2012. szeptember 29

LMP: Az unortodox oktatásfejlesztési forráselosztásnak a diákok látják a kárát

Magyarország az uniós források felhasználásával igen rosszul áll. A kormányzati hozzá nem értés és szervezetlenség miatt sok ezermilliárd forintot bukhatunk. Különösen nehéz helyzetben van az oktatásügy, amely az átlagosnál is kevesebb fejlesztési lehetőséghez jut. A kevés elérhető pályázat lebonyolítása is botrányos körülmények között zajlik. A szánalmas projektmenedzsmentnek az iskolák és diákok, végső soron pedig az egész társadalom látja kárát.

Bővebben




2012. szeptember 27

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége ajánlása a 2013-dik évi bérek, keresetek alakulására

Az MSZOSZ Elnöksége áttekintette a bérek és keresetek ez évi alakulását és megállapította, hogy az adóváltozások következtében 2012-ben a munkavállalók jelentős mértékű reálkereset csökkenést szenvedtek el. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bére átlagosan 1,6 százalékkal emelkedett, miközben az infláció 6 százalékos szintet ért el. Ez azt jelenti, hogy közel 5 százalékos vásárlóerő vesztés következett be.
 

Bővebben




2012. szeptember 26

A Szolidaritás Mozgalom európai polgári kezdeményezést indít, amennyiben a parlament elfogadja a regisztrációról szóló törvényjavaslatot

A Szolidaritás Mozgalom európai polgári kezdeményezést indít, amennyiben a parlament elfogadja a regisztrációról szóló törvényjavaslatot
 magyar országgyűlés a mai napon kezdi meg a választási törvény módosításáról (például a jogfosztó választási regisztrációról) szóló általános vitáját.

Bővebben




2012. szeptember 24

Az Alkotmánybíróság javíthat a megváltozott munkaképességű emberek helyzetén

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) tiltakozik a hátrányos helyzetű, súlyos beteg és fogyatékos embereket sújtó kormányzati intézkedések ellen. A rendkívül alacsony összegű rokkantsági ellátások miatt sokan már most is éheznek, nem tudják fizetni a rezsit, a tél beálltával pedig a hideggel is meg kéne küzdeniük. A Szövetség bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság mielőbb napirendre tűzi a rokkantsági ellátórendszer ügyét és orvosolja a rokkant embereket ért súlyos jogsérelmeket, javítva ezzel a helyzetükön.

Bővebben




2012. szeptember 22

LMP: Érdemi megoldások helyett tüneti kezelések a foglalkoztatáspolitikában

Méltányolandó, hogy a kormány könnyíteni igyekszik azon dolgozók terhein, akik csak otthonuktól távol találnak munkát. Emellett azonban az LMP továbbra is hangsúlyozni kívánja, hogy átgondolt, jól felépített foglalkoztatáspolitikára és a helyi közösségeket megtartó munkahelyteremtésre van szükség. Ezen a téren még semmit sem tett le az asztalra a Fidesz-KDNP, ráadásul az Orbán-kormány két éves gazdaságpolitikai ámokfutása miatt mélyponton van a hitelezés és a beruházási kedv is.

Bővebben




2012. szeptember 21

A kormányzat minden szükséges és lehetséges lépést megtesz a MAL munkahelyeinek megőrzéséért

A MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. jelenlegi helyzetében a Kormány legfontosabb célja a nemzetgazdasági érdekekkel összhangban a munkahelyek védelme és megtartása. A céget e megfontolásból stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítették.

    A munkahelyek megőrzése azonban nemcsak az állami szereplők, hanem a MAL és a térségben működő egyéb társaságok számára is rendkívüli feladatot jelent.

    A teljes egészében magántulajdonban álló MAL Zrt. esetében az állam leginkább védőháló biztosításával segítheti a tulajdonosok reorganizációs terveinek megvalósíthatóságát. A Kormány által a probléma kezelésére felállított tárcaközi munkacsoport ugyanakkor minden valódi megoldást jelentő, kivitelezhető alternatívát áttekint a vállalat helyzetének rendezése érdekében.

    A közvetlen támogatás lehetőségét a hazai és uniós jogszabályok erősen korlátozzák. A társaságra a kolontári iszapkatasztrófa által okozott súlyos környezetkárosítás miatt közigazgatási hatósági eljárás keretében 135 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki.

    A MAL Zrt. keresetet nyújtott be a másodfokú határozat ellen, a peres eljárás az illetékes törvényszéknél folyamatban van. A MAL Bakonyi Erőmű Zrt. felé fennálló tartozása miatt a Kormány vételi tárgyalási ajánlatot tesz az erőműre, mert ezen az úton látja leginkább biztosíthatónak a térség és benne Ajka városa fűtését.(OS)

    Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Bővebben




2012. szeptember 14

Miért riogatják, provokálják a közszférát?

Elbocsátás, bérbefagyasztás, egzisztenciák derékba törése! Szakmailag megalapozatlan, provokatív, riadalomkeltő a közszféra ismételt létszámcsökkentéséről és további két évi a bérbefagyasztásáról szóló híradás.

Bővebben




Az MKKSZ javaslatára megváltoztatták a kormányablakos ügyintézői képzésre szóló jelentkezési határidőt

A területi közigazgatás átszervezéséhez, a járások kialakításához kapcsolódóan a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képzést szervez azon köztisztviselők-, kormánytisztviselők számára, akik a jövőben a jelentősen bővülő kormányablakok munkatársaiként kívánnak dolgozni.

Bővebben




Magyar Szolidaritás Mozgalom: Sajtóközlemény

A Szolidaritás Mozgalom felhívása a választópolgárokhoz, a demokratikus ellenzéki pártokhoz, mozgalmakhoz, civil és segítő szervezetekhez

Bővebben




2012. szeptember 13

LIGA Szakszervezetek: továbbra is szabályozatlan a hivatásos tűzoltók szolgálati ideje

Az elmúlt napon, a LIGA Szakszervezetek és a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) közötti tárgyalások során, a LIGA Szakszervezetek vezetése megdöbbenve tapasztalta, hogy az Európai Uniós csatlakozás után 8 évvel, még mindig nem sikerült a magyar hivatásos tűzoltók szolgálati idejét - az egységes új katasztrófavédelmi rendszer kialakítása ellenére - az Európai Uniós munkaidős irányelvek és európai tűzoltók munkarendi gyakorlatának megfelelően kialakítani.

Bővebben