Nem lesz igazságosabb, de ezrek kerülhetnek utcára

 Egyetemeket és nemzeti parkokat is sújthat az agrárpénzek elvonása. Az intézkedés miatt több tízezer munkahely kerül veszélybe az egyik gazdaszervezet szerint – írja a Magyar Nemzet.

Bővebben




Mikor mentesülhetünk a munkavégzési kötelezettség alól?

 A munkavállaló rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége  a munkáltató által előírt munkaidőben és munkavégzési helyen folyamatosan fennáll. Ugyanakkor ez alól a kötelezettség alól – a felek megállapodásának hiányában - csak akkor mentesülhet a munkavállaló, ha azt munkaviszonyra vonatkozó szabály lehetővé teszi. A munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés azonban nem minősül sem rendes, sem rendkívüli szabadságnak, de még csak munkaidő-kedvezménynek sem lehet tekinteni – olvasható az ado.hu oldalán.

Bővebben




Kifehérítenék a szolgáltatói szektor bevételét

  Már vizsgálja a kormány azt a lehetőséget, hogyan „köthetnék be” a fodrászokat és a kozmetikusokat is az online pénztárgépes rendszerbe. Az érintettek rettegnek és háborognak – írja a delmagyar.hu.

Bővebben




Bontani kell a munkaerő szabad áramlását akadályozó korlátokat

A munkaerő szabad áramlását korlátozó gátak további lebontását szorgalmazza az EU-ban a DIW Berlin gazdasági kutató intézet. Az unión belüli munkaerő-áramlás könnyíti a nehézségekkel küszködő országok munkaerő-piaci helyzetét.

Bővebben




Fontos változás a cafeteriában: szigorít a NAV

 Visszaszorulhatnak a dolgozók és munkáltatók széles körét érintő adómentes utalványok és szigorúbb NAV ellenőrzésekre lehet számítani ezen juttatási forma kapcsán – értékeli a helyzetet Vizer József, az RSM DTM adómenedzsere blogbejegyzésében.

Bővebben




Zombor Gábor: Kiszolgáltatottá tesz a hálapénz

   Beszélni kell a problémákról, és szemléletváltásra is szükség van – mondta a lapunknak adott interjúban az egészségügyi államtitkár. Zombor Gábor úgy látja, ha ez nem történik meg, az egészségügy középtávon nagy eséllyel a társadalom elvárásaival szemben egy szabályozatlan, szürke pénzekkel működő, ténylegesen fizetős rendszerré válhat.

Bővebben




Így játszik a kormány a közmunkásokkal

A KSH gyorsjelentéséből kitűnik, hogy több mint 100 ezer fős közmunkás létszámleépítést hajtott végre a kormány a választások után. Mindezt úgy, hogy komolyabb társadalmi és politikai visszhangja sem volt - írja a Policy Agenda elemzése.

Bővebben




Magyar nyugdíjrekorderek: ki a legidősebb, mennyit kap a leggazdagabb?

Több tízezer 90-100 éves nyugdíjas él Magyarországon. Sőt, a legidősebbek között szép számmal képviseltetik magukat a 100 felettiek is, így a legmagasabb kort megélő magyar (egyben a legidősebb nyugdíjas) 110 éves. Ugyanakkor a legmagasabb, közel 870 ezer forintos nyugdíjat valószínűleg nem ők kapják: több százezres ellátást csak a 70-es évek után nyugdíjba vonultaknak folyósítanak – írja a Pénzcentrum.

Bővebben




Mennyit kap egy átlag cseh, szlovák vagy osztrák nyugdíjas?

 Egy átlagos cseh nyugdíjas átszámolva durván 400 eurót (123 ezer forint) kap az államtól havonta – ez nagyjából hasonló Szlovákiában is. Pár kilométerre nyugatra, Ausztriában azonban az átlagnyugdíj 1022 euró (316 ezer forint) – írja az Aktuálne.sk portal nyomán a biztositasiszemle.hu. Hazánkban 115 ezer forint az átlagos öregségi nyugdíj.

Bővebben




Jövő héten indulnak a nokiás egyeztetések

 Az elbocsátásokról szóló tárgyalásokat jövő hét elején kezdi meg a Nokia-gyár szakszervezetének vezetése a gyár illetékeseivel, s 15 nap van az egyeztetések lezárására – jelentette ki László Zoltán, a Nokia-gyár Vasas szakszervezeti alapszervezetének vezetője a Népszabadságban. Hozzátette egyértelműen érezhető, hogy a vállalat vezetése olyan megoldást szeretne tető alá hozni, amely a dolgozók számára megnyugtató.

Bővebben