Startlaphoz Csatlakozz!

TÁJÉKOZTATÓ a Belügyminisztériumban 2012. január 18-án tartott szakszervezeti konzultáción elhangzottakról

Az 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) 2012. január 1.-jei hatályú módosulása következtében megváltozott az ágazati érdekegyeztetés fórumrendszere, mellyel összefüggésben a Belügyminisztérium konzultációra hívta össze a rendvédelmi érdekképviseleteket. A megbeszélésre a fenti napon a minisztérium hivatalos helyiségében került sor a munkáltatói és szakszervezeti oldal képviselőinek részvételével. A konzultációs megbeszélésen a Belügyminisztérium részéről Dr. Pintér Sándor belügyminiszter mellett Dr. Felkai László közigazgatási államtitkár, Dr. Tóth László gazdasági helyettes államtitkár és Zsinka András személyzeti főosztályvezető vettek részt.

Bővebben




Az MRK közleménye a felsőoktatási intézmények belső nyelvvizsga rendszereinek egységesítéséről

Az MRK megvizsgálja a felsőoktatási intézmények belső nyelvi vizsgáztatása és a hozzá kapcsolódó nyelvi képzések rendszere egységesítésének lehetőségét annak érdekében, hogy a nyelvvizsga hiányában oklevelet nem szerzett hallgatók az új törvényi szabályozás biztosította keretek között, egységes minőségi kritériumok mellett tehessék le az oklevél kiadásához szükséges, a felsőoktatási intézmények által szervezett külön nyelvi vizsgát.

    A nemzeti felsőoktatási törvény új szabályokat vezet be a nyelvvizsga megléte, mint a diploma kiadása feltétele tekintetében. Az oklevél, illetve a bizonyítvány megszerzéséhez előírt általános nyelvvizsga-követelmény teljesítése alól mentesülnek azok a hallgatók, akik a sikeres záróvizsga napjától számított három éven belül nem mutatták be a felsőoktatási intézménynek az általános nyelvvizsgát igazoló okiratot és az oklevél, illetve a bizonyítvány megszerzéséhez előírt általános nyelvvizsga-követelmény teljesítése helyett a felsőoktatási intézmény által szervezett külön nyelvi vizsgát tesznek. A törvény tehát azon hallgatóknak a nyelvi vizsgához juttatását segíti, akik nem rendelkeznek az oklevélhez szükséges általános nyelvvizsgával.

    Fontos, hogy a felsőoktatási intézmények egységesen kidolgozott követelményrendszer szerint szervezzék meg a külön nyelvi vizsgákat, valamint az, hogy a nyelvi vizsgák sikeres teljesítése érdekében szervezzenek felkészítő tanfolyamokat, kurzusokat. A cél az, hogy a záróvizsgával rendelkező, de nyelvvizsgát nem szerzett hallgatókat hozzásegítsük a nyelvi követelmények teljesítéséhez és ezek a követelmények egységesen kerüljenek megállapításra, biztosítva a minőség megőrzését. A nyelvoktatást és a belső nyelvi vizsgát minél több felsőoktatási intézményben hozzáférhetővé kell tenni, egységesen és közösen meghatározott követelményszintekkel. A képzéseket az egyes felsőoktatási intézmények maguk szerveznék. A képzés szintfelméréssel kezdődik, majd ennek eredménye alapján megadott számú kontaktóra teljesítendő, megszabott, pl. fél-1 éves időtartam alatt. A képzés végén a belső nyelvi vizsga az adott intézményben teljesítendő.

    A javaslat részleteit az MRK legfőbb szerve, a Plénum február 2-i ülésén tárgyalja, annak érdekében, hogy a program 2012 nyarán elindulhasson.

Kiadó: Magyar Rektori Konferencia

Bővebben





Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector