Vészesen közeleg a nyugdíj?

Ha közeleg a 65. év, az ember hajlamos bepánikolni. Mit fog kezdeni a rengeteg felszabadult idővel? Maradhat-e a hőn szeretett munkahelyén? Egyáltalán milyen nyugdíjas lesz belőle? Mindezekre kerestünk, és találtunk is választ. Aggodalomra semmi ok! – olvasható a pecsma.hu-n. 

Bővebben




Munkajogi kisokos nőknek

Kétrészes cikksorozatunk a nők esélyegyenlőségének kérdését vizsgálja a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) rendelkezésin keresztül, vagyis azt, hogy a jelenleg hatályos Mt. mennyiben, és milyen módon segíti a nők helyzetét. E témához kapcsolódóan a cikksorozat első részében szó lesz a munkaszerződés kötelező módosításának egyes eseteiről, a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásról, a munkaidő-beosztásának egyes szabályairól, míg a második részben a felmondási tilalmakról és a felmondási korlátozásokról, a szabadságról, a szülési szabadságról, valamint a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságról – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Munkaegészségügyi nyílt nap Pécsett

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a BAMKH Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének együttműködésével munkavédelmi nyílt napot rendez október 15-én, szerdán reggel 9 órától a Pécsi Kereskedelmi Központban – olvasható a pecsiujsag.hu oldalán.

Bővebben




Köszönjük a munkát, a fizetése csökken

Szeptembertől jóval kevesebb fizetést kapnak az érzékszervi fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó gyógypedagógiai asszisztensek. Vannak, akiknek 20 százalékkal csökken a bérük, így létminimum alatt foglalkoztatja őket az állam. Egy kormányrendeletben ugyanis elvettek tőlük bizonyos pótlékokat, a bércsökkentés miatt pedig egyre többen mondanak fel. A problémára a Klik egyelőre nem reagált érdemben – írja a HVG.

Bővebben




Egyszerűsített foglalkoztatás: mikor jár pótlék vasárnapra, és mikor nem?

Egy alapítványnál vasárnap gyermekekre vigyázó személyt egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmaznak. Szükséges-e vasárnapi pótlékot fizetni? Olvasónk kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt – írja az adozona.hu.

Bővebben




A PSZ azonnali tárgyalást kezdeményez a kormánnyal

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szorgalmazza, hogy mielőbb kezdődjenek tárgyalások a kormánnyal a köznevelés átszervezéséről, a szakképzés átalakításáról és az ágazat jövő évi finanszírozásával kapcsolatos elképzelésekről.

Bővebben




Eddig 890 ezren éltek a munkahelyvédelmi akció lehetőségével

Már több mint 890 ezer ember foglalkoztatását segíti a tavaly januárban indult munkahelyvédelmi akció, amely 205 milliárd forinttal csökkentette a munkáltatók terheit - közölte Kurucz Éva kormányszóvivő a kormány honlapján szombaton közzétett nyilatkozatában.

Bővebben