Magyar Szolidaritás Mozgalom sajtóközleménye

Árok Kornél a továbbiakban a Szolidaritás Mozgalmon kívül folytatja tevékenységét.

Bővebben




VDSZ: Az MSZOSZ nem maradhat ki

A kormány túlhatalma elleni egységbe szerveződnek a szakszervezetek, legalábbis ami a Versenyszféra Érdekegyeztető Fórumán való részvételt illeti. A vegyipari ágazat széthúzás helyett összefogást szorgalmaz, ezért a két konföderációhoz tartozó szervezet felhatalmazza az egyeztetésre meghívott MSZOSZ elnökét, hogy írja alá az új testületben való részvételről szóló megállapodást. A másik konföderáció, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége kimaradt a körből, ám súlyos hiba lenne ezért távol maradni az egyeztetésektől. 

    Felelőtlenség, sőt politikai hiba lenne, ha a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) kimaradna a versenyszférában szerveződő háromoldalú konzultációs fórumból, ezért a vegyipari ágazat felhatalmazza a szervezet elnökét, Pataky Pétert, hogy írja alá a megállapodást, s képviselje a konföderáció tagjait az egyeztetéseken - jelentette be Székely Tamás. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke ezt annak kapcsán szögezte le, hogy a kormány a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek három-három szervezetét - utóbbiak közül a Ligát, az MSZOSZ-t és a Munkástanácsokat - invitálta tárgyalóasztalhoz az Országos Érdekegyeztető Tanács helyébe lépő új testület, a Versenyszféra Érdekegyeztető Fórumán való rendszeres konzultációra. A VDSZ két konföderációhoz tartozik, ám ezek közül csak az MSZOSZ kapott meghívást a testületbe, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége kimaradt a körből. A mintegy 40 ezer tagot számláló vegyipari ágazat elnöksége azonban úgy véli, a kormány túlhatalmával szemben csak az egységes szakszervezeti fellépés lehet hatásos, s megengedhetetlen, hogy a vállalkozásoknál dolgozókat érintő intézkedésekről csak a Liga és a Munkástanácsok tárgyaljon a kormány és a munkaadók képviselőivel.

    A VDSZ azonban nem tartja helyesnek, hogy a különféle egyeztető fórumokra meghívott szervezetek listáját a kormány „ízlése" szerint állítják össze. Székely szerint ezzel az egység bomlasztása, s a szakszervezetek egymás ellen való fordítása a célja a hatalomnak. A szakszervezetek jövőbeni szorosabb együttműködése érdekében a vegyészek további lépéseket javasol.

Bővebben