Iposz: a kisvállalkozások döntő szerepet játszanak a foglalkoztatásban

A hazai kisvállalkozások döntő szerepet játszanak a foglalkoztatásban, a munkahelyteremtésben, a szakképzésben és az adóbevételek megteremtésében - mondta Németh László, az Ipartestületek Országok Szövetsége (Iposz) elnöke csütörtökön a Magyar Kézművesség Napja ünnepségen Budapesten.

Bővebben




Nyugdíj: így nem lett meg a 40 év

A munkaügyi bíróság beszámította a tanulmányi időt, a Kúria nem – derül ki az ado.hu cikkéből.

Bővebben




Ezt érdemes tanulni

Míg a legtöbben jogásznak vagy betegápolónak tanulnak, addig az álláspiacon mérnökökre és ügyfélszolgálati munkatársakra van leginkább szükség –írja a profession.hu.

Bővebben




Galló Istvánné: nem igaz, hogy hatalmas adósságokat vett a nyakába a Klik

Nem igaz, hogy hatalmas adósságokat vett a nyakába a Klik, amikor az önkormányzatoktól átvették az iskolákat – mondta el a Klubrádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Bővebben




Több gyermek, magasabb nyugdíj: megérné anyagilag?

Bár a kormány szerint a magyar nyugdíjrendszerhez nem kell hozzányúlni 2030-ig, szakértők azt mondják, ez kizárt. Legutóbb a Népesedési Kerekasztal (NK) javaslata kapott nagyobb visszhangot, amely szerint a gyereknevelést el kellene ismerni a nyugdíjrendszerben. Egy számítás szerint ez viszont anyagilag sem érné meg a családoknak – olvasható az fn.hir24.hu oldalán.

Bővebben




Ami nem számít bele a munkaidőbe

A munkavállaló fő kötelezettsége, hogy munkaideje alatt munkavégzés céljából, munkára képes állapotban a munkáltató rendelkezésére álljon és munkát végezzen. Ugyanakkor vannak a munkaviszony teljesítésével összefüggő olyan időtartamok, amelyek nem minősülnek munkaidőnek, így azokra főszabály szerint munkabér sem jár – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




A közmunka-csapda

 Államilag támogatott kényszer rabszolgamunka – így jellemzi a közmunka programot a benne élő, szavát felemelő munkás, aki a felkészítő tanfolyamon napocskát rajzolgatott, amúgy pedig nem dicsekedett vele, hogy jogász a végzettsége. Ilyen esetet is leír a Szegénységellenes Hálózat hiánypótló tanulmánya, A közfoglalkoztatási csapda, amely véletlenszerűen a Belügyminisztérium saját kutatásával egyidőben jelent meg, a tanulmány egyik szerzője szerint viszont előbbi minkét, míg utóbbi csak egy oldalt vizsgál – olvasható a HVG-ben.

Bővebben




UNCTAD: rossz úton jár a világgazdaság, nagyok a kockázatok

Borúsan látják a világgazdaság helyzetét az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) közgazdászai, szerintük még mindig nem sikerült rátalálni a hosszú távú növekedéshez vezető útra.

Bővebben




Lefulladt a SZÉP-kártya?

Bevezetése óta folyamatosan növekedett a beváltott SZÉP-kártyák értéke a szálláshelyeken, most júliusban viszont már nem sikerült túlszárnyalni a tavalyi forgalmat – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Százmilliókat perelnének ki a sofőrök a BKV-ból

Próbaperek sorozatát indítaná el három budapesti közlekedési szakszervezet. A tét több százmillió forint. Az érdekképviseletek szerint a BKV és a Budapesti Közlekedési Központ immáron két éve nem a hatályos jogszabályok szerint számolja el a távolléti díjat. A BKK szerint igen – írja a Népszabadság.

Bővebben