Startlaphoz Csatlakozz!

EKSZ: Nem engedjük sztrájkba kényszeríteni magunkat!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. március 26. szerda, 15:30
Bábként mozgatná a szakszervezeteket a BKK? Sztrájkba hajszolná a BKV-s szakszervezeteket, sőt, a pattanásig feszült bértárgyalások során a zsarolástól sem riad vissza a Budapesti Közlekedési Központ – állítja az Egységes Közlekedési Szakszervezet. A busz-, villamos- és metróvezetőket is tömörítő EKSZ most azzal tiltakozik a módszer ellen, hogy egyelőre nem hirdet sztrájkot, hanem minden eddiginél nagyobb egységbe tömörülve érvényesíti a követelését. A BKK a tavalyi bérmaradvánnyal zsarolja a szakszervezeteket: csak akkor fizeti ki, ha az idei emelésben számukra kedvező mértékben állapodnak meg.

    Pattanásig feszült hangulatban zajlanak a bértárgyalások a BKV-nál, a hetek óta tartó egyezkedések ellenére az álláspontok egyelőre alig közeledtek: a szakszervezet dolgozónként havonta 9 ezerforintos béremelést kér, a munkáltató pillanatnyilag 7500 forintot ajánl – mondta Nemes Gábor. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint a az egyezség megszületését határozottan akadályozza a főváros cége, a tulajdonosi jogokat gyakorló Budapesti Közlekedési Központ, mert nem járul hozzá, hogy a BKV vezetése akár csak egy jottányit is engedjen a szakszervezeteknek, sőt egyenesen zsarolja az érdekvédőket. Kijelentette ugyanis, hogy csak akkor járul hozzá a tavalyi bérmaradvány kifizetéséhez – amit a kollektív szerződés szerint minden év elején szét kell osztani a dolgozók között -, ha a szakszervezetek aláírják az idei üzleti tervet. Ez zsarolás – jelentette ki Nemes -, mert a szakszervezetek nem értenek egyet a tervvel, számos pontját kifogásolják, s nem engedik magukra erőltetni az egyoldalú BKK-s elképzeléseket. Nemes úgy érzi, hogy a BKK a BKV önállóságának korlátozásával még szítaná is az amúgy is kézzel fogható feszültséget, mert egyeseknek jól jönne egy sztrájk, amely főként a BKV és a főváros közötti ellentéthez vezetne. Vagyis, a BKK-nál sokan kezüket dörzsölve néznék, ahogy a cég szakszervezetei a bérkövetelés során „nekifeszülnének” a fővárosnak. Annak ellenére, hogy néhány társszervezet a cégnél már fontolgatja a sztrájkbizottság felállítását és bejelentését, az EKSZ megítélése szerint ez a döntéshozók malmára hajtaná a vizet, az egymás között folyó hatalmi harcban báboknak használnák az érdekvédőket. A máskor harcos, az elmúlt hetekben a jegyvásárlási- és a koporsós BKV-temetéses akcióiról elhíresült EKSZ most a végsőkig kivár, nem szolgálja ki a „hatalmat” egy sztrájkfenyegetéssel, inkább más eszközökkel, például minden eddiginél nagyobb belső összefogással, a szakszervezeti erő növelésével fogja kikövetelni a dolgozók jussát: béremelést, cafeteriát, a bérmaradvány felháborítóan későre hagyott kifizetését, stb.

    Az EKSZ-nél azt sem értik, miért éppen a BKV a közlekedési központ mostoha gyereke, hiszen a MÁV- és a Volán-csoporttal már régen megegyezett az idei bérekben. Vitézy Dávid állítólag gyerek kora óta szerelmese a fővárosi tömegközlekedésnek, magának a BKV-nak is. Akkor miért ez a pálfordulás? Hogy lehet az, hogy a BKV-s dolgozókkal kiemelten rosszul bánik? – teszi fel a kérdést Nemes, akit felháborít a közlekedési központnak a BKV-val szembeni „viselkedése”. Véleménye szerint a BKK bünteti a BKV munkavállalóit azért, mert követelni merik a cég- és a főváros vezetőitől is, hogy ne csak velük tartassák be, hanem rájuk is legyen érvényes a közszolgáltatói szerződés, amelyet a menedzsment rendre megszeg.

    Nemes érthetetlennek tartja, hogy miközben a Volánbusz agglomerációs teljesítményének és a VT ARRIVA szolgáltatásának ellenértékében a BKK már megállapodott a cégekkel, a BKV még mindig nem kapta meg a szükséges támogatást, a fővárosi cég üzleti terve tátong az ürességtől.

    Nemes egyebek között attól is tart, hogy a 4-es metró átadása utánra az utasoknak felajánlott ingyenes utazás árát is a BKV dolgozói fizetik meg. Mivel a BKK folyamatosan azzal érvel, hogy a fővárosi cég költségvetéséből hiányzik 6-7 milliárd forint, a szakszervezeti vezető úgy véli, hogy a néhány napos ingyenes utazást a közlekedési központ teljesen ingyen gondolja. Vagyis, semmi garancia nincs arra, hogy a BKK kifizeti a rendkívüli szolgáltatás ellenértékét.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - EKSZ: Nem engedjük sztrájkba kényszeríteni magunkat!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector