2013. december 29

VDSZ: Súlyosan aggályos a BKV-kedvezmény

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordul a vegyipari szakszervezet a BKV-bérletek árának differenciálása miatt. A VDSZ alkotmányjogi szempontból is aggályosnak tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, januártól olcsóbb lesz a bérlet, de csak azoknak, akik nem cafetériaként veszik meg. A hátrányos megkülönböztetés százezreket érint, évente 12 ezer forinttal csökkenti a béren kívüli juttatás keretét.

Bővebben




2013. december 19

Szociális Ágazati Sztrájkbizottság: további biztosítékok kellenek az ágazati bérek rendezésére

 A mai napon harmadik alkalommal került sor plenáris ülésre a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság és a Kormány kijelölt képviselői között. Az ülésen a Kormány képviseletében Fülöp Attila helyettes-államtitkár részletezte a 2014. január 1-jétől bevezetni kívánt ágazati pótlékrendszert, illetve ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy januárban megkezdi működését egy munkacsoport, mely kidolgozza a szociális ágazati életpályát.

Bővebben




TUDOSZ: nem értünk egyet egy újabb visszalépéssel!

 2013. december 17-én az Országgyűlés elfogadta a nemzeti tankönyvellátásról szóló törvényt. A törvény értemében a közoktatási intézményrendszer tankönyvvel való ellátása állami közfeladat. Az új nemzeti alaptanterv kritériumainak megfelelő tankönyvek fejlesztése egy jelenleg még nem létező állami szerv feladata lesz. A tankönyvjegyzéken évfolyamonként és kerettantervi tantárgyanként legfeljebb kettő tankönyv szerepelhet; ezek közül választhat a pedagógus  (bár ez a minimális döntési lehetőség is kérdéses, hiszen a választáshoz a fenntartató egyetértése szükséges).
 

Bővebben




A Magyar Szakszervezeti Szövetség Elnöksége szolidáris a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság és a Közszolgálati Demonstrációs és Sztrájkbizottság tevékenységével

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy immár hatodik éve változatlan a közalkalmazotti illetménytábla és a köztisztviselői illetményalap. Ezért az érintett munkavállalók közel 25 százalékos reálkereset-veszteséget szenvedtek, szenvednek el.

Bővebben




2013. december 18

MSZSZ: Tartsa be a kormány az országos bérajánlást!

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége megdöbbent a kormány azon döntésén, hogy az országos bérajánlás és a minimálbér emelés mértékétől eltérően jövőre mindössze 2,4%-kal akarják emelni a közfoglalkoztatottaknak járó béreket. Emiatt kezdeményezzük a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma rendkívüli összehívását, valamint, hogy annak üléséig ne hirdesse ki a kormány az új közfoglalkoztatási bért.

Bővebben




2013. december 17

LIGA: Kik és mennyiért dolgozhatnak vasárnap és ünnepnapokon

A Munka törvénykönyve konkrétan meghatározza azokat az eseteket, amikor a munkáltató vasárnap, illetve munkaszüneti napon munkavégzést rendelhet el. Rendes munkaidőben csak olyan tevékenység keretében történhet munkavégzés, amely vagy közérdeket szolgál vagy pedig a munkáltató rendeltetésszerű működése szempontjából objektíve szükséges. Ezeken a napokon a munkavégzés tehát kivételes jellegű.

Bővebben




A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság Országos Sajtóközleménye

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság üdvözli, hogy a Kormány az ágazati megmozdulások hatására belátta a bérhelyzet tarthatatlanságát a szociális ágazatban.

Bővebben




2013. december 16

Szociális Ágazati Sztrájkbizottság Országos Sajtóközleménye

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság üdvözli, hogy a Kormány az ágazati megmozdulások hatására belátta a bérhelyzet tarthatatlanságát a szociális ágazatban.

Bővebben




2013. december 12

BKV: pénztárgép helyett csak dobozra futja?

Lázadoznak a fővárosi buszsofőrök, mert a rájuk kényszerített pénztárosi és jegyellenőri munka továbbra is rendezetlen, s egymásnak ellentmondó utasítások szerint kell dolgozniuk. Ráadásul úgy tudják, a beígért korszerű, biztonságos pénztárgépek helyett legfeljebb egy szánalmas pénzkazetta kerül a járművekre, abban fogják tartani a járműveken eladott jegyekből származó aznapi bevételt.  Egyelőre azt sem tudni, hogy az extra munkáért megkapják-e az ugyancsak beígért plusz pénzt.
 

Bővebben