A téli közmunkaprogram résztvevőinek mindösze 16 százaléka helyezkedett el

A téli közmunkaprogram résztvevőinek 16,11 százaléka, 14 965 ember helyezkedett el az elsődleges munkaerő-piacon szeptember 7-éig - derül ki a belügyminiszter válaszából, amit Szél Bernadett képviselő írásbeli kérdésére adott szerdán.

Bővebben




Van, hogy muszáj szabira küldeni a dolgozót

A nyári szabadságolási főszezon végeztével érdemes felülvizsgálniuk a munkáltatóknak munkavállalóik szabadságkeretének felhasználását, mivel a szabadságok kiadásáról nekik kell gondoskodniuk - írja a piacsprofit.hu.

Bővebben




Megemelt nyugdíjkorhatár: a gyárból egyenesen a sírba

Elfáradt, beteg emberek tízezrei tennék le a nehéz fizikai munkát az öregségi nyugdíjkorhatár előtt, de bármilyen veszélyes körülmények között dolgoznak is, erre jövőre már nem lesz lehetőség. A kormány ugyanis éppen eltörölni készül a korengedményes után a korkedvezményes lehetőséget is. Pedig szó szerint életveszélyes bizonyos munkakörökben 60 éven felülieket dolgoztatni – állítja a legnagyobb ipari szakszervezet, amelynek elnöke a tapasztalatai mellett a KSH és a nemzetközi adatokra is hivatkozik: tavaly több munkahelyi baleset volt, mint 2012-ben. A 168 óra cikke.

Bővebben




A munkavégzés helyének módosítása

A gyakorlatban számos esetben előfordul, hogy a munkáltató a munkavállalót azonos munkakörben, de más munkavégzési helyen szeretné foglalkoztatni, akár hosszabb-rövidebb ideig átmeneti jelleggel, akár véglegesen – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Elavult számítógépeken dolgozik a magyar munkavállalók harmada

 Magyarországon a kis- és közepes vállalkozásoknál (kkv) dolgozók egyharmada rendelkezik otthon korszerűbb számítógéppel, mint a munkahelyén - írta a Népszabadság, a Microsoft felmérésére hivatkozva.

Bővebben




Policy Agenda: 50 ezer ember nyugdíjával játszik a kormány

Ez év végén a törvény szerint megszűnik a korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége. Ezt azok vehették igénybe, akik éveket dolgoztak veszélyes munkakörökben, és az egészségük védelme érdekében korhatár előtt mehettek nyugdíjba. A Policy Agenda azt nézte meg, hogy miért tart a kabinet bizonytalanságban több tízezer embert, és hogyan ütöttek vissza a nyugdíjrendszer kapcsán korábban tett elvi vállalások. A kormány törvényalkotási programja szerint nem is kívánnak foglalkozni a kérdéssel ebben az évben.

Bővebben




Hajszálra vagyunk a francia életszínvonaltól?

Legalábbis a minimálbérhez viszonyított egy üveg sör árát illetően. Egy összehasonlítás szerint hazánkban 2011-ben mindössze 0,7 órát kellett dolgozni minimálbéres órabéren fél liter sörért, ezzel pedig majdnem a francia érték mellett vagyunk. A legrosszabb a helyzet Grúziában és Bangladesben, ahol a minimálbéren élőknek 15, illetve 13 órát kell dolgozniuk egy korsó csapolt sörért – olvasható a HVG-ben.

Bővebben




Iskolaigazgatók: Újragondolnák a szabályokat a szakszervezetek

Pedagógus érdekképviseletek az igazgatói kinevezés szabályozásának felülvizsgálatát kérik. Egy miskolci, kecskeméti és püspökladányi iskola után egy fővárosi zeneiskola dolgozói is tiltakoznak vezetőjük kinevezése miatt – írta a Magyar Nemzet.

Bővebben




Akkor nem omlana össze a nyugdíjrendszer, ha egymillió gyerek születne

A Népesedési Kerekasztal ad hoc javaslata – amely szerint gyerekszámtól tennék függővé a nyugdíjat – nagy nyilvánosságot kapott. Az évekkel ezelőtt kidolgozott nyugdíjreform, amelyet a Nyugdíj és Időskori Kerekasztal készített, elsikkadt. Ha a kormánynak megtetszene a Népesedési Kerekasztal javaslata, az nyomorba taszítana mindenkit, akiknek nincsenek gyermekük. A nyugdíjrendszer összeomlását csak az akadályozhatná meg, ha hirtelen egymillió gyermek születne – olvasható a Világgazdaságban.

Bővebben




Veszélyben a nyugdíj, ha ezek az adatok nem stimmelnek

Ismeri a majdani nyugdíjához szükséges adatokat; a szolgálati idejét, az elmúlt évtizedekben kapott keresetét? A nyugdíjbiztosítási szervek megkezdték az 1955 és 1959 között születettek kiértesítését a nyilvántartásukban szereplő adatokról. Az Adózóna összefoglalta, mit kell tennie annak, aki egyetért ezekkel az adatokkal, és mi a teendője annak, aki szerint ezek kiegészítésre, javításra szorulnak.

Bővebben