Megúszhatják a bírságot a fuvarozók

Fuvarozó vállalkozások menekülhetnek meg a fizetésképtelenségtől, miután a kormány törvénymódosítást kezdeményez egyes, pontosan körülhatárolt esetekben kiszabott e-útdíj bírságok elengedéséről. A bevezetési időszakban még gyakorlatlan felhasználók díjat fizettek ugyan, de ezt nem mindenben az előírásoknak megfelelően, késve vagy téves bevallás alapján tették – olvasható a Piac&Profit oldalán.

Bővebben




2300 vállalkozás a pozitív fogyasztóvédelmi listán

Már 2300 vállalkozás található a jogkövető vállalkozások munkáját elismerő pozitív listán - mondta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn Nyíregyházán.

Bővebben




Minden hetedik magyar nyugdíjas nem tudja télen elég melegen tartani lakását

A nyugdíjasok választásokat döntenek el, kegyeikért nemcsak a politikusok versenyeznek, hanem a fejlett országokban komplett iparágak települnek az egyre gyarapodó nyugdíjas társadalmak igényeinek kiszolgálására. Arcpúderre és rulettre többet költenek az időskorúak, mint a fiatalok. De vehetnek olyan cipőt, amelynek a talpába helymeghatározót építettek be, a padló riasztja az orvost, ha valami szokatlan mozgást érzékel, és a gombokkal sem kell bíbelődniük a ruhán. A 2020-ra akár 2 milliárd főre is hízó csoportot szinte minden szektor kinézte magának, ráadásul az új technológiák is hamar beszivárognak a nyugdíjasok igényeire szabottan. De az átverős termékbemutatóknak is főként ők esnek áldozatul – írja a HVG.

Bővebben




Kevesebb munkáltató adna cafeteria

Újból csökkent a cafeteriában gondolkodó vállalkozások aránya, jelenleg a cégek csupán 44 százaléka tervez valamilyen béren kívüli juttatást nyújtani dolgozóinak. A különböző cafeteria elemeket tekintve továbbra is az Erzsébet-utalvány a leggyakrabban alkalmazni kívánt juttatási forma, amit a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ – írja a Pic@Profit.

Bővebben




A legnépszerűbb szakmák

Meredek emelkedésnek indult a szakképző intézményeknél beiratkozók száma a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után, érdemes mielőbb jelentkezni, egyes képzésekre ugyanis csak korlátozott számban tudnak tanulókat felvenni – hívta fel a figyelmet a közelmúltban közleményben Virág Gergő, a Klebelsberg Kunó Szakközépiskolát fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. A szakmunkásképzésről, a népszerű szakmákról, a kétkezi munka becsületéről beszélgettünk az elnökkel – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Ha nem lesz munka, nyugdíj sem lesz

Lesz viszont gazdasági katasztrófa, polgárháború. Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója a Privátbankárnak adott interjújában elárulta: kiszámolta, hogyan kerülhetne egyensúlyba a magyar nyugdíjrendszer. Egy biztos: nem a megszületett gyerekek számától.

Bővebben




Így számolható el a munkába járás

A munkába járással kapcsolatos költségek megtérítésével szinte minden munkáltató találkozik. Írásunk célja a legfontosabb szabályok bemutatása, így többek között a munkába járás és a hivatali üzleti utak elhatárolása – olvasható az ado.hu oldalán.

Bővebben




Hatékonyabb, ha az alkalmazottak szabadabban oszthatják be munkaidejüket

Az európai munkavállalók szerint hatékonyabb, gyorsabb munkavégzés lehetséges, ha az alkalmazottak korlátlan internet-hozzáférést kapnak számítógépükön, mobiltelefonjukon, és ha szabadabban oszthatják be munkaidejüket. A Samsung megbízásából végzett kutatás szerint az európai munkavállalók egyre gyakrabban intézik privát ügyeiket irodájukból, viszont ezzel párhuzamosan jelentősen megnőtt a munkaidőn kívüli munkával töltött órák száma is. A végeredményből pedig nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató is profitálhat – írja a tozsdeforum.hu.

Bővebben




Patthelyzetek kollektív szerződés kötésénél

A hatályos munka törvénykönyve a korábbiakhoz képest jóval nagyobb szerepet szán a kollektív szerződéseknek a munkaviszony szabályozásában. A szakszervezetek kollektív szerződés kötési jogosultságára vonatkozó néhány szabály azonban megrekesztheti a tárgyalásokat. Nézzük meg, milyen patthelyzetek adódhatnak! – írja a munkajog.hu oldalán dr. Kártyás Gábor munkajogász.

Bővebben




Mintegy százezer a külföldre ingázók száma

Kilencven-százezer között van azoknak az ingázóknak a száma, akik akár naponta, akár hetente vagy ritkábban járnak haza - erről Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke beszélt a Magyar Hírlapnak adott, hétfőn megjelent interjújában a nemzetközi vándorlásról.

Bővebben