TÁJÉKOZTATÓ a Belügyminisztériumban 2012. január 18-án tartott szakszervezeti konzultáción elhangzottakról

Az 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) 2012. január 1.-jei hatályú módosulása következtében megváltozott az ágazati érdekegyeztetés fórumrendszere, mellyel összefüggésben a Belügyminisztérium konzultációra hívta össze a rendvédelmi érdekképviseleteket. A megbeszélésre a fenti napon a minisztérium hivatalos helyiségében került sor a munkáltatói és szakszervezeti oldal képviselőinek részvételével. A konzultációs megbeszélésen a Belügyminisztérium részéről Dr. Pintér Sándor belügyminiszter mellett Dr. Felkai László közigazgatási államtitkár, Dr. Tóth László gazdasági helyettes államtitkár és Zsinka András személyzeti főosztályvezető vettek részt.

Bővebben




Az MRK közleménye a felsőoktatási intézmények belső nyelvvizsga rendszereinek egységesítéséről

Az MRK megvizsgálja a felsőoktatási intézmények belső nyelvi vizsgáztatása és a hozzá kapcsolódó nyelvi képzések rendszere egységesítésének lehetőségét annak érdekében, hogy a nyelvvizsga hiányában oklevelet nem szerzett hallgatók az új törvényi szabályozás biztosította keretek között, egységes minőségi kritériumok mellett tehessék le az oklevél kiadásához szükséges, a felsőoktatási intézmények által szervezett külön nyelvi vizsgát.

    A nemzeti felsőoktatási törvény új szabályokat vezet be a nyelvvizsga megléte, mint a diploma kiadása feltétele tekintetében. Az oklevél, illetve a bizonyítvány megszerzéséhez előírt általános nyelvvizsga-követelmény teljesítése alól mentesülnek azok a hallgatók, akik a sikeres záróvizsga napjától számított három éven belül nem mutatták be a felsőoktatási intézménynek az általános nyelvvizsgát igazoló okiratot és az oklevél, illetve a bizonyítvány megszerzéséhez előírt általános nyelvvizsga-követelmény teljesítése helyett a felsőoktatási intézmény által szervezett külön nyelvi vizsgát tesznek. A törvény tehát azon hallgatóknak a nyelvi vizsgához juttatását segíti, akik nem rendelkeznek az oklevélhez szükséges általános nyelvvizsgával.

    Fontos, hogy a felsőoktatási intézmények egységesen kidolgozott követelményrendszer szerint szervezzék meg a külön nyelvi vizsgákat, valamint az, hogy a nyelvi vizsgák sikeres teljesítése érdekében szervezzenek felkészítő tanfolyamokat, kurzusokat. A cél az, hogy a záróvizsgával rendelkező, de nyelvvizsgát nem szerzett hallgatókat hozzásegítsük a nyelvi követelmények teljesítéséhez és ezek a követelmények egységesen kerüljenek megállapításra, biztosítva a minőség megőrzését. A nyelvoktatást és a belső nyelvi vizsgát minél több felsőoktatási intézményben hozzáférhetővé kell tenni, egységesen és közösen meghatározott követelményszintekkel. A képzéseket az egyes felsőoktatási intézmények maguk szerveznék. A képzés szintfelméréssel kezdődik, majd ennek eredménye alapján megadott számú kontaktóra teljesítendő, megszabott, pl. fél-1 éves időtartam alatt. A képzés végén a belső nyelvi vizsga az adott intézményben teljesítendő.

    A javaslat részleteit az MRK legfőbb szerve, a Plénum február 2-i ülésén tárgyalja, annak érdekében, hogy a program 2012 nyarán elindulhasson.

Kiadó: Magyar Rektori Konferencia

Bővebben