Startlaphoz Csatlakozz!

A PSZ elnökének nyílt levele az emberi erőforrások miniszteréhez

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. február 22. szombat, 07:29
Balog Zoltán úrnak
az emberi erőforrások minisztere
 
Tisztelt Miniszter Úr!
A Pedagógus Sztrájkbizottsággal kötött Megállapodás talán egyik leglényegesebb pontja az, amelyik a szakvizsgával és megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkezők besorolásának kérdéseivel foglalkozik. [11. pont] A Megállapodás említett pontja szerint az érintett pedagógusok besorolása „esetleg, bizonyos, a szakszervezetek bevonásával kidolgozott, objektív szakmai feltételek figyelembe vételével” a Pedagógus II. fokozatba történik. A mára kialakult helyzet szerint az érintetteknek egy közel százoldalas, hetven indikátort tartalmazó portfóliót kell feltölteniük ahhoz, hogy átkerülhessenek a Pedagógus II. fokozatba.

Tisztelt Miniszter Úr!

Tájékoztatom, hogy a megállapodás ellenére a feltételeket kialakító munkálatokba a szakszervezetek bevonása elmaradt. Az Oktatási Államtitkárság által előkészített és kormányrendeletben megjelent feltételek egyre nagyobb felháborodást váltottak, váltanak ki kollégáink körében.
Egyre többen tagadják meg a portfólió feltöltését, ezzel fejezve ki tiltakozásukat e minősítési rendszer súlyos szakmai hibái miatt.

A Megállapodás másik, hasonlóan fontos pontja volt a monitoring rendszer helyi és vezetői szintű működtetése. A KLIK Szervezeti és Működési Szabályzata megadta a jogi kereteket e feladat teljesüléséhez, mivel előírja, hogy a tankerületeknek az illetékes szakszervezeti tisztségviselőkkel, míg az állami intézményfenntartó központ elnökének a Pedagógusok Szakszervezete elnökével kell rendszeres kapcsolatot és konzultációt tartania. Az elmúlt időszak eseményei azonban azt igazolják, ezek az egyeztetések nagyon esetlegesek, nem egyszer elmaradnak.

Nincs megnyugtató megoldás a pedagógusok intézményben történő benntartózkodásának kérdéskörében sem. Elfogadhatatlan, hogy nem engedik el az intézményből a pedagógusokat akkor sem, ha nincs valóságos indoka a benntartózkodásuknak. Ugyanakkor, ha harminckét óránál többet kell a munkahelyen tölteni, azt nem engedik feltüntetni a munkaidő nyilvántartásban, hogy ne kelljen kifizetni a túlmunkát. Rugalmasabb hozzáállással oldani lehetne azt a feszültséget, amely abból ered, hogy a pedagógusnak egyetlen mérhető munkaideje van, a tanítási (foglalkozási) óra. Minden más tevékenység pontosan nem tervezhető meg, és nem is mérhető. Egyszerű példákkal támasztom alá állításomat: nem lehet tudni, meddig tart egy tanulói beszélgetés, egy szülői értekezlet, egy szabadidős program. Be lehet állítani egy vélelmezett időt, de a pedagógus nem küldheti el sem a tanulót, sem a szülőt azzal, hogy lejárt a munkáltató által arra a napra részére engedélyezett munka ideje.

Tisztelt Miniszter Úr!

A közelmúltban kezdeményeztük Önnél a Sztrájkbizottság egyeztető értekezletének összehívását. Miniszter Úr – külföldi tartózkodására tekintettel – meghatalmazta az illetékes helyettes államtitkárt, járjon el az Ön képviseletében. A megbeszélés során számos problémát jeleztünk, azonban a helyettes államtitkár úr kompetencia hiányában a kérdésekben nem dönthetett.

Tisztelt Miniszter Úr!

Kérem, a Pedagógus Sztrájkbizottságot haladéktalanul szíveskedjék összehívni. Sipos Imre helyettes államtitkár úrral történt megbeszélésünket az Önnel való személyes találkozó előkészítésének tekintjük. Ezt a tényt jegyzőkönyvben is rögzítettük.

Budapest, 2014. február 20.
A Sztrájkbizottság nevében
üdvözlettel:
Galló Istvánné

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A PSZ elnökének nyílt levele az emberi erőforrások miniszteréhez.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector