Az öt legfontosabb teendő munkahelyi baleset esetén

Mi számít munkahelyi balesetnek? Kinek kell elsősegélyt nyújtania? Milyen megállapításokat kell tennie a munkáltatónak? Íme 5 dolog, amelyet célszerű minden munkáltatónak betartania  - olvasható a Piac@Profit oldalán.

Bővebben




Elemzők: a negatív infláció miatt emelkedtek a reálbérek

A negatív infláció miatt magas a reálbérek emelkedése, több mint 4 százalék, ami a fogyasztás további bővülését vetíti előre - mutattak rá banki elemzők a májusi keresetalakulást értékelve. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hangsúlyozta, hogy tovább folytatódik a reálbér-emelkedés Magyarországon.

Bővebben




A tíz legveszélyeztetettebb foglalkozás

  A technológiai haladás a legfőbb oka annak, hogy bizonyos foglalkozások fokozatosan eltűnnek. Az Egyesült Államokban 28 százalékkal kevesebb postai levélkézbesítő lesz 2022-re – írja a Business Insider nyomán a munkajog.hu egy tanulmányra hivatkozva.  

Bővebben




Gyárbezárási hullám söpör végig az országon

Sorra vonulnak ki a nemzetközi termelőcégek Magyarországról a kereslet visszaesésére hivatkozva. Ezt már nem lehet a válsággal magyarázni. A krízis a világ más részein 2009-2010-ben lecsengett, nálunk azonban 2011 óta sorjáznak az egyenként is több száz, vagy akár néhány ezer családot nehéz helyzetbe hozó gyárbezárások – írja a HVG.

Bővebben




Nokiás elbocsátások: a szlovák munkahivatal is segítene

A szlovák munka, szociális és családügyi hivatal (ÚPSVR) is be akar kapcsolódni a Nokia komáromi gyára bezárásának következményeként előálló foglalkoztatási probléma megoldásába - közölte a hivatal révkomáromi kirendeltségének illetékese pénteken.

Bővebben




Dupla annyi a bér a fővárosban, mint nógrádban

 Kettészakadt az ország, már ami a fizetéseket illeti – derül ki a KSH legfrissebb statisztikáiból. Nyugaton jóval több marad a borítékban, mint keleten, a legnagyobb és legkisebb keresetek között kétszeres a különbség – olvasható a borsonline.hu oldalán.

Bővebben




Négy százalékkal nőttek a keresetek

Májusban 4,0 százalékkal nőttek keresetek a közfoglalkoztatottak nélkül számolva az egy évvel korábbiakhoz képest. A béremelkedés a versenyszférában és a költségvetési szektorban gyakorlatilag kiegyenlített 4,1, illetve 3,9 százalékos volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Bővebben




Gál Róbert: aki most gyereket vállal, az gyermekességi adót fizet

   „A nyugdíjrendszer igazságtalanságának problémájára rá kell irányítani a figyelmet, tudatosítani azt a közgazdasági tényt, hogy aki most gyereket vállal, az gyermekességi adót fizet. Vagyis egy öregedő társadalomban túladóztatjuk a gyermekvállalást” – mondta a Magyar Hírlapnak Gál Róbert, a KSH Népességtudományi Kutatóintéze­tének tudományos főmunkatársa, aki részt vett a Népesedési Kerekasztal legutóbbi javaslatának kidolgozásában. A kutató közölte, statisztikai előrelépés eredményeként már jobban vizsgálhatók a gyermeknevelés adatai, s látszik, hogy az állam összesen mintegy harminc százalékkal járul hozzá a gyerekneveléshez, hetven százalékot a szülők saját erőből „invesztálnak” bele.

Bővebben




A minimálbér 130 ezer forintba kerül, de csak 66500 forintot kap a munkavállaló

A közszférában enyhén csökkent, a vállalkozások esetében viszont emelkedett az alkalmazás költsége az utóbbi években. Az előbbiben ugyanakkor jelentős szerepe volt annak, hogy 2012-ben másfélszer annyi olcsó közfoglalkoztatott dolgozott, mint egy évvel korábban – olvasható a Világgazdaságban.

Bővebben




Andor László EU-forrásokat mozgósítana a Nokia komáromi gyára miatt

Andor László uniós biztos mihamarabb találkozni szeretne a Microsoft képviselőivel, hogy tájékozódjon a tervezett elbocsátásokról, valamint felmérhesse, hogyan lehetne mozgósítani EU-forrásokat az érintett munkavállalók támogatására - derül ki a biztos nyilatkozatából, amelyet az Európai Bizottság magyarországi képviselete juttatott el az MTI-hez.

Bővebben