Európai Bizottság: folyamatos, de bizonytalan a foglalkoztatás bővülése

Folyamatosan nő a foglalkoztatottság az unióban, azonban sérülékeny a gazdasági fellendülés és a munkaerőpiac helyzete - állapította meg az Európai Bizottság (EB) hétfőn közzétett, a szociális és társadalmi helyzetről szóló negyedéves jelentése.

Bővebben




A munkabér csökkentése

Mennyire jogszerű, ha munkahelyen szóban bejelentenek egy közeli csoportos létszámleépítést és hogy költségcsökkentés miatt alapbér csökkenés lesz a megmaradó munkavállalóknál? Ezután először a megtartani kívánt munkavállalókat hívják be személyes egyéni tájékoztatásra, hogy rájuk számítanak a jövőben is, nem szerepelnek az elküldendő munkavállalók között, de itt egy munkaszerződés módosítás arról, hogy alapbérük csökkeni fog (kb. bruttó 100.000 Ft-tal) és kérik értsék meg a cég anyagi helyzetét és írják alá. Kapnak 1 nap gondolkodási időt, ha nem írják alá, akkor mégis érinteni fogja őket is a leépítés és megszüntetik a munkaviszonyukat – olvasható a munkajog.hu-n.

Bővebben




A munkaerő-kölcsönzés ma már nem az olcsósága miatt előnyös

A debreceni székhelyű HR-szolgáltató, a HSA Kft. cégvezetője, Papp Imre leszámolna a modern rabszolgatartó sztereotípiájával, amely még manapság is körbelengi a munkaerő-kölcsönzést. Interjúnkban egyúttal jelezte, hogy a munkaerő-kölcsönzés ma már nem az olcsósága miatt előnyös.

Bővebben




Kutatás: A magyar válaszadók 50-60 százaléka dolgozik vagy lenne hajlandó külföldön dolgozni

 A magyarországi válaszadók 50-60 százaléka dolgozik vagy lenne hajlandó külföldön dolgozni, Hollandiában ez arány több mint 90, Svájcban 75 százalék – írja a vs.hu.

Bővebben




A szociális normákról tartanak szakszervezeti konferenciát Budapesten

  A szolidaritás a szakszervezetek számára nem az adakozásról szól, hanem érdekérvényesítési stratégia - mondta Krémer Balázs szociálpolitikus, egyetemi docens a kelet-európai országok ipari szakszervezeteinek értekezletén hétfőn Budapesten.

Bővebben




A Fidesz szerint végre eljött a pedagógusok ideje

 A nagyobbik kormánypárt sajtóirodája az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztetett: a kabinet tavaly szeptemberben indította el a rendszerváltás óta legnagyobb, összesen hatvanszázalékos pedagógusbér-emelést, amely 2017-ig fokozatosan lép életbe. A napokban 156 ezer pedagógus kapja kézhez az immár harmadik lépcsőben emelt fizetését - közölték.

Bővebben




Rendeletetésellenes jogviszony-megszüntetés

Visszavonható-e az osztályvezetői megbízás a munkavállalók elégedetlensége miatt? Amunkaügyi bíróság által megállapított tényállás szerint   a felperes 1993. március 22-én létesített közszolgálati jogviszonyt az Sz. Munkaügyi Központtal (alperesi jogelőd), mint ügyintéző. 2003. március 5-étől a Jogi Osztály vezetésével bízták meg. A felperes osztályvezetői időszaka alatt, 2005-ben az osztályon dolgozók többsége a munkavégzés körülményeivel és hatékonyságával elégedetlen volt, feszült légkör alakult, ezért az akkori megbízott igazgató belső ellenőrzést rendelt el a Jogi Osztály leterheltségének vizsgálatával – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Minden ötödik vizsgázó megbukik a MÁV-csoport időszakos beszámolóján

Minden ötödik vizsgázó megbukik a MÁV-csoport időszakos beszámolóra kötelezett 25 ezer dolgozója közül - írta hétfői számában a Népszabadság.

Bővebben




Jól megy a nyugdíjkasszáknak

Néhány önkéntes nyugdíjpéntári alap már kétszámjegyű hozamot ért el. A klasszikus alapok is bőven az állampapír-piaci hozam fölött teljesítettek, a legnagyobb kiegyensúlyozott alapok eddigi hozama is impozáns. A magánnyugdíjpénztárakban is megérte maradni – olvasható a Világgazdaságban.

Bővebben




A minimálbér árt a foglalkoztatásnak és a gazdaságnak

Inkább adókedvezményeket kellene adni az alacsony bérek után is - mondja a Budapest Intézet vezető kutatója. Scharle Ágota bírálta a munkahelyvédelmi akciótervet is: szerinte olyanok is kapnak támogatást, akik erre nem szorulnak rá, magyarán ez nem más, mint ablakon kidobott pénz. A megígért 1 millió munkahely helyett pedig egyelőre mindenki érje be - jó esetben - 40-60 ezerrel – írja a Privátbankár.

Bővebben