Be nem jelentett munkavégzés

Az EU foglalkoztatási és szociális ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácsa megállapodásra jutott a be nem jelentett munkavégzés megelőzését és az attól való elrettentést célzó uniós platform kialakítását vezérlő általános alapelvekről. A platform a be nem jelentett munkavégzéssel szemben fellépő különböző nemzeti végrehajtó hatóságok együttműködésére biztosít lehetőséget. A be nem jelentett munkavégzés súlyos következményekkel jár a munkakörülményekre nézve, sérti a tisztességes versenyt, és károsítja az államháztartásokat. A Bizottság 2014 áprilisában tett javaslatot a platform létrehozására – olvasható a jogiforum.hu oldalán.

 

Bővebben




Gondoskodjanak a nyugdíjasok a gyerekeik nyugdíjáról!

A miniszterelnök törvénnyel kényszerítené a felnőtteket, hogy gondoskodjanak idős szüleikről. Tévhit, hogy akik támogatásra szorulnak, azok a nyugdíjasok. Éppen a mai felnőtteket, gyerekeket kéne segíteni, mert ők már nagyon kevés nyugdíjat kapnak majd az államtól. És ezzel sokan tisztában vannak. De nem sokan tesznek ellene, sem a saját, sem a gyerekük érdekében. Ha minden nap félretesz a gyerekének 100 forintot, az multimilliomos lehet nyugdíjas korára – olvasható a HVG-ben.

Bővebben




Galló Istvánné: a köznevelési intézmények alkalmazottai után nem fizetik a társadalombiztosítási járulékot

Előfordult, hogy nem kaptak ellátást, mert nem volt érvényes a TAJ-számukNyílt levélben fordult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló szerint a szakszervezethez több olyan jelzés érkezett, hogy a köznevelési intézmények alkalmazottai után nem fizetik a társadalombiztosítási járulékot. Ezért előfordult, hogy nem jutottak hozzá olyan ingyenes ellátásokhoz, amelykhez érvényes TAJ-szám szükséges - írja a HVG.

Bővebben




Meddig dolgoztathatják Szijjártóék a közszolgákat?

Korábban kezdődik és később fejeződik be a napi munka a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. „Nonszensz, hogy péntek délután fél háromkor vagy hétköznap öt-hat órakor már nem találni bent valakit a munkahelyén” – üzente meg ugyanis az elkényelmesedett külügyeseknek Szijjártó Péter frissen kinevezett külgazdasági és külügyminiszter még október 1-jén a HVG-nek adott interjújában.

Bővebben




Álomállás nőknek

Milyen munkáról álmodik a lány? Majdnem olyanról, mint a férfiak. Ám számára az is lényeges, hogy a pelenkázás, vacsorafőzés teendőit sikerüljön összeegyeztetni a nagyra törő célokkal. Ebben segíthet a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) – olvasható a Szabad Földben.

Bővebben




A gyes mellett munkájához visszatérő kismama foglalkoztatása

Leginkább kisebb cégeknél fordul elő, hogy pénzügyi nehézségekbe ütközik a gyes mellett munkájához visszatérő kismama foglalkoztatása, illetve szabadságának kiadása. Milyen védelem illeti meg a kismamát, mit tehet a munkáltató? Az adozona.hu oldalán olvasói  kérdésekre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, munkajogász szakértők válaszolt.

Bővebben




Megtört az Erzsébet-utalvány lendülete

Eddig 2014-ben minden hónapban túlszárnyalta az utalvány forgalma a tavalyi adatokat, most augusztusban viszont csak 9,7 milliárd forint költésről tanúskodnak a KSH statisztikái, míg 2013 augusztusában ez 10,8 milliárd forint volt. Ez a 9,7 milliárd forint az idei harmadik leggyengébb eredmény, csak februárban és márciusban produkált kisebb forgalmat az Erzsébet-utalvány - olvasható a Világgazdaságban.

Bővebben




Sztrájkolnak ma az olasz vasútnál, a jegyek visszaválthatók

Munkabeszüntetést tartanak pénteken az olasz vasút dolgozói. A Magyarországon váltott jegyek árát visszatéríthetik az utasoknak - tájékoztatta a Mávinform az MTI-t.

Bővebben