Startlaphoz Csatlakozz!

Boros Péterné: Általános közszolgálati bérrendezés kell!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. január 25. szombat, 16:06
Alábbiakban közreadjuk Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) főtitkárának beszédét, amely a budapesti Szabadság téren, január 25-én rendezett tüntetésen  hangzott el:

Tisztelt Tüntető Közösség!
 
Kedves Barátaim, Közalkalmazottak, Köztisztviselők, Kormánytisztviselők, Közszolgálati Dolgozók! Kedves Diákok!
 
Mi közszolgálati dolgozók ismét az utcán vagyunk. Októberben a millenárison kezdtünk, novemberben a József nádor térre vittük kollégáink szegénységének szimbólumait, a lyukas cipőket. Decemberben a közszolgálatban dolgozó nők video-üzenetét küldtük Orbán Viktornak.
 
Egyetértve a szabad oktatásért demonstrálókkal csatlakoztunk ehhez a tiltakozó megmozduláshoz. Ugyanakkor saját követeléseinknek is szeretnénk hangot adni – az önök, a ti támogatásotokban bízva.

Itt vagyunk , mert  az elmúlt hónapokban a  kormány nem volt hajlandó érdemi tárgyalásokat kezdeni velünk. Itt vagyunk, mert Magyarország kormánya a több százezer közszolgálati munkavállalóval szemben fennálló adósságát nem kívánja rendezni!
 
28 ágazati szakszervezet azért hozta létre a KÖZDEMOSZ-t – a közszolgálati szakszervezetek demonstrációs és sztrájkbizottságát, - hogy együttes erővel lépjünk fel valamennyiünk közös ellensége, a kollégáinkat fenyegető elszegényedés, a nélkülözés, és a bizonytalan jövő ellen.
 
Létbizonytalanság!
Nyomor!
Ezek a mi ellenségeink. Ezek ellen tiltakozunk, demonstrálunk.
Nincsenek politikai céljaink.
Azt viszont nem hagyhatjuk, hogy a helyzet így maradjon. Nem engedhetjük meg, hogy a tisztességes munkát végző közszolgálati dolgozók visszafordíthatatlanul elszegényedjenek.
 
Újra és újra el kell mondanunk, hogy a mai Magyarországon az állampolgárokat szolgáló  közalkalmazottakat, -  vagy a rendőröket, a katonákat, a tűzoltókat, a múzeumi dolgozókat, a könyvtárosokat, de említenem kell  a szociális munkásokat, a köztisztviselőket, a kormánytisztviselőket – munkáltatójuk az állam, a kormány nem becsüli meg.  Több százezer kollégánk 6 éve egyetlen fillér béremelésben nem részesült.

Ezért követelünk – adósságrendezésként – 20-%os béremelést!
 
Tisztelt Tüntetők!
Kedves Barátaim!
 
Az egyik legnagyobb emberi érték az, ami értelmet ad a szakszervezeti létnek is, a szolidaritás, a másik emberért érzett felelősség. A mai tüntetés a szolidaritás fontos megnyilvánulása, és ez az érzés számunkra ünneppé teszi ezt a találkozót.

Mi közszolgálati munkavállalók csatlakoztunk a fiatalok, az oktatásban működő civilszervezetek felhívásához, mert nekünk – állampolgárként, szülőként, és a szabadság elkötelezettjeiként – különleges érték az oktatás szabadsága.
 
Úgy éreztük, itt kell lennünk, hogy kiálljunk érte.

A szervezők nemcsak részvételi szándékunkat fogadták el, hanem egyetértettek követeléseinkkel, amelyek a közalkalmazottak és a közszolgálati dolgozók bér- és munkakörülményeinek radikális javítására vonatkoznak.
Fontos, hogy ez felkerült a röplapokra.
 
Köszönjük a támogatást!
 
Meggyőződésem, hogy ez a közös fellépés túl mutat a mai demonstráció felemelő érzésén, és mindenki, aki itt van megérti, és továbbadja majd közös üzenetünket, azt,  hogy az ország lakosságának érdeke, a  megbecsült és jól működő közszolgálat.

Biztos vagyok abban is, hogy az itt jelenlévő, a szabad oktatásért tüntető fiatalok  megértik, hogy a jól működő közszolgálat az ő jövőjük szempontjából is sorsdöntő.
 
Nemcsak azért, mert egyszer majd ők fognak a helyünkbe lépni a kórházban, az iskolában, a hivatalokban, a kulturális és tudományos munkában-, vagy a rendvédelemben, hanem azért is, mert majd dolgozó emberként, adófizetőként joggal tartanak igényt a színvonalas közszolgálatra.
 
„Magyarország jobban teljesít!” Láthattuk több ezernyi plakáton. Azt is olvashattuk ezeken a hirdetéseken, hogy tavaly 4,6 %-kal növekedett az átlagbér.
 
Kedves Barátaim!
 
Mutassátok meg, nevezzétek meg azokat, akik ebbe a szerencsés körbe tartoznak. Mi közszolgálati dolgozók, -  és nemcsak a köztisztviselők, kormánytisztviselők, hanem a gyermekintézményekben, az oktatást-, és a gyógyítást segítő  munkakörökben, városüzemeltetésben dolgozók -  mi biztos, hogy nem!
 
Itt közösen mondjuk ki, őszintén örülünk annak, hogy az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok egy részének  javul a bérhelyzete, de tűrhetetlen, hogy közel félmillió közszolgálati munkavállalónak több, mint fél évtizede befagyasztott bére ne növekedjen.
 
Tisztelt Közvélemény!
Kedves Tüntetők!
 
El kell mondanom azt is, hogy a romlás, a közszolgálat leszakadása már az előző kormányzat időszakában megkezdődött!

De az példanélküli amit az elmúlt 4 évben  kellett elszenvednünk.

Az még soha nem történt meg, hogy egy teljes kormányzati ciklus alatt,  az illetményalap összege,  és a közalkalmazotti illetménytételek változatlanok maradtak.
 
A kormány sem vitatja követelésünk jogosságát, de hivatkozik a családi adózás, vagy a rezsicsökkentés kedvező hatására.
 
Kollégák! Ugye ezek nem válthatják ki a munka értékével arányos díjazást?
 
Nem a türelmetlen kapzsiság mondatja velünk, azt, hogy
 
Általános közszolgálati bérrendezés kell!

Bérrendezés nélkül nincs értelme hangzatos, látványos életpálya törvényeket ígérni!
Az elmúlt napokban kiderült, hogy jogos követelésünknek a fedezete is meg van.
Tehát nemcsak jár, hanem jut is – feltéve, ha van rá politikai akarat.
 
Mi  most azért harcolunk, hogy legyen, és azért, hogy megállítsuk a közszolgálati kollégáink elszegényedését.

Perspektívát akarunk, amely túlmutat a hó végén!  Azt akarjuk, hogy ismét legyen értéke, rangja a közszolgálatában végzett munkának!

Jó érzés arra, gondolni, hogy küzdelmünkben nem vagyunk egyedül!

Érezzük, hogy a társadalom, a közvélemény megérti, hogy nemcsak magunkért harcolunk, hanem a közszolgálat működő képességéért is!
 
Demonstrációnkkal nem csak a közvélemény segítő támogatását szeretnénk megszerezni.

A döntéshozókat is figyelmeztetni kívánjuk!
 
És ne tévessze meg őket a demonstrálók száma.
 
A csend  a félelem csendje. Kollégáink félnek.  Nagyon sokan féltik a munkahelyüket, és nem mernek kiállni saját magukért.  De a munka világában nincs béke!
 
Kedves barátaim! Fiatalok! Közszolgálati kollégák!
 
Most is azt mondom, amivel indítottunk októberben:  biztos vagyok abban, hogy céltudatos, ugyanakkor nyugodt, de következetes fellépésünk, állhatatos kitartásunk másokat is meggyőz arról, van értelme mellénk állni.
 
Legyen a mai demonstrációnk egy felhívás mindazok számára, akik nem akarnak beletörődni a közszolgálat ellehetetlenülésébe, a munkavállalók megosztottságába, és nem akarnak végképp elszegényedni!
 
Köszönöm, hogy itt lehettünk, köszönöm, hogy a KÖZDEMOSZ nevében szólhattam, köszönöm, hogy támogatjátok küzdelmünket, mert csak együtt lehetünk sikeresek!
 
Köszönöm, hogy meghallgattatok!

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Boros Péterné: Általános közszolgálati bérrendezés kell!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector