Startlaphoz Csatlakozz!

A buszsofőrök nem látnak ki a ragasztmányok mögül

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 16. péntek, 11:04
Balesetveszélyes a BKK legújabb ötlete, a buszok szélvédőjére ragasztott elsőajtós felszállásra figyelmeztető matrica. A mintegy félméter hosszú, zöld színű feliratot ugyanis pontosan a sofőrök elé illesztik, így az út egy jelentős részét nem látni. A járművezetők többször is panaszkodtak az életveszélyes megoldás miatt, de az ötletgazda, a Budapesti Közlekedési Központ nem tágít, a BKV vezetése pedig mossa kezeit: ők csupán végrehajtanak.
 
    Akár életveszélyes is lehet a BKV-buszok szélvédőjére, pontosan a sofőr elé ragasztott mintegy fél méter hosszú felirat: elsőajtós felszállás. A járművezetők döbbenete határtalan, nem értik, ki hozhatott ilyen dilettáns és ostoba döntést. Az, aki szerint a sofőrök előtti ablakrész a legmegfelelőbb helye a félméteres matricának, még személyautót sem vezetett, nemhogy buszt, s nem tudja, amit már egy gyerek is:  a sofőrt nem lehet akadályozni a kilátásban – szögezi le Nemes Gábor, a BKV-nál működő egyik legnagyobb érdekvédelmi tömörülés, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke. Persze a közlekedést érintő jó döntéseknek nem feltétele a jogosítvány és a járművezetői gyakorlat, a szakmai egyeztetés viszont igen. Sőt, ez utóbbi elengedhetetlen – teszi hozzá Nemes. Márpedig ezt az újítást is, mint annyi mindent a BKV-nál előzetes tájékozódás és tájékoztatás nélkül vezették be. A zöld színű feliratok napsütésben zavaróan tükröződnek, vakítják a mögötte ülő sofőrt, rosszabb fényviszonyoknál viszont egyszerűen holt térré alakítják a busz előtti sávot, az egyik legveszélyesebb zónát.

    Minden nap egyre több, végül több száz járműre kerülnek fel a matricák, s úgy tűnik, az illetékesek közül senkit nem érdekel, hogy rossz helyen vannak  – mondja keserűen az elnök. Az EKSZ többször is kérte a cégvezetést, hogy ragasztassa máshová, mondjuk a szélvédőnek az ajtó felőli oldalára a feliratokat– ott az utasok is jobban látják, s a sofőrt sem zavarja -, ám a BKV menedzsmentje a közösségi közlekedés megrendelőjére, a fővárosi tulajdonú Budapesti Közlekedési Központra mutogat. Ott elrendelték, itt „bokázva” teljesítik, a legbutább és a legbalesetveszélyesebb ötleteket is – mondja indulatosan Nemes. Hamarosan több száz sofőr fog csökkentett tátótérrel vezetni, s több ezer utas kerülhet veszélybe egy végtelenül elhibázott – egyébként rém egyszerű – feladat miatt – állítja az elnök.Van olyan buszvezető, aki nem hajlandó így dolgozni, önkényesen átragasztotta a feliratot, de félő, ezért előbb, utóbb büntet a BKK.

    A matricázással nemhogy javultak volna, hanem jelentősen romlottak azoknak a sofőröknek a munkakörülményei, akiket az elsőajtós felszállási rend miatt bérletellenőrzésre és jegyeladásra is kényszerít a BKK úgy, hogy a hónapok óta tartó követelések ellenére sem biztosítja a pénzkezeléshez szükséges alapvető feltételeket. A járművezetőkre szakmai egyeztetés, s különösebb felkészítés nélkül erőltették ezeket a plusz feladatokat, miközben továbbra is alapvető elvárás az utasok biztonságos szállítása is. Nincs munkaköri leírás és balkáni körülmények között kell a jegyeket, s a pénzt kezelniük, miközben inkognitós BKK-sok szigorúan ellenőrzik őket, elvégeznek-e mindent pontosan. Ha nem, akkor büntetést akasztanak a nyakukba. Ezeknek a sofőröknek a helyzetén rontott még tovább az elhibázott matricázás. Az EKSZ követeli, szedjék le a sofőrök elől a ragasztmányokat, mielőtt még nem késő, mielőtt még súlyos baleset történne.




Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A buszsofőrök nem látnak ki a ragasztmányok mögül.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector