzdelmük az életben maradásukért. Nem csak a rendkívül megromlott egészségi állapotuk miatt, hanem a hamiskás kormány kommunikáció is rendkívül megnehezítette az életüket. A pszichikai hadviselés széles tárházát alkalmazzák a korhatár alatti rokkantakon. Úgy festetik le őket az ország közvéleménye előtt, mintha bűnözők lennének: csalók, naplopók és az adófizetők nyakán élősködők, óriási létszámmal. Ez, a széles társadalmi közvéleményt közönyre buzdítja a kiszolgáltatottakkal szemben.

A stigmázott rokkantaknak a saját kezükbe kellett venni a sorsukat.

A 2012.01.01.-én hatályba lépő 2011.évi CXCI. törvény és a hozzákapcsolt 7/2012.II.14. NEFMI rendelet megpecsételte a 195 ezer felülvizsgálatra kötelezett beteg sorsát. Ők lettek a kiválasztottak, akiket be kellene áldozni a politikának? A sorsukra hagyottak nem értik, hogy jogtalanul miért is büntetnék őket?

Az új rokkant-törvény bevezetésekor az érintettek felismerték, hogy társadalmi segítség nélkül elvesznek. A betegeknek a megromlott egészségi állapotukkal is elég küzdeni, nemhogy a törvény könyörtelen végrehajtói ellen. Sehonnan sem kaptak segítséget a kiszolgáltatottak, bármerre is kilincseltek. Először fel kellett tárniuk és bemutatni a betegek sorsán keresztül, mi is zajlik a való életben a 195 ezer felülvizsgálandó ellen? Ehhez, a legelső segítő kezet a Magyar Szociális Fórum nyújtotta a betegek felé. Az ő problémáiknak a felismerése elég volt ahhoz, hogy azonnal befogadja az érintettek gondjait a Magyar Szociális Fórum, még 2012.év elején. Így született meg a MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért”csoportja. Az új rokkant-törvény negatív hatása világosan körvonalazódott a betegesetek kapcsán. A betegsorsok bemutatásával, a törvényi kifogásokkal, a tényfeltáró írásokkal, sikerült a sajtó és média érdeklődését az érintettek problémáira irányítani.

Az MSZF „Összefogás”szakmai csoport a munkásságával bebizonyította, hogy ezer sebből vérzik a korhatár alatti rokkantak ellátórendszere. A drasztikus átalakítás hatásait nem fogják kibírni a betegek. Ezt egyre többen ismerték fel. Nem csak az érintettek, hanem a társadalmi közvélemény is már másként kezdi nézegetni az ő problémáikat. Jöttek sorban a sajtó és média szakemberek, akik szolidaritásukkal és empátiájukkal segítették az elesettek ügyét.
Sokat köszönhetünk az ügyünket segítőknek:

Elsőként a Magyar Szociális Fórumnak, mert ők nyújtottak segítő kezet felénk legelőször a reménytelenségben. Ők az óta is itt vannak velünk, rendületlenül.

A Hírhatár Lapcsoport is sok anyagot átvett és leközölt a MSZF hírforrásokból. Nagyon sok betegtörténetet, olvasói levelet tettek közzé. Folyamatosan áramlik tőlük a rokkantakról szóló hírfolyam. Köszönjük, hogy ezzel segítik a korhatár alatti rokkantak ügyét, a nyilvánosság elé tárva, hátha felismeri a társadalom végre, hogy itt nagy a baj.

A Népszava, a Vasárnapi Hírek, a HVG, az Origó is gyakran ír a korhatár alatti rokkantak helyzetére fókuszáló cikkeket. A Délmagyarország című napilap is folyamatosan tudósít az érintettek problémáiról. Sőt ők, a legrászorultabbaknak még az alapítványukon keresztül is segíteni próbálnak.

Számos médiában elhangzó riport segített azzal, hogy megköszönhessük az Európa Rádiónak és a Klub Rádiónak, az RTL Klubnak, az RTL II. csatornának, és az ATV-nek, hogy a megkeresések mindig eredményes együttműködést és a társadalom felé figyelemfelhívást hoztak a rokkantak ügyének.
Mivel a korhatár alatti rokkantak speciálisan akadályozottak abban, hogy önmagukért kiálljanak, így kötelességünknek érezzük a nyilvánosság elé tárni az ő problémáikat. Segítséget remélünk ahhoz, hogy mások is meghallják a hangunkat, és talán majd az összefogás reménye a jövőben teljesülhet.

Legutóbb két civil rokkant érdekvédő csoport fogott össze annak érdekében, hogy a Köztársasági Elnök Úrhoz eljuthasson az a nyílt levél, melyet 2014.01.20.-án reggel 8:00-kor nyújtottak át a Köztársasági Elnöki Hivatalnak. A Magyar Szolidaritási Mozgalom Fogyatékossággal és Megváltozott Munkaképességgel Élők Tagozatának (SZOLIFÉT) és a MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” csoportnak a képviselői személyen adták át a levelet.
A nyílt levél célja, hogy a Köztársasági Elnök Úr közben járó segítségét kérnénk ahhoz, hogy a kormány vizsgálja felül a 2011.évi CXCI. törvényt és a hozzákapcsolt rendkívül szigorú új komplex minősítő rendszert. Nem a már 15-25 éve folyamatosan felülvizsgált betegeket kellene értelmetlenül felülvizsgálgatni, hanem az előzetes hatástanulmányok nélkül összetákolt új rokkant-törvényt és az új komplex minősítő rendszert.

Bízunk abban, hogy talán a korhatár alatti rokkantakért is megvalósulhat egy társadalmi összefogás, hogy a kiszolgáltatott betegek ne sodródjanak el a humánkatasztrófa felé.

Forrásanyagok:
A Köztársasági Elnök Úrhoz írt nyílt levélhez kapcsolódva hallgassuk meg, hogy a civil érdekvédő csoportok képviselői mit mondanak:
1./ Kőnig Mónika (SZOLIÉT csoport képviselője):
http://www.atv.hu/videok/video-20140121-levelet-irtak-adernek
2./ Demeter Éva (MSZF „Összefogás” csoport képviselője):
https://www.youtube.com/watch?v=BxIfPsHSQbs
3./ Győriné Garai Erzsébet (MSZF „Összefogás” csoport képviseletében):
http://www.youtube.com/watch?v=NKPCohSCn2w&feature=youtu.be
MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” csoport
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Összefogás a rokkantakért.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector