Kisebb lesz a nyugdíjemelés, több adót fogunk fizetni 2015-ben

Az emberierőforrás-miniszter által közöltnél kisebb lesz jövőre a nyugdíjemelés a 2015-ös büdzsé tervezete szerint, a cégek kevesebb, a lakosság több adót fog fizetni.

Bővebben




Akcióegységet szervez a vegyipari szakszervezet

Megkezdte az internetadó bevezetése és a cafeteria adójának emelése ellen tiltakozó akcióegység szervezését a vegyipari szakszervezet - közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) csütörtökön.

Bővebben




Adótörvények: Tiltakoznak a vasasok is

 A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint a kormány az állami többletbevételeket ismét a munkavállalók rovására, a munkáltatói terhek növelésével kívánja megteremteni, ráadásul az érdekegyeztetés teljes mellőzésével, a szervezet ezért felszólítja a kabinetet: vonja vissza a béren kívüli juttatások tervezett adónövelési tervét, „ne tegyen további terheket a munka világa szereplőire sem cafeteria adó, sem internetadó formájában” - közölte Balogh Béla, a szövetség elnöke az MTI-vel csütörtökön.

Bővebben




Milyen eszközökkel lehet fegyelmezni a munkavállalót?

Az elbocsátásnál költséghatékonyabb a fegyelmi eszközökhöz nyúlni egy jó munkát végző, ritkán hibázó munkatárssal szemben, hiszen igen sok időbe, energiába és pénzbe kerül egy új munkavállaló betanítása. De melyik a megfelelő fegyelmezési eszköz? Mire ad lehetőséget a Munka törvénykönyve? – olvasható a Piac@Profit oldalán.

Bővebben




Vállalna 8 órás munkanapot, ami 5-től 22 óráig tart?

Hat év után pénteken pont kerülhet a helyközi járatokon dolgozó buszvezetők zsebét érzékenyen érintő kérdésre: munkaidőnek számít-e, amikor a menetrend miatt a végállomáson kell várakozniuk. A Volánbusz szerint ilyenkor ők nem dolgoznak, a sofőrök viszont kiakadtak és pereltek, amiért például egy reggel 5-től este 22 óráig tartó munkanap után abban a tudatban érnek haza, hogy aznap is „csak” 8 órát dolgoztak. Ezalapján mindenféle munkakörnél lehetne csak a ténylegesen ledolgozott órákat fizetni? – olvasható a HVG-ben.

Bővebben




KKDSZ: Két újabb koporsószög

A könyvtárak, levéltárak, múzeumok, művelődési házak dolgozói már régen nem tudják elképzelni, hogy még további csapások is sújthatják a kulturális alapellátást.

Bővebben




Sztrájkhullámot indítottak el a szerb kormány megszorító intézkedései

Az egészségügyben és a szociális védelemben dolgozók is sztrájkba kezdhetnek a rendőrök és a tanárok után a szerb kormány megszorító intézkedései miatt, amelyek értelmében november elsejétől csökken a közszférában dolgozók bére.

Bővebben




Terjedőben a 6 plusz 2 órás munkaviszony

Már nem is egy, hanem évente két díjat osztanak a családbarát cégek bátorítására. Az egyiket, a Családbarát munkahely díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma adja, a másikat a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom. Ez utóbbit október 19-én osztották ki a Magyar Tudományos Akadémián, a mozgalom születésnapi ünnepségén. A résztvevők felemlegették azt a mostanában sokat idézett kutatást, amely szerint mindössze nagyjából az emberek harmada kötődik igazából a cégéhez, márpedig egy gondoskodó vállalathoz könnyebb kötődni. A cég bizonyos élethelyzetekben segíti a munkavállalóját, aki ezért úgy érezheti, ő személy szerint is fontos, nem csak a munkáját várják el, hanem adnak is neki valamit. Ennek pedig számszerűsíthető eredménye van. 

Bővebben




Jövőre sem emelik a köztisztviselők illetményét

 Tállai András NGM-államtitkár egy íársbeli kérdésre adott válaszából az derül ki, hogy a kormány nem tervezi az illetményalap növelését, szerintük az eddigi intézkedésekkel így is eléggé segítették a köztisztviselőket – írja a HVG.

Bővebben




Lesz egységes munkanélküli segély az EU-ban?

 Az unióban jelenleg formálódó közös munkanélküli-biztosítási rendszerrel egyértelműen a magyarok járnának a legjobban Európában. Az eurózóna tagjaira vonatkozó rendszert hazánkban is bevezethetik, ám annak megvalósulása is kétséges. Szociálisabbá válik-e Európa?Portálunk Cseres-Gergely Zsombort és Szikra Dorottyát kérdezte a rendszer megvalósulási esélyeiről.

Bővebben